Ποια γαλλικά γλυκά έχουν ξεχάσει ακόμα και οι Γάλλοι αλλά σύντομα θα τα δούμε στα ελληνικά ζαχαροπλαστεία;

Ποια γαλλικά γλυκά έχουν ξεχάσει ακόμα και οι Γάλλοι αλλά σύντομα θα τα δούμε στα ελληνικά ζαχαροπλαστεία;

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η γαλλική ζαχαροπλαστική είναι ανεξάντλητη. Ακόμα και οι Γάλλοι δεν γνωρίζουν όλα τα τοπικά γλυκά της πατρίδας τους. Μέχρι που κάποιος ανακαλύπτει ξανά ένα και το παρουσιάζει στο μαγαζί του. Και τότε ως διά μαγείας, όλα τα ζαχαροπλαστεία φτιάχνουν τις δικές τους εκδοχές. Όπως στη μόδα, έτσι και στη ζαχαροπλαστική, επιστρέφουν συχνά σε παλιότερες δεκαετίες για να πάρουν έμπνευση. Και μετά, ακολουθεί ο υπόλοιπος κόσμος, που παρακολουθεί τις τάσεις. Κάπως έτσι βλέπουμε τελευταία στα καλά ζαχαροπλαστεία της Αθήνας γλυκά όπως Παρι-Μπρεστ και Ταρτ Παριζιέν, τούρτα Όπερα και κεκάκια φινανσιέ.

Στις φθινοπωρινές «Γλυκές Αλχημείες» αποφασίσαμε να κάνουμε εμείς την αρχή, να ψάξουμε στα κιτρινισμένα φύλλα της ιστορίας της γαστρονομίας και να βρούμε νέους θησαυρούς. Ανακαλύψαμε παλιές γαλλικές συνταγές που πιστεύουμε ότι αξίζει να βγουν από την αφάνεια και σας δίνουμε τις συνταγές για να τις φτιάξετε. Κάποιες τελείως άγνωστες στο ευρύ κοινό, άλλες κάπως πιο γνωστές, αλλά παραγνωρισμένες, πιστεύουμε ότι θα γίνουν το σουξέ όλου του χειμώνα και ότι με τον καιρό θα τα δούμε και στα ζαχαροπλαστεία μας (ή τουλάχιστον θα το θέλαμε!).

  • Μπισκότα palmiers, τα πιο εύκολα κεράσματα από σφολιάτα.
  • Γκατό μόκα, μία τούρτα με γεύση από καφέ, με μια παλιομοδίτικη αρχοντική γλύκα και αέρα αστικών επισκέψεων αλά παλαιά.
  • Ταρτ κονβερσασιόν, μια τάρτα του 18ου αιώνα με βάση από σφολιάτα, γέμιση από αμυγδαλόκρεμα και επικάλυψη από ζαχαρένιο γλάσο.
  • Colombier, ένα απίθανα ζουμερό κέικ με αμύγδαλο, αρώματα πορτοκαλιού, φρουί γκλασέ και γλάσο.
  • Μποστόκ, το πιο τέλειο brunch των Γάλλων (τύφλα να ‘χει το Κροκ Μαντάμ). Στην ουσία πρόκειται για αυγοφέτες από μπριός, βουτηγμένες σε σιρόπι, αλειμμένες με κρέμα αμυγδάλου και αμύγδαλο φιλέ και ψημένες στον φούρνο.
  • Και για το τέλος, μια τούρτα Ντακουάζ, με γεύση φουντουκιού και σοκολάτας, η τούρτα που θα φτιάχνετε όλο τον χειμώνα σε γιορτές και καλέσματα.

Οι Γλυκές Αλχημείες κυκλοφορούν στις 24/10 με την «Καθημερινή» της Κυριακής.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή