Διαβάστε στην «Καθημερινή της Κυριακής» που κυκλοφορεί εκτάκτως την Παρασκευή

Διαβάστε στην «Καθημερινή της Κυριακής» που κυκλοφορεί εκτάκτως την Παρασκευή

Τα ημερολόγια της πανδημίας - Δέκα προσωπικότητες γράφουν για τη ζωή τους στη σκιά του κορωνοϊού

3' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο
Διαβάστε στην «Καθημερινή της Κυριακής» που κυκλοφορεί εκτάκτως την Παρασκευή-1

• Τα ημερολόγια της πανδημίας – Δέκα προσωπικότητες γράφουν για τη ζωή τους στη σκιά του κορωνοϊού:
Η αρρώστια. Η επίσκεψη σε ένα νοσοκομείο. Ο φόβος του θανάτου. Ο εγκλεισμός. Δέκα προσωπικότητες της τέχνης, της επιστήμης και των γραμμάτων αφηγούνται στην «Κ» τα βιώματά τους στη δύσκολη χρονιά που φεύγει, ψηλαφώντας τα σημάδια που αφήνει σε όλους μας η πανδημία.  Γράφουν οι: Δημήτρης Τάρλοου, Ρέα Γαλανάκη, Γιώργος Ανδρέου, Διονύσης Σιμόπουλος, Κατερίνα Ευαγγελάτου, Πάνος Καρνέζης, Σάββας Σαββόπουλος, Αγγελος Χανιώτης, Εύα Μανιδάκη, Αλέξανδρος Νεχαμάς.

• O χάρτης του κόσμου που έρχεται – Πολιτικοί και οικονομικοί αναλυτές και παράγοντες της αγοράς περιγράφουν τις προκλήσεις για την Ελλάδα και τον κόσμο το επόμενο διάστημα.
Τι μας επιφυλάσσει η φθορά του Ερντογάν στην Τουρκία. Πόσο ανθεκτική είναι η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Πόσο θα αλλάξουν τις ζωές μας οι «πληγές» της κλιματικής κρίσης. Ειδικοί αναλύουν στην «Κ» τους κινδύνους και τις προοπτικές της νέας χρονιάς. Για τα ελληνοτουρκικά γράφουν:  Ευάγγελος Bενιζέλος, πρώην υπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ,  Χασίμ Τεκίνες, πρώην  Τούρκος διπλωμάτης. Για την οικονομία: Γιώργος Πρεβελάκης, ομότιμος Καθηγητής Γεωπολιτικής στη Σορβόννη. Νίκος Οικονομίδης, Καθηγητής Stern School of Business, New York University, Στέλιος Καβαδίας, Καθηγητής της έδρας Margaret Thatcher. Ακόμα:  Καιρικά φαινόμενα και κλιματική αλλαγή. Υπουργοί Οικονομικών Ευρωζώνης: Μερικές σκέψεις για τα 20 χρόνια του ευρώ. Επιχειρηματικότητα: καινοτομία και νέοι ορίζοντες

• Αδιατάρακτη η σχέση Ελλάδας – Ισραήλ ανεξάρτητα από τις εξελίξεις με την Τουρκία: Συνέντευξη του Ισραηλινού ΥΠΕΞ Γιαϊρ Λαπίντ στην «Κ».
Η στρατηγική συμμαχία και η σχέση που έχουν οικοδομήσει η Ελλάδα και το Ισραήλ θα συνεχίσουν να ευδοκιμούν αυτόνομα και ανεξάρτητα «από οποιεσδήποτε άλλες εξελίξεις στην περιοχή», τονίζει σε αποκλειστική συνέντευξή του στην «Κ» ο Γιαΐρ Λαπίντ, υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ. Και αυτό παρά την πιθανότητα επαναπροσέγγισης του Ισραήλ με την Τουρκία.

Διαβάστε στην «Καθημερινή της Κυριακής» που κυκλοφορεί εκτάκτως την Παρασκευή-2

• Νέος γύρος μέτρων στήριξης λόγω πανδημίας: Η αναβίωση της αναστολής των συμβάσεων εργασίας θα είναι το πρώτο μέτρο που θα λάβει η κυβέρνηση προκειμένου να αμβλύνει τις επιπτώσεις από τους περιορισμούς εξαιτίας του πέμπτου κύματος της πανδημίας. Το επόμενο θα είναι η αναστολή των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων.

• Το τσουνάμι της «Ομικρον» δοκιμάζει τον πλανήτη: Το τσουνάμι κρουσμάτων οδηγεί σε παγκόσμια υγειονομική  περιδίνηση, αποφαίνεται ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), με επίκεντρο την κατακλυσμιαία  διασπορά της «Ομικρον»  στην Ευρώπη. Παράθυρο απαντοχής ανοίγουν επιστήμονες,  λέγοντας ότι οι ενδείξεις  για τη νέα μετάλλαξη κατατείνουν σε  πολύ ηπιότερη νόσηση σε σχέση με την «Δέλτα».

• Ολες οι αλλαγές στη φορολογία το 2022 για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά: Σημαντικές αλλαγές στη φορολογία επιχειρήσεων και νοικοκυριών θα φέρει το 2022 – μεταξύ άλλων αναστολή εισφοράς αλληλεγγύης, διατήρηση μειωμένων ασφαλιστικών εισφορών, μείωση συντελεστών φορολόγησης επιχειρήσεων και μείωση προκαταβολής φόρου. Ενεργοποιούνται οι νέες αντικειμενικές αξίες με αύξηση των τιμών ζώνης σε 7.000 περιοχές.

Διαβάστε στην «Καθημερινή της Κυριακής» που κυκλοφορεί εκτάκτως την Παρασκευή-3

• Πρώην πολιτικοί σε μεγάλες επιχειρήσεις: Στον διαχειριστή επενδυτικών κεφαλαίων Πέτερ Τιλ κατευθύνεται ο πρώην καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς, λίγους μήνες μετά την παραίτησή του. Δεν είναι η πρώτη φορά: οι πρώην υπουργοί Αμυνας της Γερμανίας Ρούντολφ Σάρπινγκ και Φόλκερ Ρούε βρήκαν αμέσως δουλειά στο hedge fund Cerberus, το ίδιο και ο πρώην πρωθυπουργός της Ισπανίας Χοσέ Μαρία Αθνάρ. Και ο Γκέρχαρντ Σρέντερ, προσελήφθη στην Gazprom.

• Από τα βουνά της Ηπείρου στο προεδρικό Μέγαρο: Σεμνός, νηφάλιος, σοβαρός, δεν επιζήτησε ποτέ τις συγκρούσεις. Η ζωή του Κάρολου Παπούλια από τα παιδικά του χρόνια στα βουνά της Ηπείρου έως την εγκατάστασή του στο Προεδρικό Μέγαρο, το παρασκήνιο της επιλογής του από τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή για το ύπατο αξίωμα της χώρας, στιγμιότυπα από τα αναρίθμητα ταξίδια του στο εξωτερικό.

Διαβάστε στην «Καθημερινή της Κυριακής» που κυκλοφορεί εκτάκτως την Παρασκευή-4

• Δύο αιώνες από το πρώτο Σύνταγμα – Ο ρόλος των Γκαλίνα, Μαυροκορδάτου: Διακόσια χρόνια συμπληρώνονται την Πρωτοχρονιά από την ψήφιση του «Προσωρινού Πολιτεύματος» της Επιδαύρου, του πρώτου Συντάγματος του νέου ελληνικού κράτους. Ιθύνων νους ήταν ο 30χρονος τότε Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος. Σημαντικό ρόλο ωστόσο είχε διαδραματίσει ο Ιταλός νομικός Βικέντιος Γκαλίνα, που ήταν παρών στην Εθνοσυνέλευση της Επιδαύρου. Την ξεχωριστή συμβολή τους φωτίζουν με άρθρο τους στην «Κ» οι καθηγητές Νίκος Κ. Αλιβιζάτος και Αριστείδης Ν. Χατζής.

• «Χτίζεται» η ελληνική PISA.

• Διακίνηση μεταναστών: Από την Τουρκία στην Καλαβρία με άρωμα μαφίας.

Διαβάστε στην «Καθημερινή της Κυριακής» που κυκλοφορεί εκτάκτως την Παρασκευή-5

• H ιστορική έκρηξη του ηφαιστείου Ταμπόρα και η επανάσταση του 1821.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή