Διαβάστε στην «Καθημερινή της Κυριακής»

Διαβάστε στην «Καθημερινή της Κυριακής»

Σκληροί ποινικοί, εθισμένοι στην ανομία της νύχτας, είναι ενταγμένοι ή ποδηγετούν στρατιές χούλιγκαν στη σύνθεση των οποίων βρίσκουν τυφλό πεδίο δράσης άτομα διασυνδεδεμένα με πολιτικά άκρα, ωστόσο ο κορμός αποτελείται από νεαρούς, αγόμενους και φερόμενους, «υπηκόους».

4' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο
Διαβάστε στην «Καθημερινή της Κυριακής»-1

  • Μαύρη λίστα της ΕΛ.ΑΣ με 300 σκληρούς χούλιγκαν στην Αττική

Σκληροί ποινικοί, εθισμένοι στην ανομία της νύχτας, είναι ενταγμένοι ή ποδηγετούν στρατιές χούλιγκαν στη σύνθεση των οποίων βρίσκουν τυφλό πεδίο δράσης άτομα διασυνδεδεμένα με πολιτικά άκρα, ωστόσο ο κορμός αποτελείται από νεαρούς, αγόμενους και φερόμενους, «υπηκόους».

Μόνο στην Αττική η ΕΛ.ΑΣ. έχει συντάξει «μαύρη λίστα» με 300 σταυροφόρους βιαιοπραγιών και αιματηρών συμπλοκών από όλες τις κυρίαρχες ομάδες, ορκισμένους εκδικητές των ποδοσφαιρικά αλλόθρησκων.

«Είσαι τρελός; Θα περάσεις από εκεί φορώντας το κασκόλ με τα χρώματα; Θα το φας το κεφάλι σου». Φίλαθλοι ομάδων μιας πόλης παγωμένης από τη δολοφονία του 19χρονου Άλκη, μιλούν στην «Κ» για τις βεντέτες, το κακό συναπάντημα, το μίσος – «έχουμε να κάνουμε με συμμορίες, αρχηγούς, υπαρχηγούς, κανονικές φάλαγγες». Η πολυκατοικία της οπαδικής βίας τίθεται εκ νέου στο θεσμικό μικροσκόπιο.

  • Η εγκλωβισμένη γενιά των ενοικιαστών

Το ποσοστό ιδιοκατοίκησης θα μειωθεί σημαντικά τα επόμενα χρόνια, εκτιμά η Τράπεζα της Ελλάδος. Οι νέες γενιές είναι γενιές ενοικιαστών και όχι ιδιοκτητών, και είναι αυτές που με χαμηλό εισόδημα καλούνται να πληρώσουν υψηλά και διαρκώς αυξανόμενα τα τελευταία χρόνια ενοίκια. Σύμφωνα με τη Eurostat, ο μέσος ενοικιαστής στην Ελλάδα καταβάλλει το 40% του μηνιαίου εισοδήματός του για στέγαση, έναντι 25% στην Ε.Ε.

  • Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι του νέου ΕΝΦΙΑ

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων σε περιοχές με μικρή αύξηση της αντικειμενικής αξίας θα έχουν σημαντική μείωση στον ΕΝΦΙΑ. Εκείνοι με πολύ μεγάλη αύξηση της αντικειμενικής θα πληρώσουν περισσότερα, ωστόσο η επιβάρυνση περιορίζεται λόγω της νέας κλίμακας και των αυξημένων εκπτώσεων. Τα μυστικά του νέου ΕΝΦΙΑ και παραδείγματα. 

  • Σκηνικό «τριγωνικής» έντασης μεταξύ ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ

Σκληρό πολιτικό παιχνίδι με όρους «τριγωνικής έντασης» μεταξύ ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ με διακύβευμα τους ψηφοφόρους του Κέντρου και μια μακρά προεκλογική περίοδο, που μπορεί να εκταθεί μέχρι την άνοιξη του προσεχούς έτους προοιωνίζονται τα νέα δεδομένα. Δεδομένα που συνθέτουν ο διακηρυγμένος στόχος του Μεγάρου Μαξίμου για αυτοδυναμία, η προσπάθεια της Κουμουνδούρου να πείσει πως μπορεί να αποτελέσει εναλλακτική εκδοχή εξουσίας μέσω του σχήματος της προοδευτικής διακυβέρνησης και η διατήρηση της Χαριλάου Τρικούπη σε υψηλά δημοσκοπικά επίπεδα.

  • Φάκελος Ουκρανία

– Η τακτική ασφαλών αποστάσεων της Αθήνας

– Οι φιλοδοξίες του Ερντογάν στο Κίεβο

– «Καραμπόλες» στα Βαλκάνια από την ουκρανική κρίση

  • Γράφουν -Μιλούν στην «Κ»:

Κουρτ Βόλκερ, εκπρόσωπος της Ουάσιγκτον στις διαπραγματεύσεις για την Ουκρανία (2017-19). «Πιθανόν η Ρωσία να πάρει το ένα τρίτο της Ουκρανίας»

Τίμοθι Γκάρτον Ας, Καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Ο Πούτιν, αντίθετα με τη Δύση, ξέρει ακριβώς τι θέλει στην Ανατολική Ευρώπη.

Μπερνάρ Ανρί Λεβί, Γάλλος φιλόσοφος. Ανοικτή επιστολή προς του φίλους Γερμανούς.

Νίκος Κοτζιάς, πρώην υπουργός Εξωτερικών. Το ουκρανικό η Ευρώπη και η ελληνική εξωτερική πολιτική.

  • Τα πρόσωπα πίσω από τις επιτυχημένες startup

Οι μεγάλες συμφωνίες εξαγοράς ή χρηματοδότησης ελληνικών νεοφυών επιχειρήσεων από μεγάλους ξένους ομίλους που έγιναν πρωτοσέλιδα τους τελευταίους μήνες έχουν ονοματεπώνυμο. Μιλούν στην «Κ» ιδρυτές εταιρειών – που δημιουργήθηκαν μέσα στην κρίση και δέκα χρόνια μετά εξαγοράστηκαν από κολοσσούς – όπως ο Αλέξανδρος Τσιλφίδης και ο Ηλίας Κοκκίνης (Accusonus), ο Γιάννης Παπαδάκης (Pollfish), ο Μάριος Σταυρόπουλος (Softomotive), η Ιωάννα Αγγελιδάκη και ο Γιάννης Tσιώρης (InstaShop). Όλοι νέοι, επιστήμονες, με μια καλή ιδέα και πολλή επιμονή και προσπάθεια για να την εφαρμόσουν.

Διαβάστε στην «Καθημερινή της Κυριακής»-2
  • Στα θρανία μαθητές από 94 χώρες

Συνολικά 26.000 αλλοδαποί μαθητές – το 2% του συνολικού μαθητικού πληθυσμού – μαθαίνουν γράμματα από το δημοτικό έως το λύκειο στα θρανία ελληνικών σχολείων, προερχόμενοι από 94 χώρες του πλανήτη. Η πλειονότητα είναι αλβανικής καταγωγής, έπονται παιδιά από το Αφγανιστάν, τη Συρία, τη Γεωργία, το Ιράκ. Μονοψήφια εκπροσώπηση έχουν το Βιετνάμ, η Ρουάντα, το Ελ Σαλβαδόρ κ.ά. Οι οδηγίες χρήσης της τηλεκπαίδευσης δόθηκαν σε έντεκα γλώσσες και διαλέκτους. 

  • Έτσι έζησα τον εφιάλτη στις τουρκικές φυλακές

Τον εφιάλτη που πέρασε στις φυλακές του Ερντογάν για δύο ολόκληρα χρόνια περιγράφει στην «Κ» ο πάστορας Μπράνσον. Ο άνθρωπος που πρωταγωνίστησε σε μία από τις πιο σκληρές διπλωματικές διαμάχες Ουάσιγκτον – Άγκυρας. Η διαμάχη κατέληξε στην επιβολή οικονομικών κυρώσεων στην Τουρκία ενώ η αποφυλάκισή του μετατράπηκε σε ζήτημα προεδρικής τιμής για τον Ντόναλντ Τραμπ.

Διαβάστε στην «Καθημερινή της Κυριακής»-3
Άντριου Μπράνσον

 

  • Πιθανή η εμπλοκή ΕλλάδαςΤουρκίας

«Δεν μπορώ να αποκλείσω την πιθανότητα στρατιωτικής αντιπαράθεσης μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας». Ο πρώην διευθυντής της Ισραηλινής Υπηρεσίας Πληροφοριών – Mοσάντ, Σάμπταϊ Σαβίτ, μιλάει στην «Κ» για την κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, αλλά και για τη συνεργασία Ελλάδας – Ισραήλ.

  • Η γεωργία θα ανθήσει με τις νέες τεχνολογίες

«Στην Ελλάδα θέλουμε να ξεχάσουμε το αγροτικό μας παρελθόν, το θεωρούμε παλιομοδίτικο. Ωστόσο, η γεωργία είναι κατεξοχήν κλάδος εφαρμογής των νέων τεχνολογιών. Για παράδειγμα, τα μεγάλα bid data αφορούν τη γεωπληροφορική». Ο Σπύρος Κίντζιος, πρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, στο «Γεύμα με την Κ». 

  • Τα ψηφιακά ίχνη των προσφύγων του 1922

Η συμβολή των Ελλήνων σε πολλούς τομείς της οικονομίας της Μικράς Ασίας είναι γνωστή, από το εμπόριο μέχρι τα περίφημα εργοστάσια επεξεργασίας σύκων της Σμύρνης. Μια διεθνής έρευνα σε εξέλιξη επιχειρεί να χαρτογραφήσει τη διαδρομή τους, το οικονομικό και πολιτικό τους αποτύπωμα στην Ελλάδα.

Διαβάστε στην «Καθημερινή της Κυριακής»-4
  • Η ηλεκτροκίνηση περιμένει… ταχυφορτιστές

Η ηλεκτροκίνηση είναι το μέλλον. Αλλά στη χώρα μας, εκτός από τις παιδικές ασθένειες της νέας τεχνολογίας και της νέας αγοράς, αντιμετωπίζει κι άλλα προβλήματα. Όπως λένε εκπρόσωποι των ενεργειακών ομίλων για την εγκατάσταση ενός ταχυφορτιστή απαιτούνται 6 – 8 μήνες για την αναβάθμιση του ηλεκτρικού δικτύου. Ένα άλλο θέμα είναι ότι το ρεύμα για την φόρτιση επιβαρύνεται με ΦΠΑ 24%, ενώ για τις υπόλοιπες χρήσεις με 6%. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή