Ποιους βράβευσε φέτος ο Γαστρονόμος;

Ποιους βράβευσε φέτος ο Γαστρονόμος;

Τα 14α Βραβεία Ποιότητας του Γαστρονόμου ανήκουν σε 9 εστιατόρια της περιφέρειας.

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ένας τηγανητός μπάτζος με παλαιωμένο μέλι σουσούρας, ένα ζυμωτό καρβέλι από μαυραγάνι με λάδι τσουνάτης και λιανολιάς, μια συκωταριά κατσικερή με λεμόνι και κύμινο, μια λίστα με κρητικά ελαιόλαδα, ένας δεύτερος κατάλογος με επώνυμα τοπικά προϊόντα, έγιναν αφορμές για ταξίδια, για συζητήσεις και για τα φετινά μας βραβεία.

Με κριτήριο, εκτός από τη νοστιμιά, την εντοπιότητα και την εποχικότητα, τη βιωσιμότητα και το «from farm to fork», ο Γαστρονόμος βραβεύει εφέτος 9 γαστρονομικούς προορισμούς που βάζουν τους τόπους τους στον χάρτη των foodies. Πρόκειται για τους φανταστικούς 9 που έχουν πιάσει το νόημα, μοιράζονται μαζί μας τις ίδιες αξίες, μαγειρεύουν με τα προϊόντα τα οποία ο Γαστρονόμος έχει στο παρελθόν βραβεύσει ή έχουν τα φόντα να τα βραβεύσει στο μέλλον.

Ταβέρνες, ουζερί, μεζεδοπωλεία, εστιατόρια, μαγειροτεχνία, με κοινό πρόσημο το μαγειρικό ήθος και την οικολογική συνείδηση. Ταξιδέψαμε από την Κρήτη ως τη Φλώρινα και την Αρκαδία, από την Πέλλα στα Δωδεκάνησα, στις Κυκλάδες και στον Αργοσαρωνικό, αλέ ρετούρ, κάμποσες φορές για να δοκιμάσουμε, να ψαχουλέψουμε και να μάθουμε από πρώτο χέρι τι καπνό φουμάρουν οι φετινοί βραβευμένοι. Μπήκαμε στα κοτέτσια και στους στάβλους τους, κάναμε βόλτα στους μπαχτσέδες τους και γνωριστήκαμε με τους προμηθευτές και συνεργάτες τους, μικρούς παραγωγούς της περιφέρειας. Μας έμαθαν παλιές συνταγές και προϊόντα που αναβιώνουν οι ίδιοι, δοκιμάσαμε τη θεσπέσια γεύση που έχει το φαγητό με μαγειρική συνείδηση, είδαμε πώς αξιοποιούν τα υπολείμματά τους, πώς η κυκλική οικονομία συνεισφέρει όχι μόνο στη νοστιμιά, αλλά και στη διατήρηση και διάδοση της γαστρονομικής παράδοσης, στην αειφορία και στην άρτια λειτουργία.

Ένα οδοιπορικό σε άγνωστες γωνιές της χώρας, αλλά και σε διάσημους τουριστικούς προορισμούς, για να μάθουμε τις ιστορίες τους, και να εμπνευστούμε από τον ρομαντισμό με τον οποίο αντιμετωπίζουν το επάγγελμά τους το οποίο ανάγουν κυριολεκτικά σε λειτούργημα. Αυτοί οι μικροί γαστρονομικοί φάροι προάγουν την κουλτούρα και διαφυλάσσουν τον πολιτισμό και τις παραδόσεις μας, κρατούν αναμμένη τη φλόγα της μνήμης και μας αποδεικνύουν ότι υπάρχει τρόπος η σύγχρονη γαστρονομία της Ελλάδας να αποτελέσει ορόσημο χωρίς να χρησιμοποιεί ξένες πατέντες, και παραμένοντας επίκαιρη και διαχρονική. Σας τους συστήνουμε, κι ας γίνουν μια ακόμα αφορμή να ταξιδεύουμε μαθαίνοντας τη χώρα μας ως το μεδούλι της.

Ο Γαστρονόμος κυκλοφορεί σήμερα με την Καθημερινή.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή