Σε ένα τραπέζι με 4 μέτρα μήκος, στρωμένο με μπακιρένια σερβίτσια και ψηλά καντηλέρια, στήσαμε το πιο γιορτινό τραπέζι της χρονιάς. Το χριστουγεννιάτικο γεύμα του Γαστρονόμου σκαρφάλωσε στα 1.000 μέτρα, δίπλα σε ένα φαράγγι στο βουνό των θεών, στα τείχη πλάι στην παλαιά Μονή Αγίου Διονυσίου του εν Ολύμπω.
Οι επτά suigeneris μάγειρες που επιστρατεύσαμε, ετοίμασαν φαγητά σε ανοιχτές φωτιές με ξύλα, σε πέτρες, στην παραστιά, σε αυτοσχέδιους φούρνους. Μαγείρεψαν με δέος επάνω στο βουνό, το βουνό το ίδιο. Με νερά από το φαράγγι του Ενιπέα, με καρπούς από την άγρια φύση, και με ιδέες θεϊκές έφτιαξαν φαγητά ευλογημένα. Πήραν τις ρουστίκ χειμωνιάτικες παραδόσεις των βουνών μας και τις πασπάλισαν με χριστουγεννιάτικη αστερόσκονη.
Η Σταυριανή Ζερβακάκου με δύο χούφτες κυδώνια Βερμίου έκανε φαΐ και πρόσφερε μερικά και στον Φώτη Φωτεινόγλου. Ο Φώτης κουβάλησε δυό σακούλες κάστανα από τη Ροδόπη, τα καθάρισε και έδωσε και στον Ιορδάνη Τσενεκλίδη. Ο Ιορδάνης κι ο Παναγιώτης Σιαφάκας γέμισαν ένα καλάθι με άγρια, ολύμπια μανιτάρια, τα μαγείρεψαν και τα μοιράστηκαν με τον Σωτήρη Ευαγγέλου, κι εκείνος με τη σειρά του μαζί με τον Λουκά Μάιλερ αντάλλαξαν πρώτες ύλες μέσα από μια πάνινη, βαριά τσάντα, γεμάτη χειμερινά κηπευτικά.
Ο «Γαστρονόμος» Νοεμβρίου κυκλοφορεί στις 12/12 με την «Καθημερινή» της Κυριακής.