Διαβάστε στην «Καθημερινή της Κυριακής»

Διαβάστε στην «Καθημερινή της Κυριακής»

4' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διαβάστε στην «Καθημερινή της Κυριακής»-1

*Κλειδώνουν χαμηλά επιτόκια για 20 χρόνια στα στεγαστικά

Με σταθερό επιτόκιο είναι η πλειονότητα των στεγαστικών δανείων που χορηγούνται αυτή την περίοδο, καθώς οι δανειολήπτες σπεύδουν να αξιοποιήσουν το ιστορικά χαμηλό κόστος χρήματος. Είναι ενδεικτικό πως το μέσο κυμαινόμενο επιτόκιο διαμορφώνεται σήμερα στο 2,30%-3% ανάλογα και με τη σχέση που έχει ο πελάτης με την τράπεζα, ενώ το αντίστοιχο σταθερό επιτόκιο, διάρκειας έως και 20 ετών, διαμορφώνεται κοντά στο 2,80%. Ετσι, το 40% έως και το 90%, ανάλογα με την τράπεζα, των δανειακών συμβάσεων που συνάπτονται αυτήν τη στιγμή είναι σε σταθερό επιτόκιο. Οι τράπεζες μιλούν για ένα παράθυρο ευκαιρίας που έχουν οι δανειολήπτες να «κλειδώσουν» χαμηλή και αμετάβλητη δόση για δύο ή τρεις δεκαετίες, δεδομένου ότι στην Ευρώπη έχει ανοίξει για τα καλά η συζήτηση ως προς το πότε η ΕΚΤ, υπό την πίεση του πληθωρισμού, θα αρχίσει να περιορίζει την παροχή ρευστότητας και να αυξάνει τα επιτόκια.

*Παναγιώτης Πικραμένος: Δεν μπορεί η χώρα να τρέχει με 1.000 και η Δικαιοσύνη με 100

Διαβάστε στην «Καθημερινή της Κυριακής»-2

Την ανάγκη μεταρρυθμίσεων εις βάθος στη Δικαιοσύνη, τονίζει με συνέντευξή του στην «Κ», ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Παναγιώτης Πικραμένος. Ο πρώην πρόεδρος του ΣτΕ, ο οποίος διετέλεσε και πρωθυπουργός στις δύσκολες εποχές των μνημονίων, ζητεί την ουσιαστική αξιολόγηση των δικαστών. «Έχουμε ανάγκη, επισημαίνει από δικαστές, οι οποίοι να είναι προσαρμοσμένοι στην σύγχρονη εποχή. Δεν θέλουμε δικαστές που να βλέπουν το λειτούργημά τους ως βιοποριστικό επάγγελμα, ούτε να έχουν τη νοοτροπία του οιονεί δημοσίου υπαλλήλου». «Έχουμε περιπτώσεις δικαστών, συμπληρώνει, που εκδικάζουν 10 υποθέσεις, άλλοι που εκδικάζουν 100 ή άλλοι που  καθυστερούν επί χρόνια την έκδοση των αποφάσεων. Οι ανισότητες αυτές δεν μπορούν να είναι ανεκτές. Aποβαίνουν σε βάρος αυτών που δουλεύουν, του συστήματος και της κοινωνίας». Σε ό,τι αφορά τις παθογένειες και τις καθυστερήσεις στην απονομή της δικαιοσύνης σημειώνει με νόημα. «Δεν μπορεί ένας συνταξιούχος ή ένας εργαζόμενος να περιμένει χρόνια την απόφαση για να πάρει αυτά που δικαιούται. Δεν μπορεί ένας επενδυτής ή ένας επιχειρηματίας να περιμένει μία υπόθεση να λυθεί σε δέκα χρόνια και να καταφεύγουν όλοι σε ρήτρες διαιτησίας».

*Αυξήσεις ρεύματος 164% στη βιομηχανία

Διαβάστε στην «Καθημερινή της Κυριακής»-3

Η ενεργειακή κρίση οφείλεται σε εξωγενείς παράγοντες. Το ότι η αύξηση του ρεύματος περνάει αυτούσια στα τιμολόγια των μεταποιητικών βιομηχανιών οφείλεται στην ανωριμότητα της ελληνικής ενεργειακής αγοράς. Η μεταποίηση εκπέμπει σήμα κινδύνου, καθώς από τον Δεκέμβριο, οπότε θα ισχύσει ρήτρα χονδρεμπορικής τιμής στα τιμολόγια μέσης τάσης, το ρεύμα θα αυξηθεί –με τα σημερινά δεδομένα– κατά 164%.

*Έρχονται μεγάλες ξένες επενδύσεις το 2022.

Νέες, μεγάλες ξένες επενδύσεις-έκπληξη προαναγγέλλει για το 2022 ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης σε συνέντευξή του στην «Κ», εντοπίζοντας αυξημένο ενδιαφέρον των διεθνών επενδυτών για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τα logistics, τον τουρισμό και το real estate. Τονίζει επίσης ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η προσέλκυση μεγάλων ξένων βιομηχανικών μονάδων, οι οποίες θα επαναπατριστούν τα επόμενα χρόνια από την Ασία και αλλού στην Ευρώπη

*Καλώδιο «δεδομένων» με Μέση Ανατολή

Διαβάστε στην «Καθημερινή της Κυριακής»-4

Ένα πολύ ξεχωριστό και φιλόδοξο εγχείρημα συζητήθηκε κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Σαουδική Αραβία, στη διάρκεια της συνάντησής του με τον διάδοχο του θρόνου. Πρόκειται για τη διασύνδεση της Ελλάδας με τη Μέση Ανατολή και ενδεχομένως την ανατολική Ασία μέσω της εγκατάστασης ενός διαύλου μεταφοράς μεγάλου όγκου δεδομένων, δηλαδή ενός καλωδίου δεδομένων (data cable). 

*Οι ηγέτες του πλανήτη καθυστερούν, οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα αυξάνονται

Ενώ ξεκινά σήμερα η Σύνοδος του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή στη Γλασκώβη, η πραγματικότητα έρχεται να υπογραμμίσει την επείγουσα ανάγκη λήψης μέτρων. Αν συνεχίσουμε με τους σημερινούς ρυθμούς, σε μια δεκαετία θα έχουμε χάσει το τρένο του 1,5 βαθμού, δηλαδή την ευκαιρία να σταματήσουμε την αποσταθεροποίηση του κλίματος σε επίπεδα καταστροφικά, αλλά όχι κατακλυσμιαία.

*Ακροβασίες Ερντογάν σε βαρύ κλίμα

Συμβιβαστική λύση με τον Τζο Μπάιντεν για το επίμαχο θέμα των F-35 θα επιδιώξει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της διεθνούς διάσκεψης για το κλίμα, στη Γλασκώβη. Οι σχέσεις της Τουρκίας με τη Δύση επιδεινώθηκαν περαιτέρω, ύστερα από τις απειλές Ερντογάν για απέλαση των δέκα πρεσβευτών που αξίωσαν την άμεση απελευθέρωση του Οσμάν Καβαλά.

*Ο Έλληνας γιατρός των αστροναυτών

Διαβάστε στην «Καθημερινή της Κυριακής»-5

Από το Διάστημα φθάνουν με κάθε λεπτομέρεια τα ιατρικά δεδομένα αστροναυτών και το τσεκάπ αναλαμβάνει ειδική επιστημονική ομάδα στην οποία μέλος είναι και ο Έλληνας γιατρός Αδριανός Γολέμης. Μιλάει στην «Κ» για τα συνήθη συμπτώματα, την επίδραση της βαρύτητας και της ακτινοβολίας και το εξατομικευμένο «φαρμακείο» που έχει μαζί του ο καθένας στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

*Ο Σωκράτης δεν θα είχε …Twitter

Στο «Γεύμα με την Κ» η ιστορικός -παραγωγός ντοκιμαντέρ Μπέτανι Χιούζ διερωτάται πως θα αντιμετώπιζε τα σύγχρονα μέσα μαζικής ενημέρωσης και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο αρχαίος φιλόσοφος και προσθέτει: «Ο Σωκράτης καταδικάστηκε σε θάνατο ως διαφθορέας της αθηναϊκής νεολαίας. Στη σημερινή εποχή, οι κλασικές σπουδές εν γένει, ιδίως στις Ηνωμένες Πολιτείες, βρίσκονται αντιμέτωπες με ένα ρεύμα «προοδευτικής» σκέψης που επιχειρεί με αντίστοιχη λογική να τις ακυρώσει. Στο όνομα μιας στρεβλής σύλληψης της «κοινωνικής δικαιοσύνης» και της καταπολέμησης του ρατσισμού, οι εκπρόσωποι του ρεύματος αυτού έχουν αποδυθεί σε μια εκστρατεία αναστολής της λειτουργίας των Τμημάτων Κλασικών Σπουδών στα αμερικανικά πανεπιστήμια, ώστε να μη διαφθείρουν τα μυαλά των φοιτητών».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή