Διαβάστε στην «Καθημερινή της Κυριακής»

Διαβάστε στην «Καθημερινή της Κυριακής»

Σε επιφυλακή η Αθήνα λόγω του απρόβλεπτου Ερντογάν. Εκτιμήσεις για έξοδο ερευνητικού πλοίου ή πρόκληση έντασης με αλιευτικά.

3' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο
Διαβάστε στην «Καθημερινή της Κυριακής»-1

* Σε επιφυλακή η Αθήνα λόγω του απρόβλεπτου Ερντογάν. Εκτιμήσεις για έξοδο ερευνητικού πλοίου ή πρόκληση έντασης με αλιευτικά:

Το ενδεχόμενο η Αγκυρα να επιχειρήσει να «τεστάρει» και να αποδυναμώσει τη δυναμική της ελληνογαλλικής συμφωνίας μέσω της κλιμάκωσης της έντασης στο Αιγαίο ή στην Ανατολική Μεσόγειο, προβληματίζει την Αθήνα, η οποία βρίσκεται σε επιφυλακή. Δεν αποκλείονται κινήσεις όξυνσης, όπως η εκ νέου έξοδος ερευνητικού πλοίου ή –στο πιο ακραίο και επικίνδυνο σενάριο– πλωτού γεωτρύπανου σε περιοχές όπου κινήθηκε παλαιότερα το «Ορούτς Ρέις». Ή, εναλλακτικά, η δημιουργία σκηνικού έντασης εντός ελληνικών χωρικών υδάτων με όχημα την παράνομη αλιεία από σκάφη της γειτονικής χώρας. Από την Αθήνα δεν έχει περάσει απαρατήρητη η πρόσφατη αναβάθμιση των τουρκικών αμφισβητήσεων, καθώς πλέον προβάλλεται ο ισχυρισμός ότι τα μη  αποστρατιωτικοποιημένα νησιά δεν είναι ελληνικά, αλλά, βεβαίως, και η ανακοίνωση για την «επανεμφάνιση» του «Ορούτς Ρέις» στην Κύπρο.

Διαβάστε στην «Καθημερινή της Κυριακής»-2

* ΚΙΝΑΛ: Ντιμπέιτ τεσσάρων υποψηφίων στην «Κ»:

Μετρώντας αντίστροφα προς τις κάλπες του Δεκεμβρίου, οι τέσσερις υποψήφιοι, Φώφη Γεννηματά, Ανδρέας Λοβέρδος, Νίκος Ανδρουλάκης, Χάρης Καστανίδης, διασταυρώνουν τα ξίφη τους στην «Κ», περιγράφοντας τις θέσεις τους για το μέλλον του Κινήματος.

* Ο Νίμιτς δεν πίστευε ότι θα συμφωνήσουμε:

Ο Μάθιου Νίμιτς δεν ήταν αισιόδοξος ότι κατά τη διάρκεια της ζωής του θα έβλεπε τη συμφωνία να επιτυγχάνεται, αποκαλύπτει ο πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας, Στέβο Πενταρόφσκι, σε συνέντευξή του στην «Κ», και υπογραμμίζει την αναγκαιότητα να εφαρμοστεί η συμφωνία των Πρεσπών.

Διαβάστε στην «Καθημερινή της Κυριακής»-3
EPA/KOCA SULEJMANOVIC

* Ενέργεια: 1,5 δισ. τον μήνα το κόστος των ανατιμήσεων:

Στο ιλιγγιώδες ποσό του 1,5 δισ. ευρώ τον μήνα ανέρχεται το κόστος των ανατιμήσεων στο ρεύμα και στα καύσιμα για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, εάν οι τιμές διατηρηθούν στα τρέχοντα επίπεδα και υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα μειωθεί η κατανάλωσή τους.

* Αλλο γνωστός πολιτικός, άλλο άξιος:

«Πολλοί πολιτικοί φροντίζουν να εμφανίζονται ως άξιοι απλώς με το να γίνονται γνωστοί, κάτι εύκολο, λόγω της παντοδυναμίας και της ευκολίας της εικόνας…». Ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας μιλάει στο Γεύμα με την «Κ» για τον Ευάγγελο Αβέρωφ, ο οποίος ενέπνεε, «κάτι που σήμερα σπανίζει», και εξομολογείται: Δεν υπήρξα ποτέ «οργισμένος» νέος, ενώ δεν έχω Facebook, ούτε Twitter, ούτε κάνω σέλφι. Δεν αλλάζω συνήθειες, δεν υποκύπτω στις επιταγές της τεχνολογίας. Προτιμώ να ψάχνω στη βιβλιοθήκη, παρά στην οθόνη.

* Στο Σκοτεινό Δωμάτιο 1967-1974-Το παρασκήνιο για Αιγαίο, Κύπρο:

Τα σενάρια των Αμερικανών για την έκβαση ενός ελληνοτουρκικού πολέμου το καλοκαίρι του 1974. Το προφητικό μήνυμα του Ωνάση στον Ιωαννίδη. Οι αντιδράσεις του Ιωαννίδη και των στρατιωτικών κατά τις πρώτες ώρες μετά την απόβαση των Τούρκων στην Κύπρο. Προδημοσίευση του νέου βιβλίου του Αλέξη Παπαχελά «Eνα Σκοτεινό Δωμάτιο 1967-1974».

* Επίσκεψη Μέρκελ στην Αθήνα – Απεδέχθη πρόσκληση του πρωθυπουργού:

Την Αθήνα θα επισκεφθεί πριν αποχωρήσει από την καγκελαρία η Αγκελα Μέρκελ. Η κ. Μέρκελ είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο περιθώριο της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. Ο πρωθυπουργός της απηύθυνε τη σχετική πρόσκληση, η οποία και έγινε άμεσα αποδεκτή.

* «H oδός Σωτηρίας μου»:

Aπομεινάρι του κακού που μαύρισε την αττική γη τον Αύγουστο το παρατηρητήριο στις Αφίδνες, «στηρίζεται» στις οδούς Δροσοπηγής, Αγράμπελης, Ευτυχίας, Ρόδων, Χαράς. Το συγκλονιστικό ημερολόγιο πάλης με τις φλόγες ξεφυλλίζει στην «Κ» ο εθελοντής πυροσβέστης Θανάσης Μανιάς, με τον εγκλωβισμό στο πύρινο τούνελ, την αγωνία για την τύχη των συντρόφων του, «ζω, ζεις;», ωσότου βρήκε έξοδο σωτηρίας – θαύματα γίνονται και στην κόλαση· ο αδελφός του μάχεται ακόμη σε ΜΕΘ.

Διαβάστε στην «Καθημερινή της Κυριακής»-4
GIORGOS MOUTAFIS

* Ενα ξεχωριστό βραβείο σε δύο επιστήμονες:

Την Τετάρτη θα γίνει η απονομή του διεθνούς κύρους βραβείου «Αυτοκράτειρα Θεοφανώ» στη Ροτόντα της Θεσσαλονίκης. Φετινοί νικητές ο δρ Ογκούρ Σαχίν και  η δρ Οζλεμ Τουρετσί, οι επιστήμονες στην πρώτη γραμμή της έρευνας για τον κορωνοϊό.

* Συνεργασία ΕΚΠΑ – Γέιλ

Κέντρο Αριστείας δημιουργούν από κοινού ΕΚΠΑ και Γέιλ, με ευρεία συνεργασία σε προγράμματα σπουδών επικεντρωμένα στο περιβάλλον και στη δημόσια υγεία, ενώ θα οργανωθούν και θερινά τμήματα, σεμινάρια και διαλέξεις. Και μία παγκόσμια διάκριση για το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο.

* Προειδοποίηση γιατρών: «Διασκέδαση χωρίς εφησυχασμό»:

Το «ελευθέρας» για τους εμβολιασμένους στην κανονικότητα δοκιμάζεται  στην πράξη, με τους γιατρούς να τονίζουν «διασκέδαση χωρίς εφησυχασμό». Επεται «εξόρμηση» κινητών μονάδων εμβολιασμού σε χωριά.

* Ευρωπαϊκή μάστιγα η ακριβή στέγη.

* Μισός αιώνας χωρίς τον Γιώργο Σεφέρη.

* Η «φυλή» των Βλαχάκηδων στα βάθη της ζούγκλας και ο Κρητικός που πάλευε με θηρία και λατρεύτηκε από ιθαγενείς της Αφρικής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή