Διαβάστε στην «Καθημερινή της Κυριακής»

Διαβάστε στην «Καθημερινή της Κυριακής»

Η νέα παγκόσμια αταξία-Οι ανατροπές που φέρνει η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η απομόνωση της Μόσχας, η αντίδραση της Ευρώπης και η «νεκρανάσταση» του ΝΑΤΟ.

3' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο
Διαβάστε στην «Καθημερινή της Κυριακής»-1

Η νέα παγκόσμια αταξία-Οι ανατροπές που φέρνει η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η απομόνωση της Μόσχας, η αντίδραση της Ευρώπης και η «νεκρανάσταση» του ΝΑΤΟ: Με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία η Ευρώπη γίνεται για πρώτη φορά στον 21ο αιώνα πεδίο πολεμικής σύγκρουσης ανάμεσα στις δύο πρώτες σε έκταση χώρες της ηπείρου.

Αν ο στόχος του Ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, είναι μια νέα τάξη πραγμάτων, στην οποία η Μόσχα θα διαθέτει δικές της σφαίρες επιρροής, τότε μάλλον απέτυχε. Η χώρα του βρίσκεται διεθνώς απομονωμένη, αντιμέτωπη με νέες σκληρές οικονομικές κυρώσεις. Αντίθετα, η Δύση πρέπει να ευγνωμονεί τον Πούτιν για το γεγονός ότι κατάφερε να στείλει τους Ευρωπαίους να στοιχηθούν πίσω από τους Αμερικανούς και να «νεκραναστήσει» το ΝΑΤΟ, τη συμμαχία που μόλις χθες είχε ταπεινωθεί στο Αφγανιστάν και είχε ανακηρυχθεί «εγκεφαλικά νεκρή» από τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.

•Οι μετασεισμοί της Ουκρανίας χτυπούν την Ελλάδα -Τι αλλάζει με Τουρκία – Νέο κύμα ακρίβειας, σύννεφα για τουρισμό:

Μια διπλή πρόκληση καλείται να διαχειριστεί η Ελλάδα, μετά τις δραματικές εξελίξεις στην Ουκρανία. Από τη μία η βίαιη ανακοπή της επιστροφής της οικονομίας στην κανονικότητα και από την άλλη η διαφοροποιημένη τουρκική εξωτερική πολιτική, η οποία τα τελευταία πέντε χρόνια είχε αποκτήσει χαρακτήρα ελαφράς αυτονόμησης από βασικές γραμμές του ΝΑΤΟ. Η εκτίναξη των τιμών στην ενέργεια, στα τρόφιμα και στις πρώτες ύλες δοκιμάζει τις αντοχές των νοικοκυριών, των επιχειρήσεων, αλλά και του κρατικού προϋπολογισμού. Αν και η αβεβαιότητα είναι ακόμη μεγάλη, ο υψηλός πληθωρισμός θα επηρεάσει αρνητικά την ανάπτυξη και θα δυσχεράνει τη μείωση του ελλείμματος στα επίπεδα που προβλέπει ο προϋπολογισμός.

Διαβάστε στην «Καθημερινή της Κυριακής»-2

• Γράφουν-μιλούν στην «Κ»: Τζέφρι Σακς, οικονομολόγος: Η ρωσική επιθετικότητα πρέπει να μας ξυπνήσει. Μπερνάρ Ανρί Λεβί, φιλόσοφος και συγγραφέας: «Ζήτω η Ουκρανία!». Ντέιβιντ Οουεν, πρώην υπουργός Εξωτερικών της Μεγάλης Βρετανίας: Ο Πούτιν φέρει τα στοιχεία του συνδρόμου της ύβρεως. Αλέξανδρος Μαλλιάς, πρέσβης επί τιμή: Τα μεγάλα λάθη της Ρωσίας.

•Συμφωνία για πυρηνική ενέργεια από Βουλγαρία-Η Σόφια σχεδιάζει την κατασκευή νέας μονάδας: Συζητήσεις για το ενδεχόμενο προμήθειας ενέργειας από πυρηνικό εργοστάσιο της Βουλγαρίας έχουν δρομολογηθεί, καθώς η Σόφια σχεδιάζει την κατασκευή νέας μονάδας. Συνέντευξη στην «Κ»: Ραφαέλ Μαριάνο Γκρόσι,γενικός διευθυντής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας: Η Ελλάδα μπορεί να αναπτύξει πυρηνική τεχνολογία.

•1922, τα αναπάντητα ερωτήματα της καταστροφής. Ηταν μονόδρομος για τον Βενιζέλο να δεχθεί την απόβαση στη Σμύρνη; Τέσσερις ιστορικοί γράφουν για τις συνθήκες στην περιοχή και τη διεθνή συγκυρία.

Διαβάστε στην «Καθημερινή της Κυριακής»-3

•Μεγάλες εταιρείες, καλύτεροι μισθοί-Σε επιχειρήσεις με πάνω από 50 υπαλλήλους:
Οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις δίνουν υψηλότερους μισθούς, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του συστήματος «Εργάνη». Στις εταιρείες που απασχολούν από 51 έως 250 εργαζομένους ο μέσος μισθός ξεπερνάει τα 1.500 ευρώ. Στις επιχειρήσεις με έως 10 εργαζομένους οι μέσες μηνιαίες αποδοχές είναι 666 ευρώ και σε αυτές με 11 έως 50 απασχολουμένους 863 ευρώ.

•Τιμ Χέτγκες, Διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Telekom: Η Γερμανία έχει
να μάθει από την Ελλάδα όσον αφορά την ψηφιοποίηση-Συνέντευξη στην «Κ»

Διαβάστε στην «Καθημερινή της Κυριακής»-4

• Μιλούν στην«Κ»: Βαλερί Πεκρές, υποψήφια των Ρεπουμπλικανών για τη γαλλική προεδρία: Θα εναντιωθώ στην ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. Χριστίνα Παπακωνσταντίνου, υποδιοικήτρια της Τράπεζας της Ελλάδος: Η Ελλάδα θα διατηρήσει ρυθμούς ανάπτυξης άνω του 3% κατά μέσον όρο την επόμενη δεκαετία. Νάκυ Αγάθου, δημοσιογράφος -παρουσιάστρια: Η δημοσιότητα έγινε καθημερινότητα, αλλά ποτέ δεν καβάλησα το καλάμι.

•155.000 εκπαιδευτικοί στα «θρανία» -Αξιολόγηση δασκάλων και καθηγητών: Ολα τα βήματα της ατομικής, μη τιμωρητικού χαρακτήρα, αξιολόγησης δασκάλων και καθηγητών, διαδικασία που αφορά 155.000 εκπαιδευτικούς, παρουσιάζει η «Κ». Το έργο τους θα αποτυπώνεται σε τετράβαθμη κλίμακα: εξαιρετικό, πολύ καλό, ικανοποιητικό, μη ικανοποιητικό. «Είναι αίτημα της κοινωνίας, προς όφελος της σχολικής κοινότητας συνολικά», δηλώνει στην «Κ» η κ. Νίκη Κεραμέως.

•«Είμαστε εδώ για να μην ξεχαστεί ο Μπακάρι»: O Φιλ και η Τζιλ Χέντερσον είναι οι γονείς του Μπακάρι, ο οποίος στα 22 του, πριν από πέντε χρόνια, δολοφονήθηκε έξω από μπαρ στη Ζάκυνθο από ανθρώπινη αγέλη. Βρέθηκαν πάλι στην Ελλάδα, μάρτυρες μιας δικαστικής δολιχοδρομίας που βαθαίνει την πληγή τους. Εδώ πληροφορήθηκαν ότι η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Κάμαλα Χάρις, έμαθε για τον πόνο τους και εκδήλωσε τη συγκίνησή της στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη

• Δύο χρόνια από το πρώτο κρούσμα κορωνοϊού στην Ελλάδα. Γράφουν στην «Κ» κορυφαίοι επιστήμονες για το τι μάθαμε και τι περιμένουμε.

Το σπίτι του στρατηγού Ναπολέοντα Ζέρβα της οδού Καλλέργη, στο Μεταξουργείο, γίνεται μουσείο 

Διαβάστε στην «Καθημερινή της Κυριακής»-5

•Η «ελληνική» ιστορία της Κινέζας Σιου Κάι, η οποία θέλει να τη φωνάζουμε Νίκη

•Τρία κριτήρια παραμονής στις λίστες του ΟΑΕΔ

• Οι παράγοντες κινδύνου και εξάπλωσης πυρκαγιών σε οχηματαγωγά πλοία

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή