Διαβάστε στην «Καθημερινή της Κυριακής»

Διαβάστε στην «Καθημερινή της Κυριακής»

3' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διαβάστε στην «Καθημερινή της Κυριακής»-1

*Οι ιδρυτές της BioNTech στην «Κ»: Σε 2-3 χρόνια θα έχουμε εμβόλια για τον καρκίνο

Ζήτημα χρόνου θεωρούν την παραγωγή εμβολίων που θα αποτρέπουν την επανεμφάνιση καρκίνων ο Oυγκούρ Σαχίν και η Οζλέμ Τουρετσί οι δυο κορυφαίοι επιστήμονες τουρκικής καταγωγής, ιδρυτές της εταιρίας BioNtech που δημιούργησε το εμβόλιο της Pfizer κατά του κορωνοϊού. 

Διαβάστε στην «Καθημερινή της Κυριακής»-2

Περιγράφουν μεταξύ άλλων πως σκέφτηκαν να χρησιμοποιήσουν μια μεθοδολογία που προοριζόταν για την αντιμετώπιση του καρκίνου στο πρώτο εμβόλιο MRNA, μιλούν για την «μεσογειακή» χημεία που υπήρξε στην πρώτη τους τηλεδιάσκεψη με τον Άλμπερτ Μπουρλά και αγωνιούν πως θα είναι «αυθεντικοί» με την τεράστια δημοσιότητα και τους προβολείς που έχουν στραφεί πάνω τους.

Και ενώ αντιλαμβάνονται την σφοδρότητα των επιθέσεων εναντίον της επιστήμης και των επιστημόνων με αφορμή το ζήτημα του εμβολιασμού επιμένουν ότι μετά την πανδημία είναι πολύ περισσότεροι οι άνθρωποι που είναι ευγνώμονες στην επιστήμη και καταλαβαίνουν την τεράστια σημασία της.

* Συνέντευξη Νίκου Δένδια στην «Κ»: Οι ΗΠΑ δεν έλαβαν υπ όψιν τους την Τουρκία – Επέλεξαν στην Αλεξανδρούπολη στρατόπεδο και ναύσταθμο στη Σούδα.

Η συμφωνία με τις ΗΠΑ θωρακίζει περαιτέρω την Ελλάδα από πιθανές απειλές λέει σε συνέντευξή του στη «Κ» ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, λίγο μετά την επιστροφή από την Ουάσιγκτον όπου υπέγραψε το νέο πενταετούς διάρκειας πλαίσιο για τη παρουσία των Αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων στην Ελλάδα. Ο κ. Δένδιας σημειώνει, μεταξύ άλλων, ότι είναι μάλλον ξεπερασμένη η άποψη ότι η Τουρκία δεν πρέπει να χαθεί από τη Δύση. Και περιγράφει ως «σημαντική επιτυχία για τη χώρα» το γεγονός ότι στην επιστολή Μπλίνκεν συμπεριλήφθηκε αναφορά στο σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας με βάση, μάλιστα, το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.

Διαβάστε στην «Καθημερινή της Κυριακής»-3

* «Πύργος ελέγχου» στην έκδοση συντάξεων.

Ηλεκτρονικό σύστημα εποπτείας της διαδικασίας απονομής συντάξεων αποκτά ο ΕΦΚΑ. Θα καταγράφονται όχι μόνον οι νέες αιτήσεις και οι απονομές, αλλά και η απόδοση κάθε υπαλλήλου, καθώς έχουν καταγραφεί μεγάλες αποκλίσεις. Κάποιοι διεκπεραιώνουν ακόμη και 45 φακέλους τον μήνα, άλλοι έχουν κατά μέσον όρο μόλις δύο απονομές σύνταξης.

* Επιτακτική η θωράκιση κατά της γρίπης.

Η θωράκιση κατά της γρίπης, υπό το φόβο επιθετικής επανεμφάνισής της, μέσω εμβολιασμού είναι επιτακτική εφέτος τονίζουν οι ειδικοί, μιλώντας για τις ιδιαίτερες συνθήκες και αυτού του χειμώνα λόγω της «συνύπαρξης» με την πανδημία του κορωνοϊού.

* «Κανονικότητα» τα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα θα επισκέπτονται πλέον κατά ριπάς την Ελλάδα. Η θερμοκρασία έως τα μέσα του αιώνα θα αυξηθεί από 2 έως 3,4 βαθμούς, τροπικές νύχτες θα κυριαρχούν τα καλοκαίρια, οι καύσωνες θα πυκνώσουν, η ξηρασία θα πλήξει τη γεωργία. Έρευνα της διαΝΕΟσις παρουσιάζει το κλιματικό ανάγλυφο του αύριο εάν δεν ληφθούν δραστικά μέτρα εδώ και τώρα.

Διαβάστε στην «Καθημερινή της Κυριακής»-4

* Τα κριτήρια χρηματοδότησης των ΑΕΙ.

Η επίτευξη «πακέτου» στόχων, όπως π.χ. οι επιδόσεις στην έρευνα, η διασύνδεση με την αγορά εργασίας και η κατάταξη σε διεθνείς αξιολογήσεις είναι ανάμεσα στα κριτήρια που θα λαμβάνονται εφεξής υπόψη ώστε τα ΑΕΙ να επιτυγχάνουν «άριστα», εισπράττοντας το σύνολο της κρατικής χρηματοδότησης. Η «Κ» παρουσιάζει το νέο θεσμικό πλαίσιο.

* Τα σόσιαλ μίντια καταστρέφουν τη Δημοκρατία.

Πρέπει να κερδίσουμε τη μάχη για τα γεγονότα και τη μάχη για τις ειδήσεις. Είναι η μάχη που πρέπει να δώσουμε για το μέλλον μας. Μιλάει στην «Κ» η νομπελίστρια Ειρήνης για το 2021 Μαρία Ρέσα, δημοσιογράφος του οργανισμού Rappler που ίδρυσε η ίδια το 2012 στις Φιλιππίνες.

Διαβάστε στην «Καθημερινή της Κυριακής»-5

* Η διπλωματία απαιτεί ομαδικό πνεύμα.

Η ελληνική διπλωματία έχει σημειώσει επιτυχίες που οι Τούρκοι δεν μπορούσαν καν να φανταστούν όπως π.χ. η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σημειώνει στο «Γεύμα με την Κ» ο βετεράνος διπλωμάτης Αλέξανδρος Φίλων. Διαθέτουμε στελέχη με οξύνοια, ικανότητες και πατριωτισμό, όμως φοβάμαι ότι συχνά δεν τα αξιοποιούμε όπως θα έπρεπε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή