Αυτή την Κυριακή με την «Καθημερινή»: «Ημερολόγιο Κατοχής – Α’ τόμος», «Γλυκές Αλχημείες», «Κ»

Αυτή την Κυριακή με την «Καθημερινή»: «Ημερολόγιο Κατοχής – Α’ τόμος», «Γλυκές Αλχημείες», «Κ»

3' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παναγιώτη Κανελλόπουλου, Ημερολόγιο Κατοχής: Ένα βιβλίο –ντοκουμέντο με την «Καθημερινή»

Αυτή την Κυριακή με την «Καθημερινή»: «Ημερολόγιο Κατοχής – Α’ τόμος», «Γλυκές Αλχημείες», «Κ»-1

Χωρίς την υστεροβουλία των απομνημονευμάτων, που γράφονται αφού έχει παρέλθει η περίοδος που ιστορούν, τα ημερολόγια «είναι άμεσος καθρέφτης των πράξεων, σκέψεων και αισθημάτων, συχνά των πιο ενδόμυχων επιθυμιών και προθέσεων του συντάκτη τους», σημειώνει ο Π. Κανελλόπουλος, στην εισαγωγή της πρώτης του έκδοσης του Ημερολογίου (1977), αρκετά χρόνια μετά την ημέρα που το έκλεισε.

«Χρειάσθηκε να υπερνικήσω πολλούς δισταγμούς για να φθάσω στην απόφαση να το παραδώσω στη δημοσιότητα», εξηγεί. «Ο μόνος λόγος των δισταγμών μου συνδέεται μ’ ένα από τα κύρια γνωρίσματα  του ημερολογίου μου. […] Ο αναγνώστης του θα διαπιστώσει ότι η έκφραση των σκέψεων και των συναισθημάτων μου, των ψυχικών μου αντιδράσεων σε μερικά γεγονότα ή σε πράξεις άλλων προσώπων, είναι τόσο αυθόρμητη, συχνά μάλιστα τόσο βίαιη και σχεδόν αλόγιστα ανεπιφύλακτη, ώστε μπορεί το γνώρισμα αυτό να θεωρηθεί σαν ένδειξη ή και απόδειξη ότι ο καθρέφτης είναι εδώ στον ανώτατο βαθμό πιστός».

Το Ημερολόγιο αρχίζει με την περιπετειώδη φυγή του για την Αίγυπτο, στις 31 Μαρτίου 1942, και κλείνει την κυβέρνηση Πλαστήρα, στις 4 Ιανουαρίου 1945. Μεγάλο τμήμα του -ειδικά του Α’ τόμου- κατέχουν οι προσπάθειες του Κανελλόπουλου να ανασυγκροτήσει τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις ως υπουργός Στρατιωτικών, Ναυτικών και Αεροπορίας (ορκωμοσία στο Κάιρο, 1η Ιουνίου 1942) και να τις καταστήσει αξιόμαχες για τη μεγάλη αναμέτρηση των Συμμάχων με τις μεραρχίες του Ρόμελ στο Ελ Αλαμέιν.

Πυκνό σε ημερολογιακές καταχωρήσεις, αποτελεί μοναδικό ντοκουμέντο, καθώς «περιέχει την άμεση -σύγχρονη με τα γεγονότα- μαρτυρία ενός ανθρώπου που όχι μόνο τα έζησε από πολύ κοντά, αλλά και συνέβαλε στην εξέλιξή τους θετικά ή αρνητικά, με πράξεις ή παραλείψεις του», αναφέρει ο Π. Κανελλόπουλος.

Κυκλοφορεί ο Α’ Τόμος την Κυριακή 24/10 με την «Καθημερινή»

 

Στις Γλυκές Αλχημείες: Οι καλύτερες γαλλικές συνταγές – Αυτή την Κυριακή με την «Καθημερινή»

Αυτή την Κυριακή με την «Καθημερινή»: «Ημερολόγιο Κατοχής – Α’ τόμος», «Γλυκές Αλχημείες», «Κ»-2

Οι φθινοπωρινές Γλυκές Αλχημείες, που κυκλοφορούν αυτή την Κυριακή με την Καθημερινή, μας ταξιδεύουν στο Παρίσι μέσα από 45 μοναδικές συνταγές. Mille feuille, Saint Honoré, Baba au rhum, Paris-Brest, Flan parisien, Palmiers, Financiers… Τα πιο φινετσάτα γαλλικά γλυκά είναι όλα εδώ, σε ένα τεύχος που θα γίνει ο απόλυτος οδηγός μας για τη γαλλική ζαχαροπλαστική.

Ποια γλυκά «εφευρέθηκαν» στο Παρίσι; Ποια τάρτα με αχλάδια πήρε το όνομα της από τη διεύθυνση του ζαχαροπλαστείου όπου πρωτοφτιάχτηκε; Ποιο γλυκό έχει το όνομα του προστάτη Αγίου των Γάλλων αρτοποιών; Ποια κεκάκια αγάπησαν οι χρηματιστές του Παρισιού; Ποια μπισκότα λαμπυρίζουν σαν διαμάντια; Όλα αυτά θα τα μάθουμε στις σελίδες των Γλυκών Αλχημείων.

Θα μάθουμε ακόμα:

  • 5 τρόπους να φτιάξουμε μηλόπιτα κατά τους Γάλλους
  • 5 σοκολατένιες συνταγές από σπουδαίους Γάλλους ζαχαροπλάστες
  • Την καταπληκτική ιστορία του μπαμπά με ρούμι και του δίδυμου γλυκού «σαβαρέν», αλλά και μια τέλεια συνταγή για να το πετύχουμε
  • 7 γλυκά από την επαρχία της Γαλλίας που θα μας ξεμυαλίσουν με την ρουστίκ γεύση τους
  • 6 «ξεχασμένα» γαλλικά γλυκά όπως η Tarte Conversation, η τούρτα Ντακουάζ, το Bostock, η τούρτα Μόκα και το ζουμερό κέικ αμυγδάλου Colombier
  • Πώς θα φτιάξουμε σπιτική σφολιάτα και όλα τα είδη για ζύμη τάρτας

Σε αυτές τις Γλυκές Αλχημείες ανοίγουμε ένα παράθυρο σε μία από τις πιο σπουδαίες ζαχαροπλαστικές παραδόσεις του κόσμου. Ένα τεύχος που δεν πρέπει να χάσετε.

Κυκλοφορεί στις 24 Οκτωβρίου με την «Καθημερινή» της Κυριακής

 

Brain gain σε πρώτο πρόσωπο – Στο περιοδικό «Κ» αυτή την Κυριακή με την «Καθημερινή»

Αυτή την Κυριακή με την «Καθημερινή»: «Ημερολόγιο Κατοχής – Α’ τόμος», «Γλυκές Αλχημείες», «Κ»-3

Μισό εκατομμύριο Έλληνες έφυγαν για να κυνηγήσουν την τύχη τους στο εξωτερικό από το 2008 και μετά. Και δυστυχώς αφορούσαν το πιο παραγωγικό κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας. Σήμερα, μια δεκαετία μετά το ξέσπασμα της κρίσης, παρατηρείται μια δειλή, για την ώρα, αντίστροφη πορεία. Όλο και περισσότεροι συμπατριώτες μας επιλέγουν να επιστρέψουν πίσω. Προσεγγίσαμε έξι από αυτούς και τους ρωτήσαμε τι μέτρησε στην επιλογή τους, πόσο καιρό το σκέφτονταν και αν άξιζε το ρίσκο της απόφασης.

Περπατάμε στο κέντρο της πρωτεύουσας και ανακαλύπτουμε πέντε νέα στέκια για κάθε γούστο στις γειτονιές του κέντρου. Από την οδό Αθηνάς μέχρι το Θησείο και τα Εξάρχεια συναντήσαμε καντίνες, εστιατόρια και άλλα πρωτότυπα γαστρονομικά πρότζεκτ που τραβούν την προσοχή και ανοίγουν την όρεξη καταμεσής του φθινοπώρου.

Για πρώτη φορά μετά από 17 χρόνια, το περιοδικό Rolling Stone ανανέωσε τη λίστα με τα 500 καλύτερα τραγούδια στην ιστορία, προκαλώντας παλιρροϊκό κύμα αντιδράσεων για το κατά πόσο η μοντέρνα εκδοχή είναι και η «σωστή». Αλήθεια, η ιστορία της μουσικής μπορεί να χωρέσει σε μια λίστα;

Ελάτε να δούμε μαζί τη «νέα» Κυψέλη! Η παλιά, αστική γειτονιά της Αθήνας προσελκύει τα τελευταία δύο χρόνια όλο και περισσότερους νέους κατοίκους, ανήσυχους επισκέπτες αλλά και ολοκαίνουργια στέκια που αξιοποιούν το αρχιτεκτονικό λούστρο άλλων, καλύτερων εποχών.

 

Κυκλοφορούν στις 24 Οκτωβρίου με την «Καθημερινή» της Κυριακής

 

 

 

 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή