Διαβάστε στην «Καθημερινή της Κυριακής»

Διαβάστε στην «Καθημερινή της Κυριακής»

3' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διαβάστε στην «Καθημερινή της Κυριακής»-1

  • «Μην κοιτάτε τα κρούσματα αλλά τις νοσηλείες και τις ΜΕΘ» . Ο «γκουρού» των προβλέψεων για την πανδημία, Δρ. Κρίστοφερ Μιούρεϊ, μιλάει στην «Κ».

Φως στο τούνελ της επέλασης της «Ομικρον» στην Ελλάδα αναμένει ο Δρ. Κρίστοφερ Μιούρεϊ, επικεφαλής του Ινστιτούτου Μετρήσεων και αξιολόγησης για θέματα υγείας στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον. Σε συνέντευξή του στην «Κ» τονίζει ότι δεν πρέπει να δραματοποιούμε την μετάλλαξη και να επικεντρωνόμαστε στα κρούσματα, αλλά μόνο στις εισαγωγές στα νοσοκομεία και κυρίως στις ΜΕΘ. Ο «γκουρού» των προβλέψεων σημειώνει ότι η κορύφωση του κύματος θα έλθει στα μέσα Ιανουαρίου ενώ το τέλος της πανδημίας τον Μάρτιο όταν θα έχει υποχωρήσει πλήρως η «Ομικρον». Ενόψει έκρηξης των κρουσμάτων, η κυβέρνηση εκπόνησε σχέδιο ώστε παρά τις αναμενόμενες ελλείψεις προσωπικού να «αντέξουν» πρωτίστως το ΕΣΥ -η «Κ» παραθέτει το πλέγμα μέτρων- και άλλοι κρίσιμοι τομείς, όπως η εκπαίδευση, η ΕΛ.ΑΣ. και οι μεταφορές.

Διαβάστε στην «Καθημερινή της Κυριακής»-2
  • Οι 10 κίνδυνοι του 2022

Πρόσωπα, εύθραυστες ισορροπίες, θεσμοί σε δοκιμασία, απειλές, ιδεολογικά χάσματα και θύλακες γεωπολιτικής αστάθειας, η κλιματική κρίση, υπό την σκιά της καλπάζουσας πανδημίας, κατατείνουν στην παγκόσμια ατραπό του 2022. Το τρίγωνο ΗΠΑ – Κίνας – Ρωσίας με τις αιχμηρές γωνίες, οι επαπειλούμενες ανθρωπιστικές κρίσεις σε Αφρική και Ασία, η παρεμβατική οχλοκρατία του διαδικτύου, το Ιράν, η Τουρκία, είναι μερικοί από τους δέκα κινδύνους της νέας χρονιάς σύμφωνα με έκθεση του Ινστιτούτου Γεωστρατηγικών Μελετών Eurasia Group.

  • Ο γόρδιος δεσμός του νέου ΕΝΦΙΑ

Η ενσωμάτωση  του συμπληρωματικού στον κύριο φόρο, σε συνδυασμό με τις αυξημένες αντικειμενικές αξίες στις περισσότερες περιοχές της χώρας καθιστούν εξαιρετικά δύσκολο πρόβλημα τη διαμόρφωση του νέου ΕΝΦΙΑ. Το οικονομικό επιτελείο δοκιμάζει περισσότερα κλιμάκια με διαφορετικούς συντελεστές, ώστε από τη μία να μην επιβαρυνθούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων κι από την άλλη ο φόρος να αποδώσει τα ίδια έσοδα. Οι ανακοινώσεις αναμένονται τον Φεβρουάριο.

Διαβάστε στην «Καθημερινή της Κυριακής»-3
  • Αναστολή υποχρεώσεων για πληττόμενες επιχειρήσεις

Αναστολές φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων και στοχευμένα μέτρα τόνωσης της ρευστότητας εξετάζει το ΥΠΟΙΚ για τις επιχειρήσεις που πλήττονται από το νέο κύμα της πανδημίας. Ωστόσο, τα μέτρα δεν θα είναι εμπροσθοβαρή, αλλά στη βάση βεβαιωμένων απωλειών τζίρου.  

  • Η πανδημία έκανε καλό στο κάπνισμα

Η πανδημία ωφέλησε σοβαρά το κάπνισμα ανακόπτοντας την τάση απεξάρτησης από την νικοτίνη, όπως καταγραφόταν τα προηγούμενα χρόνια, τονίζουν ειδικοί στην «Κ», με το ποσοστό των καπνιστών να ανέρχεται στο 40% το 2021 από 36% το 2017. Οι ίδιοι απευθύνουν έκκληση για εντατικοποίηση ελέγχων σε κλειστούς χώρους καθώς έχουν στην πράξη ακυρωθεί.     

  • Δημογραφικό: Συρρίκνωση του πληθυσμού των νέων 

Το δημογραφικό, που επανήλθε στο προσκήνιο με την τελευταία απογραφή αποτελεί κοινωνικό και οικονομικό βρόχο για το αύριο. Ενδεικτικά: Το 1951 τα άτομα έως 14 ετών ήσαν το 29% του πληθυσμού,  σήμερα, κατ΄εκτίμησιν, είναι το 14% ενώ τα άτομα άνω των 65 ετών 6,7% και 22,5% αντιστοίχως.  Για καλπάζουσα γήρανση μιλούν οι ειδικοί αφού κάθε δεκαετία ο πληθυσμός της Ελλάδας μειώνεται περίπου κατα 450.000.   

  • Διαδικτυακός εφιάλτης

Το χρονικό του εφιάλτη που βίωσαν όταν η κόρη τους έπεσε πριν από επτά χρόνια θύμα άγριας διαδικτυακής διαπόμπευσης από «φίλο» της, περιγράφουν στην «Κ» οι γονείς της. Το σοκ του κοριτσιού, ο καταιγισμός απειλών, η αλλαγή σχολείου, η επούλωση των πληγών. Η Μαρία, 21 χρόνων δηλώνει σήμερα δυνατή, πιο σοφή στέλνοντας μήνυμα πρωτίστως στις μαθήτριες.     

Διαβάστε στην «Καθημερινή της Κυριακής»-4
  • Οι ετερόκλητοι εισβολείς του Καπιτωλίου

Θιασώτες θεωριών συνομωσίας, μέλη εξτρεμιστικών ακροδεξιών οργανώσεων, ή ορκισμένοι οπαδοί του Τραμπ πολιόρκησαν πριν από έναν χρόνο το Καπιτώλιο, κάποιοι οραματιζόμενοι τη βίαιη εκτροπή του πολιτεύματος και άλλοι χωρίς καμία συναίσθηση της πραγματικότητας. Μελετώντας δεκάδες δικογραφίες η «Κ» παρουσιάζει ενδεικτικές περιπτώσεις από το ετερόκλητο πλήθος των εισβολέων, μεταξύ των οποίων βρίσκονται και ορισμένα άτομα ελληνικής καταγωγής.

  • Με το ένα πόδι στη Γαλλία και το άλλο στην ΕΕ

Επεισοδιακά εκίνησε η γαλλική προεδρία της ΕΕ την Πρωτοχρονιά, καθώς οι αρχές προχώρησαν στην αποκαθήλωση της σημαίας της Ενωσης από την Αψίδα του Θριάμβου στο Παρίσι μετά τις ακροδεξιές αντιδράσεις. Το περιστατικό δείχνει ότι η προεκλογική εκστρατεία στη χώρα ενδέχεται να συμπαρασύρει και την ατζέντα του Εμανουέλ Μακρόν, του ανθρώπου που φιλοδοξεί να διαδεχθεί την Αγκελα Μέρκελ στην ηγεσία της Ευρώπης. Την υποστολή της σημαίας και τις συνδηλώσεις της σχολιάζουν στην «Κ» η Κατερίνα Δασκαλάκη, δημοσιογράφος-συγγραφέας και ο Νίκος Αλιάγας, παρουσιαστής στη γαλλική τηλεόραση. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή