Αποστολή Harling 1942: Η επιχείρηση Γοργοποτάμου – Αυτή την Κυριακή με την «Καθημερινή»

Αποστολή Harling 1942: Η επιχείρηση Γοργοποτάμου – Αυτή την Κυριακή με την «Καθημερινή»

Μια εμβληματική μορφή της αντίστασης αφηγείται τα γεγονότα

1' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ανατίναξη της σιδηροδρομικής γέφυρας του Γοργοποτάμου, στις 25 Νοεμβρίου 1942, αποτελεί κορυφαίας σημασίας αντιστασιακή ενέργεια. Ήταν «η πρώτη μείζων επιτυχία του είδους της» στην υπό κατοχή Ευρώπη, κατά τον αρχηγό της επιχείρησης Eddie Myers. Παράλληλα, ήταν μια επιχείρηση στην οποία έδρασαν από οι κοινού αντάρτες του ΕΔΕΣ και του ΕΛΑΣ με μέλη βρετανικής ομάδας αλεξιπτωτιστών.

Ανάμεσα στους αλεξιπτωτιστές που ρίφθηκαν στα ελληνικά βουνά για την προετοιμασία της επιχείρησης ήταν κι ο Θέμης Μαρίνος, ο οποίος αφηγείται με συναρπαστικό και ακριβή τρόπο τα γεγονότα από τον σχεδιασμό της «Αποστολής Harling» έως την επιτυχή έκβασή της. Στόχος της ήταν η πρόκληση δυσχερειών στις γερμανικές μεταφορές μέσω Ελλάδας προς τις γερμανικές δυνάμεις στην Αφρική.

«Ο δικός του απολογισμός», γράφει στον πρόλογο του βιβλίου ο υπαρχηγός της επιχείρησης Chris Woodhouse, «περιγράφει τις προσωπικότητες, τα κίνητρα, τις διαψεύσεις ελπίδων, τα σχέδια, τις καθυστερήσεις, τα λάθη, τις τυχερές ή άτυχες συγκυρίες και την τελική επιτυχία της επιχείρησης. Είναι ιδιαιτέρως πολύτιμο το ότι συνέκρινε και εξέτασε σχολαστικά όλες τις δημοσιευθείσες αναμνήσεις των πρωταγωνιστών, αποκαλύπτοντας τα κοινά τους κύρια σημεία ορθότητας και απορρίπτοντας μόνο οτιδήποτε μπορεί να χαρακτηρισθεί σα μύθος. […] Αυτό το ιστορικό της Επιχείρησης Χάρλινγκ πλησιάζει ίσως τόσο πολύ στην ολοκλήρωση και τελειοποίηση όσο όποιο άλλο ενδεχομένως ιδούμε που θα απέβλεπε στον ίδιο στόχο».

Κυκλοφορεί την Κυριακή 21 Νοεμβρίου με την «Καθημερινή»

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή