Διαβάστε στην «Καθημερινή της Κυριακής»

Διαβάστε στην «Καθημερινή της Κυριακής»

3' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διαβάστε στην «Καθημερινή της Κυριακής»-1

  • «Δηλώνω υπεύθυνα ότι είμαι εν ζωή». Ιστορίες καθημερινής τρέλας και γραφειοκρατικού παραλογισμού στον ΕΦΚΑ
    Διαβάστε στην «Καθημερινή της Κυριακής»-2

Βαφτίστηκε e-ΕΦΚΑ, δηλαδή ηλεκτρονικός ΕΦΚΑ, αλλά από τους 120 υπαλλήλους που υπηρετούν στη Γενική Διεύθυνση Πληροφορικής, μόνο 50 έχουν γνώση πληροφορικής κι από αυτούς οι 30 προσλήφθηκαν πριν από το 2005 και έκτοτε δεν έχουν μετεκπαιδευτεί σε νεότερες τεχνολογίες. Στον κατ’ επίφασιν ηλεκτρονικό ΕΦΚΑ, ζητήθηκε από ασφαλισμένο που είχε κάνει αίτηση συνταξιοδότησης να δηλώσει υπεύθυνα -και φυσικά χειρόγραφα- με δήλωση του πάλαι ποτέ νόμου 105 ότι είναι… εν ζωή κι αφού το έκανε, ο αρμόδιος υπάλληλος βεβαίωσε πως ο ζωντανός ακόμη ασφαλισμένος… υπέγραψε ενώπιόν του. Ο παραλογισμός της γραφειοκρατίας και η κακομεταχείριση των πολιτών σε μια σχεδόν σαδιστική εκδοχή τους είναι η κανονικότητα. 

  • Αφιέρωμα στοv Covid, δυο χρόνια μετά τη Γιουχαν

Δύο χρόνια από την εισβολή του νέου κορωνοϊού, ένας χρόνος από την έναρξη εμβολιασμών. Θα κοπάσουν σταδιακά τα κύματα. Απαντούν σε όλα τα ερωτήματα οι καθηγητές Αθανάσιος Τσακρής, Αγγελος Χατζάκης, Δημήτρης Θάνος.

Διαβάστε στην «Καθημερινή της Κυριακής»-3

-Το «ναι» του ΣτΕ στην υποχρεωτικότητα  έκλεισε το κεφάλαιο των αμφισβητήσεων.

«Nιώθω ότι μεγάλωσα δέκα χρόνια». Μία διευθύντρια κλινικής COVID μιλάει για τη αδιάκοπη μάχη μετά τα πρώτα κρούσματα.

  • Μέτρα στα ΑΕΙ κατα της οικογενειοκρατίας

Αυστηρότερα  κριτήρια στους διορισμούς πανεπιστημιακών δασκάλων προωθεί το υπουργείο Παιδείας, υπό τη σκιά κρουσμάτων νεποτισμού, αναξιοκρατικών επιλογών υποψηφίων αλλά και κομματικών διεμβολισμών υπέρ ημετέρων. Εξετάζεται μεταξύ άλλων ν’ αναλάβει ενεργό ρόλο το Συμβούλιο Ιδρύματος όταν αυτό θεσμοθετηθεί και παράλληλα να διυλίζονται με τρόπο διαφανή οι όποιες καταγγελίες.

  • Οι κάλπες, τα δίδυμα και η επόμενη μερα στο ΚΙΝΑΛ
    Διαβάστε στην «Καθημερινή της Κυριακής»-4

Σημαντικές για το ευρύτερο πλαίσιο εντός του οποίου η χώρα θα φτάσει στις επόμενες εκλογές είναι οι σημερινές κάλπες για την ανάδειξη του νέου Προέδρου του ΚΙΝΑΛ. Τα νέα δεδομένα που θα προκύψουν βρίσκονται στο «μικροσκόπιο» της Ν.Δ. και του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ εάν όπως αναμένεται απαιτηθεί δεύτερος γύρος για τον τελικό νικητή, σημαντικές θα είναι τυχόν «συμμαχίες» των υπόλοιπων υποψηφίων, αλλά και οι μετακινήσεις των ψηφοφόρων τους μέχρι την επόμενη Κυριακή. 

  • Απόλυτη δέσμευση για τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας 

«Ευρώπη σημαίνει σεβασμός στο κράτος δικαίου και δεν υπάρχουν δικαιολογίες γι’ αυτήν τη δέσμευση», είναι το μήνυμα που στέλνει με συνέντευξη στην «Κ» ο πρόεδρος του Λαϊκού Κόμματος της Ισπανίας, Πάμπλο Κασάντο, ερωτηθείς για τη διαφαινόμενη αναβάθμιση στις σχέσεις της κυβέρνησης Σάντσεθ με τον Ταγίπ Ερντογάν. Και προσθέτει: «Η δέσμευσή μου για την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας –όπως και κάθε Ευρωπαίου εταίρου μας– είναι απόλυτη. Και πιστεύω ακράδαντα ότι δεν πρέπει να υπάρχουν δικαιολογίες γι’ αυτήν τη δέσμευση».

  • Συνάντηση εν μεσω εντασης με Ε.Ε.

Η αναζωπύρωση του Ουκρανικού και οι αποσταθεροποιητικές τάσεις στα Δυτικά Βαλκάνια δοκιμάζουν τις σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Ευρωπαίων, παραμονές της συνάντησης Πούτιν – Μητσοτάκη στο Σότσι της Μαύρης Θάλασσας. Ωστόσο ο κρίσιμος ρόλος του ρωσικού φυσικού αερίου σε περίοδο διεθνούς ενεργειακής κρίσης και οι συγκλίσεις Μόσχας και Ευρωπαίων στο Λιβυκό και το Δίκαιο της Θάλασσας υπογραμμίζουν τις δυνατότητες συνεργασίας. 

  • «Πατέρες» του κινήματος κατα των εμβολίων

Ευάριθμοι αλλά με ισχυρή επιρροή εντός και εκτός Αγίου Ορους μοναχοί, χρησμοδοτούν κατά των εμβολίων, παρά τους δεκάδες νεκρούς που μετρά ήδη η Αθωνική κοινωνία. Η επίκληση Αγίων-προστατών, η διακίνηση φυλλαδίων με σενάρια συνωμοσιών, η χρήση ιστοσελίδων, τα αντιεπιστημονικά κηρύγματα, οι οιωνοί «εποχής Αντιχρίστου», περιλαμβάνονται στην διακινούμενη πυριτιδαποθήκη τους.

  • Για τη Σμύρνη, την αγαπημένη
    Διαβάστε στην «Καθημερινή της Κυριακής»-5

Για τη θεατρική και λίαν προσεχώς κινηματογραφική «Σμύρνη αγαπημένη» μιλάει στο Γεύμα με την «Κ» η Μιμή Ντενίση, μια χρονική ανάσα πριν από τη συμπλήρωση αιώνα από την πιο βαριά εθνική μας τραγωδία. Ανείπωτη η συγκίνησή της, όταν ένας θεατής τής έδειξε το χώμα-κειμήλιο που έφερε η μάνα του όταν ξεριζώθηκε από τη γενέθλια γη. «Ναι, με σφράγισε η Σμύρνη. Σίγουρα είναι το πιο σημαντικό κομμάτι της καριέρας μου», προσθέτει. 

  • Στο… κόκκινο οι εφορίες 

Μπλόκαραν οι εφορίες από το κύμα μεταβιβάσεων ακινήτων εν όψει των αλλαγών στις αντικειμενικές αξίες οι οποίες υπολογίζεται ότι στο τελευταίο δίμηνο του έτους θα είναι αυξημένες κατά 30%. Συμβολαιογράφοι εκτιμούν πως δεν θα προλάβουν όλες να διεκπεραιωθούν εντός του έτους και ζητούν να μετατεθεί η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών για ένα τρίμηνο.  

  • Καθήκον των τραπεζών η ανάπτυξη για όλους

Οι τράπεζες, οι οποίες στο παρελθόν χρηματοδότησαν την κατανάλωση, πρέπει τώρα να χρηματοδοτήσουν τις επενδύσεις, να στηρίξουν μια άλλου τύπου ανάπτυξη, περιβαλλοντικά βιώσιμη και κοινωνικά ανοιχτή σε όλους, υπογραμμίζει σε συνέντευξή του στην «Κ» ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Eurobank, Φωκίων Καραβίας.

  • Ψηφιακή σφραγίδα στα κύτταρα
    Διαβάστε στην «Καθημερινή της Κυριακής»-6

Η μέθοδος της γραμμικής κωδικοποίησης λειτουργεί σημειώνοντας μεμονωμένα κύτταρα με μια σφραγίδα που μεταβιβάζεται σε όλους τους απογόνους ενός κυττάρου, όπως θα έκανε και ένα barcode. Η έρευνα στον τομέα δημιουργεί ελπίδες για εξατομικευμένες θεραπείες καρκίνου, όπως η χρόνια λεμφοκυτταρική λευχαιμία αλλά και άλλων ασθενειών. 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή