Διαβάστε στην «Καθημερινή της Κυριακής»

Διαβάστε στην «Καθημερινή της Κυριακής»

Στενωπό διαρκείας θα αποτελέσουν οι πρώτοι μήνες του 2022, καθώς η χώρα και οι πολίτες θα δοκιμαστούν από την παράταση του κύματος ακρίβειας αλλά και την αναμενόμενη «εδραίωση» της «Ομικρον»

4' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διαβάστε στην «Καθημερινή της Κυριακής»-1
*Στη μ
έγγενη της ακρίβειας και της «Ομικρον» η χώρα.

Στενωπό διαρκείας θα αποτελέσουν οι πρώτοι μήνες του 2022, καθώς η χώρα και οι πολίτες θα δοκιμαστούν από την παράταση του κύματος ακρίβειας αλλά και την αναμενόμενη «εδραίωση» της «Ομικρον». Η δυναμική αύξηση των κρουσμάτων της νέας μετάλλαξης μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου σχεδόν προεξοφλείται και πλέον κρίσιμο θεωρείται να καθυστερήσει όσο το δυνατόν περισσότερο, καθώς «κάθε μέρα που κερδίζεται» συμβάλλει στην έστω περιορισμένη αύξηση των εμβολιασμών και την αποσυμπίεση του ΕΣΥ. Στο μέτωπο της ακρίβειας, οι ανατιμήσεις στην ενέργεια περνούν πλέον στο σύνολο των προϊόντων και των υπηρεσιών και το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών συρρικνώνεται. Οι επιβαρύνσεις θα αυξηθούν τους επόμενους μήνες, καθώς ο πληθωρισμός δεν φαίνεται ότι θα αποκλιμακωθεί σύντομα. Την ίδια ώρα το οικονομικό επιτελείο πρέπει να βρει μια νέα ισορροπία μεταξύ των εσωτερικών πιέσεων για μέτρα στήριξης και της δέσμευσης για επιστροφή στη δημοσιονομική πειθαρχία. 

*Κωνσταντίνος Τσιάρας: Ριζικές αλλαγές στην δικαιοσύνη το νεο έτος.

Διαβάστε στην «Καθημερινή της Κυριακής»-2

Ριζικές αλλαγές στην αξιολόγηση των δικαστών προαναγγέλλει για μετά τις γιορτές ο υπουργός Δικαιοσύνης Κωνσταντίνος Τσιάρας, σε συνέντευξή του στην «Κ» για τη Δικαιοσύνη, τους δικαστές και τα μέτρα της κυβέρνησης ώστε να μην καθυστερήσουν με δικαστικές προσφυγές τα έργα από το Ταμείο Ανάκαμψης. Ο υπουργός Δικαιοσύνης δηλώνει την απόφαση της κυβέρνησης για ριζικές αλλαγές στην εξέλιξη των δικαστών, ώστε οι ικανοί να προάγονται, όχι μόνον με βάση την επετηρίδα, ενώ αναφέρεται στο πρόγραμμα ηλεκτρονικής αναβάθμισης της Δικαιοσύνης, σημειώνοντας πως ήδη το 2021 ένα εκατομμύριο πιστοποιητικά εκδόθηκαν ηλεκτρονικά.

*Αρχίζει μπρα ντε φερ ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ

Η άνοδος του Κινήματος Αλλάγής στις δημοσκοπήσεις υπό την αρχηγία του Νίκου Ανδρουλάκη αλλάζει τις ισορροπίες στον χώρο της κεντροαριστεράς και δημιουργεί ένα άτυπο μπρα ντε φέρ μεταξύ Κουμουνδούρου και Χαριλάου Τρικούπη . Παράλληλα το ΚΙΝΑΛ  αποσκοπεί σε σοβαρή και νηφάλια αντιπολίτευση έναντι της κυβέρνησης και σε σκληρή κριτική στις αντιπολιτευτικές ακρότητες που επιστρατεύει ο ΣΥΡΙΖΑ. «Θεσμική κριτική, αλλά με μετριοπάθεια και μακριά από κοκορομαχίες», είναι το νέο μότο της Χαριλάου Τρικούπη.  

* Διαπόμπευση, εκβιασμοί και απειλές.
Διαβάστε στην «Καθημερινή της Κυριακής»-3

Αλλη μία κορυφή παγόβουνου έσπασε σε πανελλήνια θέα, φέρνοντας στην επιφάνεια τον βορβορώδη πολτό της ιντερνετικής κακοποίησης, της διαπόμπευσης, κυρίως γυναικών, μέσω εικόνων, τις απειλές και τους εκβιασμούς. Η κ. Σταυρούλα Κοεμτζή μιλάει στην «Κ» για την κόρη της Λίνα, η οποία έδωσε, στα 22 της χρόνια, τέλος στη ζωή της μην αντέχοντας τον Γολγοθά της λεγόμενης «εκδικητικής πορνογραφίας». «Μιλήστε, οι θρασύδειλοι πρέπει να τιμωρούνται παραδειγματικά», το μήνυμα που στέλνει.

* Αγγελος Συρίγος: Κίνητρα επιστροφής Ελλήνων επιστημόνων.

Γέφυρα  επιστροφής νέων Ελλήνων επιστημόνων θα γίνει ο θεσμός του επισκέπτη καθηγητή, τονίζει στην «Κ» ο υφυπουργός Παιδείας Αγγελος Συρίγος. Τα Συμβούλια Ιδρύματος ΑΕΙ θα επανέλθουν, η ευνοιοκρατία στην επιλογή πανεπιστημιακών θα ακυρωθεί, υπογραμμίζει.Μιλώντας για την φύλαξη των πανεπιστημίων σημειώνει ότι “υπάρχει πραγματι καθυστέρηση στην τοποθέτηση της πανεπιστημιακής αστυνομίας στα ΑΕΙ ,ωστόσο δεν οφείλεται σε κυβερνητική επιλογή.”

* Χεμινγουέϊ και Λόρκα στα βιβλία Λογοτεχνίας Γυμνασίου-Λυκείου.

Μάθε, παιδί μου,  μεταξύ πολλών άλλων Ελλήνων και ξένων κορυφαίων, Τσέχοφ, Κάφκα, Χέμινγουεϊ, Ουάιλντ, Λόρκα, Αμος Οζ, Μολιέρο. Τα νέα προγράμματα σπουδών της Λογοτεχνίας και ο τρόπος διδασκαλίας στοχεύουν να μυήσουν τους μαθητές γυμνασίου και λυκείου στην αναγνωστική απόλαυση, οξύνοντας την κριτική σκέψη.

* Πώς δεν θα γίνουν Ιμπιζα, η Μύκονος και η Σαντορίνη.

Διαβάστε στην «Καθημερινή της Κυριακής»-4

Παρεμβάσεις τόσο σε επίπεδο υποδομών όσο και ελέγχου των τουριστικών ροών προτείνει η μελέτη που ανέθεσε η κυβέρνηση σε διεθνή οίκο, με στόχο να προστατευθεί το προϊόν, αλλά και οι τοπικές κοινωνίες δημοφιλών τουριστικών προορισμών, όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη. Μεταξύ άλλων, προτείνεται από το 2022 να λειτουργήσει μηχανισμός προγραμματισμού αφίξεων επισκεπτών κρουαζιέρας, ο οποίος θα επεκταθεί στη συνέχεια σε εθνικό επίπεδο.

* «Έξυπνο» πράσινο για τις πόλεις.

Το «έξυπνο» πράσινο είναι μια αμυντική γραμμή των πόλεων για την άμβλυνση συνεπειών της κλιματικής κρίσης. Ετσι, οι ειδικοί προκρίνουν κυπαρίσσια, βελανιδιές και ντόπια είδη θάμνων αντί για ευκαλύπτους, δάφνες και ακακίες.

* Τάγματα αντιεμβολιαστών στην Ευρώπη.

Στη βία καταφεύγουν συχνά οι διαδηλωτές κατά του εμβολιασμού στην Ευρώπη. Υποκινούμενοι ενίοτε από ακροδεξιούς κύκλους, οι αρνητές του εμβολιασμού και των περιορισμών συγκρούσθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες με αστυνομικές δυνάμεις σε Ολλανδία, Γαλλία και Βέλγιο, ενώ η γερμανική αστυνομία προχώρησε σε συλλήψεις ατόμων, τα οποία εκπονούσαν σχέδια για τη δολοφονία του πρωθυπουργού του κρατιδίου της Σαξονίας.

* Μας έβριζαν το ίδιο και η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ.

Διαβάστε στην «Καθημερινή της Κυριακής»-5

Ένας απο τους πρωτεργάτες της πληροφορικής στην Ελλάδα, ο Ανδρέας Δρυμιώτης φιλοξενείται στο «Γεύμα με την Κ». Μιλάει για την τεχνολογική «επανάσταση» στην κάλπη του 1981 και αποκαλύπτει άγνωστες ιστορίες απο τις εκλογικές αναμετρήσεις 28 ετών. «Το 1981 η μετάδοση των αποτελεσμάτων μας στοίχισε 5 εκατ. δραχμές και πληρωθήκαμε 2. Αλλά αν πετυχαίναμε, η εταιρεία μας θα αναδεικνυόταν σε πρότυπο της πληροφορικής στην Ελλάδα. Οπως και έγινε», αναφέρει. Και καταλήγει: «Αν δεν βάλεις τους κανόνες του παιχνιδιού σωστά εξαρχής, αν κάνεις χάρες σε κάποιον, θα τις βρεις μπροστά σου στις επόμενες εκλογές. Μας έβριζαν το ίδιο και η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Υπάρχει μεγαλύτερη απόδειξη της αντικειμενικότητάς μας;».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή