Αυτή την Κυριακή με την «Καθημερινή»: βιβλίο «Η Έξοδος, τόμος Α΄»,«Γαστρονόμος», «Κ»

Αυτή την Κυριακή με την «Καθημερινή»: βιβλίο «Η Έξοδος, τόμος Α΄»,«Γαστρονόμος», «Κ»

3' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Έξοδος

Ο πρώτος τόμος αυτή την Κυριακή με την «Καθημερινή»

Αυτή την Κυριακή με την «Καθημερινή»: βιβλίο «Η Έξοδος, τόμος Α΄»,«Γαστρονόμος», «Κ»-1

Η «Καθημερινή» της Κυριακής, που κυκλοφορεί στις 13 Μαρτίου, φιλοξενεί τον πρώτο από τους δώδεκα τόμους με μαρτυρίες από τον ξεριζωμό του μικρασιατικού Ελληνισμού.

Καρπός ενός έργου δεκαετιών, Η Έξοδος αποτυπώνει τόσο το εύρος και το βάθος της παρουσίας του Ελληνισμού στη μικρασιατική χερσόνησο όσο και το δράμα της συμφοράς και του ξεριζωμού.

Η συγκέντρωση των μαρτυριών -η απογραφή της μνήμης του μικρασιατικού Ελληνισμού, που κατοικούσε σε 2.150 οικισμούς της περιοχής- είναι έργο του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών και διήρκεσε τρεις και πλέον δεκαετίες. Για να υλοποιηθεί, συνεργάτες του Κέντρου ταξίδεψαν στη νησιωτική και ηπειρωτική Ελλάδα για να συναντήσουν απλούς ανθρώπους -αγρότες, εργάτες, επαγγελματίες, ιερείς, δασκάλους, νοικοκυρές- και να ακούσουν από το στόμα τους τα περιστατικά που έζησαν. Κατέγραψαν όσα άκουσαν χωρίς να προσθέσουν ή ν’ αφαιρέσουν το παραμικρό από τις αφηγήσεις, κρατώντας με πιστότητα τη γλώσσα των πληροφορητών.

Στον πρώτο τόμο της Εξόδου περιλαμβάνονται μερικές από αυτές τις συγκλονιστικές μαρτυρίες, που αφορούν τα δυτικά παράλια της Μικρασίας.

«Η φωτιά προχωρούσε», αναφέρει μία που αφορά τη Σμύρνη. «Ο κόσμος που ήταν χωμένος μέσα στα σπίτια εξαναγκάστηκε και βγήκε στους δρόμους και τραβήξαν όλοι στην παραλία. Στο λεγόμενο Κορδόνι συγκεντρώθηκε όλος ο πληθυσμός. Και εκεί έφταξε η φωτιά. Από τη μια μεριά και την άλλη του δρόμου είχαν βάλει φωτιές. Όταν έφταξε η φωτιά κι εκεί, ο κόσμος προσπαθούσε να βγει όξω από την πόλη, πηγαίνοντας στην φρουρά κοντά. Οι φρουροί τους σκοτώναν και δεν τους άφηναν να σπάσουν την ζώνη, να βγούνε όξω και να φύγουν από κει. Από την άλλη μεριά ήταν η φωτιά, δεν μπορούσαν να περάσουν, να φύγουν. Τότε όσοι ξέραν μπάνιο πέφταν στη θάλασσα. Αν τους βλέπαν οι Τούρκοι τους σκότωναν μέσα εκεί. Εάν δεν τους βλέπαν, έφταναν στα συμμαχικά πολεμικά καράβια που ήταν αραγμένα και υποστήριζαν τους Έλληνες. Τους άφηναν και σκαρφάλωναν απάνω στα καράβια και μόλις μπαίναν μέσα, τους ξανάριχναν στη θάλασσα. Άλλοι πνιγόντουσαν κι άλλοι έβγαιναν πάλι έξω».  

Οι μαρτυρίες της Εξόδου συγκροτούν μια «μνημειώδη συλλογή προφορικής ιστορίας, η οποία δεν είναι μόνο η μεγαλύτερη και παλαιότερη στην Ελλάδα αλλά και μία από τις σημαντικότερες στην Ευρώπη» (Πασχάλης Κιτρομηλίδης, ακαδημαϊκός, διευθυντής του ΚΜΣ).

Μια μεγάλη εκδοτική προσφορά από την Βιβλιοθήκη Μνήμης της Καθημερινής. Αναζητήστε τον πρώτο τόμο την Κυριακή 13 Μαρτίου με την «Καθημερινή».

 

Στον Γαστρονόμο Μαρτίου: Σαρακοστή στη Μονή Σινά – Αυτή την Κυριακή με την «Καθημερινή»

Αυτή την Κυριακή με την «Καθημερινή»: βιβλίο «Η Έξοδος, τόμος Α΄»,«Γαστρονόμος», «Κ»-2

Στον Γαστρονόμο που κυκλοφορεί στις 13 Μαρτίου, ταξιδεύουμε στον χώρο και στον χρόνο. Ένα συναρπαστικό οδοιπορικό από το Κάιρο ως την καρδιά της ερήμου του Σινά, με προορισμό την αρχαιότερη εν λειτουργία χριστιανική Μονή στον κόσμο.

Διασχίζουμε την έρημο της σιναΐτικης χερσονήσου με ένα σκονισμένο βαν, και οδηγούμαστε μέσα από το θεόξερο τοπίο, σε ένα παμπάλαιο σταυροδρόμι πολιτισμών, στις παρυφές του όρους Σινά. Εκεί όπου η ελληνική γλώσσα αντιλαλεί εις τους αιώνες των αιώνων.

Στην Ιερά Μονή της Αγίας Αικατερίνης στην Αίγυπτο, κάτω από την επιβλητική Αγία Κορυφή, εκεί όπου ο προφήτης Μωυσής κατά την παράδοση παρέλαβε από τον Θεό τις Δέκα Εντολές, φιλοξενούμαστε από τους μοναχούς σε μια αληθινή κιβωτό πολιτισμού, που διασχίζει τον χρόνο φυλάσσοντας στα αμπάρια της έναν αμύθητο Βυζαντινό θησαυρό χιλιετιών.

Περιηγούμαστε με δέος μέσα στα ιουστινιάνεια τείχη του 6ουμ.Χ. αιώνα, ξεφυλλίζουμε παμπάλαια χειρόγραφα της Σιναΐτικης βιβλιοθήκης, δοκιμάζουμε ψωμί από έναν αρχαίο φούρνο και μοιραζόμαστε στην Τράπεζα, το νηστίσιμο φαγητό των Πατέρων.

Στις 7 ημέρες της παραμονής μας στο όρος Σινά μαγειρέψαμε παρέα με τους Βεδουίνους και τους μοναχούς, μια Σαρακοστιανή κουζίνα με ελληνικό πρόσημο και κοσμικές επιρροές. Σε αυτό το τεύχος καταρτίζουμε ένα νηστίσιμο συνταγολόγιο με σημαίνουσα πνευματική και πολιτισμική αξία. 

Στον Γαστρονόμο που κυκλοφορεί την Κυριακή 13 Μαρτίου με την «Καθημερινή» της Κυριακής. 

 

Θα ξαναχτίσουμε τη χώρα μας – Στο περιοδικό «Κ» αυτή την Κυριακή με την «Καθημερινή»

Αυτή την Κυριακή με την «Καθημερινή»: βιβλίο «Η Έξοδος, τόμος Α΄»,«Γαστρονόμος», «Κ»-3

Η Μαρία Μόκοβα, μια νέα, δυναμική γυναίκα που γεννήθηκε με λίγες μέρες διαφορά από την ανεξάρτητη Ουκρανία, καταθέτει με γνώση, πάθος αλλά χωρίς «κορώνες» και αφορισμούς τη δική της αλήθεια – για τη χώρα της, τον λαό της, την ουκρανική ψυχή και τη δοκιμασία του πολέμου.

Από τη Ρωσία χωρίς αγάπη: ο κύκλος του Ναβάλνι, η μηχανή της λογοκρισίας, ο Κασπάροφ, οι Pussy Riot και η συλλογική φωνή της ρωσικής αντιπολίτευσης που ξαφνικά ακούγεται σε όλο τον κόσμο.

Κωνσταντίνος Βήτα και Νίκος Πατρελάκης βγαίνουν ξανά στο φως της δημιουργίας με το νέο τους πρότζεκτ, καρπό της πανδημικής παύσης αλλά και της συλλογικής ανάγκης να δούμε αλλιώς τα πράγματα. Και τώρα η αιματοχυσία στην Ουκρανία έρχεται να μας θυμίσει ξανά τα βασικά.

Το Ολυμπιακό Κωπηλατοδρόμιο Σχινιά είναι ένας μικρός, άγνωστος στους πολλούς, προορισμός για βόλτα, ποδήλατο και πικνίκ δίπλα στη θάλασσα. Ένας παράδεισος που μας περιμένει να τον ανακαλύψουμε.

Η πρακτική της μικροδοσολογίας παραισθησιογόνων ουσιών προβάλλεται ως νέα τάση στην ευεξία, στην ψυχοθεραπεία, και όχι μόνο. Αλλά πού βρίσκεται η αλήθεια;

Κυκλοφορούν την Κυριακή 13 Μαρτίου με την «Καθημερινή» της Κυριακής

 

 

 

 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή