Διαβάστε στην «Καθημερινή της Κυριακής»

Διαβάστε στην «Καθημερινή της Κυριακής»

Ο πόλεμος και το παρασκήνιο των αποφάσεων Μητσοτάκη. Τι οδήγησε στην αποστολή όπλων, ο κορωνοϊός και το ραντεβού με τον Ερντογάν.

3' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διαβάστε στην «Καθημερινή της Κυριακής»-1

* Ο πόλεμος και το παρασκήνιο των αποφάσεων Μητσοτάκη. Τι οδήγησε στην αποστολή όπλων, ο κορωνοϊός και το ραντεβού με τον Ερντογάν.

Έντονο παρασκήνιο συνοδεύει τις κρίσιμες αποφάσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με φόντο το Ουκρανικό, από την αποστολή αμυντικού υλικού στο Κίεβο και την επιλογή της σημερινής συνάντησης με τον Ταγίπ Ερντογάν μέχρι την πρόταση «έξι σημείων» για την αντιμετώπιση της κερδοσκοπίας στο μέτωπο του φυσικού αερίου. Ο πρωθυπουργός αποφάσισε τη χορήγηση στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία μετά από σειρά συσκέψεων και επαφών, με βάση και το κλίμα που διαπίστωσε ότι διαμορφωνόταν εντός του ΝΑΤΟ, ενώ ενημέρωσε άμεσα την Ε.Ε. μεσω του Σαρλ Μισέλ. Επίσης, όπως προκύπτει, αφετηρία για να σπάσουν οι πάγοι με την Αγκυρα, αποτέλεσε η ανταλλαγή μηνυμάτων με τον κ. Ερντογάν όταν ο Τούρκος πρόεδρος και η σύζυγός του νόσησαν με κορωνοϊό.

Διαβάστε στην «Καθημερινή της Κυριακής»-2

* Νέο τεστ αντοχής για την οικονομία απο την ουκρανική κρίση.

Eπιβράδυνση του ρυθμού ανάκαμψης, εκτίναξη του πληθωρισμού, αλλά και αναστολή επενδυτικών σχεδίων και διεύρυνση του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών είναι τα “τραύματα” που θα προκαλέσει στην ελληνική οικονομία ο πόλεμος στην Ουκρανία, σύμφωνα με αναλυτές που μίλησαν στην “Κ”. Αν και το ακριβές αποτύπωμα της νέας κρίσης είναι δύσκολο να εκτιμηθεί ακόμη, πιστεύουν πως η ουκρανική κρίση θα επιβραδύνει την ανάκαμψη, αλλά δεν θα την ακυρώσει, υπό την προϋπόθεση ότι η κυβέρνηση θα πετύχει σε μια δύσκολη άσκηση ισορροπίας ώστε να στηρίξει τα νοικοκυριά χωρίς να χάσει το δημοσιονομικό έλεγχο και συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις. Μάλιστα, διαβλέπουν και ευκαιρίες για τη χώρα από την αφύπνιση της Ευρώπης και τον την αφύπνιση της Ευρώπης και τον επανασχεδιασμό της επενδυτικής στρατηγικής των μεγάλων επιχειρήσεων.

* Νέα σενάρια για αγωγούς στην Ανατολική Μεσόγειο.

Νέα σενάρια για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης και τους αγωγούς μεταφοράς φυσικού αερίου από την Ανατολική Μεσόγειο στην ευρωπαϊκή ήπειρο μπαίνουν στο τραπέζι μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και την απόφαση των ευρωπαϊκών χωρών να προχωρήσουν τάχιστα στην απεξάρτησή τους από τους αγωγούς φυσικού αερίου της Ρωσίας.

* Απίθανες ειδικότητες ΑΕΙ για συγγενείς και φίλους.

«Μοντελοποίηση  ικανοποίησης του πελάτη σε ειδικές μορφές τουρισμού…». Απαιτητικό αντικείμενο σπουδών –ένα από τα πολλά ενδεικτικά– κομμένο και ραμμένο στα μέτρα ημετέρων ή συγγενών. Ενα όργιο διορισμών πανεπιστημιακών σε ΑΕΙ αποκαλύπτεται και το υπ. Παιδείας αλλάζει άρδην το όζον σκηνικό με αιχμή τη σύνθεση των εκλεκτορικών σωμάτων.

*Ο συνδυασμός για την αύξηση του εισοδήματος.

Καθώς ο υψηλός πληθωρισμός ροκανίζει τα εισοδήματα των εργαζομένων καθίσταται σαφές ότι η προστασία των αποδοχών δεν μπορεί να επιτευχθεί μέσω αντίστοιχων ονομαστικών αυξήσεων που θα παγιώσουν τις πληθωριστικές πιέσεις. Ενας συνδυασμός λελογισμένης αύξησης του κατώτατου μισθού και μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών, μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε πραγματική αύξηση του εισοδήματος, σύμφωνα με το ΙΟΒΕ.

Διαβάστε στην «Καθημερινή της Κυριακής»-3

* “Μαγνήτης” ξενοδοχείων το κέντρο της Αθήνας.

Από τις 82 άδειες για αλλαγή χρήσης κτιρίων στο ιστορικό κέντρο που εκδόθηκαν την περίοδο 2017-21, οι 40 αφορούν σε νέες ξενοδοχειακές μονάδες και 30 σε μετατροπή κτιρίων με επιπλωμένα διαμερίσματα. Ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης δηλώνει στην «Κ»: «Μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον, μαζί με το σύνολο των έργων, είναι η στιγμή της πρωτεύουσας».

*Δέκα χρόνια έκανε για να βγάλει μια δικαστική απόφαση.

To νέο πλαίσιο πειθαρχικού ελέγχου και αυστηρής αξιολόγησης δικαστών παρουσιάζει η «Κ» μετά τις εξόφθαλμες περιπτώσεις ανεπάρκειας λειτουργών της Θέμιδος και το «μπαράζ» απολύσεων. «Μα, δέκα χρόνια για να βγάλει μία απόφαση;»           

* Τα παιδιά “ξέχασαν” το σχολείο.

Μία παρενέργεια της πανδημίας, η οποία αναμένεται να αποδειχθεί χρόνια, αφορά την εκπαίδευση των παιδιών. Σύμφωνα με πληθώρα νέων μελετών, τα παιδιά έχουν απoλέσει σημαντικά ορόσημα της ανάπτυξης της αναγνωστικής τους δεξιότητας, κάτι που δεν παρατηρείτο πριν από την έναρξη της υγειονομικής κρίσης.

Διαβάστε στην «Καθημερινή της Κυριακής»-4

* Δεν πρέπει να επιτύχει ο Πούτιν.

“Ελπίζω οι πολύ σκληρές κυρώσεις εναντίον του και του στενού κύκλου του ,των ολιγαρχών, να αποδώσουν αλλά- και χωρίς να θέλω να σας τρομάξω- ίσως δεν είναι αρκετές.” Στο “Γεύμα με την Κ” ο Μάθιου Λότζ, πρέσβης του Ηνωμένου Bασιλέιου στην Ελλάδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή