Διαβάστε στην «Καθημερινή της Κυριακής»

Διαβάστε στην «Καθημερινή της Κυριακής»

Σοκ λόγω ακρίβειας, ελλείψεων. Αυξήσεις «φωτιά» σε πρώτες ύλες – Εως 60% ακριβότερο το αλεύρι για τους αρτοποιούς – Αλήθειες και μύθοι για την αγορά ενέργειας.

3' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο
Διαβάστε στην «Καθημερινή της Κυριακής»-1

Οι ανατιμήσεις που μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία διογκώνονται και, εξαιτίας των ελλείψεων, προκαλούν σοκ σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Οι αρτοποιοί αγοράζουν το μαλακό αλεύρι σε τιμή αυξημένη έως και 60% σε σύγκριση με την περίοδο προ της ρωσικής εισβολής και το ηλιέλαιο σε υπερδιπλάσια. Τα προβλήματα είναι κοινά σε μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις, αλλά είναι οξύτερα στις πρώτες, καθώς έχουν λιγότερα αποθέματα πρώτων υλών και μικρότερη διαπραγματευτική ισχύ. Η κυβέρνηση με το τελευταίο πακέτο στήριξης εξάντλησε τα «μαξιλάρια» του προϋπολογισμού και από εδώ και πέρα η όποια επιπλέον παροχή θα προστίθεται στο έλλειμμα και στο χρέος. Η απόφαση για μια κοινή ευρωπαϊκή αντιμετώπιση του προβλήματος είναι αμφίβολη και οι δυνατότητες μονομερούς παρέμβασης στην ευρωπαϊκά σχεδιασμένη αγορά ενέργειας περιορισμένες.

  • Τα σενάρια για τη διάρκεια του πολέμου και οι φόβοι της Αθήνας: Σχεδόν ένα μήνα μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ουδείς μπορεί να προβλέψει πότε ο πόλεμος θα τελειώσει. Η Αθήνα κινείται με βάση τρία σενάρια: O πόλεμος και η συνακόλουθη αναταραχή στις αγορές να διαρκέσουν μέχρι το τέλος του μήνα. Η κρίση να παραταθεί έως το Πάσχα. Και, στο χειρότερο σενάριο, η βαριά σκιά του Ουκρανικού να συνεχίσει να πέφτει πάνω στην Ευρώπη μέχρι τον Ιούνιο ή και πέραν αυτού. Αυτό μπορεί να έχει παρενέργειες και να καταστήσει δυσχερέστερους κρίσιμους στόχους όπως το ύψος του ελλείμματος και η διασφάλιση δημοσιονομικού χώρου για νέες ελαφρύνσεις.
  • Οι τεκτονικές αλλαγές στην υφήλιο• Οι κυρώσεις και οι Ρώσοι ολιγάρχες • Η προσπάθεια να σωθούν ιστορικά κειμήλια. Γράφουν-μιλούν στην «Κ»: Μπόμπ Μενέντεζ, Πρόεδρος της επιτροπής εξωτερικών σχέσεων της αμερικανικής Γερουσίας: Κομβική η Ελλάδα για το ενεργειακό της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Μίλο Τζουγκάνοβιτς, Πρόεδρος του Μαυροβουνίου: Χαμένη του πολέμου θα είναι η Ρωσία. Κάγια Κάλας, Πρωθυπουργός της Εσθονίας: Ουδείς που στηρίζει τον Πούτιν είναι στο απυρόβλητο. Επίσης: Αννα Διαμαντοπούλου, Νίκος Κοτζιάς, Κωνσταντίνος Φίλης, Πέτρος Μαρτινίδης, Τζον Μερσχάιμερ, Αλέξανδρος Π.Μαλλιάς.
Διαβάστε στην «Καθημερινή της Κυριακής»-2
Φωτ. AP/J. Scott Applewhite

  • Το 67% διδασκόντων ΑΕΙ είναι τακτικοί καθηγητές και αναπληρωτές: Μία ανεστραμμένη πυραμίδα παρατηρείται στα ελληνικά ΑΕΙ όσον αφορά την πληθυσμιακή κλίμακα διδασκόντων. Σε σύνολο 10.000 πανεπιστημιακών δασκάλων, οι 4.000 είναι τακτικοί καθηγητές και οι 2.700 αναπληρωτές, αθροιστικά δηλαδή το 67%. Ειδικοί μιλούν για τα αίτια του οξύμωρου φαινομένου, τονίζοντας ότι η Ελλάδα έχει από τα χαμηλότερα ποσοστά νέων διδασκόντων στην Ευρώπη.
  • Σε ένα χρόνο η πρόταση για πυρηνική ενέργεια: Συνέντευξη με τον Βούλγαρο πρωθυπουργό Κίριλ Πέτκοφ: Αθήνα και Σόφια ανεβάζουν στροφές στη διμερή συνεργασία για προμήθεια της Ελλάδας με ενέργεια από βουλγαρική πυρηνική μονάδα, που θα κατασκευαστεί στη γειτονική χώρα. Οπως αποκαλύπτει στην «Κ» ο πρωθυπουργός Κίριλ Πέτκοφ, η Βουλγαρία ήδη εξετάζει υποψήφιους προμηθευτές και προχωράει σε μελέτη σκοπιμότητας, ώστε να επανέλθει «μέσα σε 12 μήνες» με συγκεκριμένη πρόταση προς την Ελλάδα.
Διαβάστε στην «Καθημερινή της Κυριακής»-3
Φωτ. AP /Darko Vojinovic

  • Σε θέση ισχύος ενόψει εκλογών ο Μακρόν: Προεκλογικές συγκεντρώσεις, ντιμπέιτ και περιοδείες έχουν μείνει εκτός του προγράμματος του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, μόλις τρεις εβδομάδες πριν από τις προεδρικές εκλογές της 10ης Απριλίου. Ο Γάλλος πρόεδρος, ο οποίος προηγείται σε όλες τις δημοσκοπήσεις, ποντάρει στο γεγονός ότι οι εκλογές στη σκιά του πολέμου συσπειρώνουν τους ψηφοφόρους γύρω από την ηγεσία, ενώ υπόσχεται πιο ενεργό ρόλο του κράτους στον οικονομικό σχεδιασμό. 

  • Ηρθε η ώρα για τους γάμους που δεν έγιναν λόγω κορωνοϊού: Το νυφικό κατέβηκε από την κρεμάστρα, το γαμπριάτικο κοστούμι ξεσκονίστηκε, συγγενείς και φίλοι… ξαναπροσκλήθηκαν. Ε! Τούτη τη φορά το μυστήριο θα τελεσθεί. Ενα «μπαράζ» γάμων που λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού είχαν αναβληθεί δύο και τρεις φορές, βρίσκονται στην τελική ευθεία, τα «κτήματα» δεν προλαβαίνουν να κλείνουν δεξιώσεις. Ενδεικτικά, το 2020 οι θρησκευτικοί γάμοι ήταν κατά 50% λιγότεροι σε σύγκριση με το 2019, ενώ οι πολιτικοί κατά 18%. 
  • «Καρέ καρέ» η ανακάλυψη του εμβολίου: Ολα τα βήματα έως την ανακάλυψη των εμβολίων καταγράφονται «καρέ καρέ» σε ένα ντοκιμαντέρ-ντοκουμέντο Αμερικανών συντελεστών, που παρουσιάστηκε σε παγκόσμια πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Ο σθεναρός απέναντι στον Τραμπ Φάουτσι, η ομάδα κρούσης, οι «φρικαρισμένοι», οι μυστικές συσκέψεις, η σαμπάνια νίκης του Μπουρλά… 
Διαβάστε στην «Καθημερινή της Κυριακής»-4
  • Μιλούν στην «Κ»: Ζεράρ Μουρού, Γάλλος επιστήμονας, κάτοχος βραβείου Νομπέλ Φυσικής: Τα σούπερ λέιζερ κάνουν «θαύματα». Νίκος Γαλακάτος, επικεφαλής Βιοεπιστημών στο private equity fund Blackstone: Αντί για χάπι,φάρμακο ένα κύτταρο. Γιώργος Μητακίδης, Πρόεδρος του Φόρουμ για τον Ψηφιακό Διαφωτισμό: Είμαστε μάρτυρες του πρώτου υβριδικού πολέμου.
Διαβάστε στην «Καθημερινή της Κυριακής»-5
  • Γράφουν-μιλούν στην «Κ»: Τάσος Γιανίτσης, πρώην υπουργός: Οι επιλογές της γενιάς μας επιβάρυναν τις επόμενες γενιές. Γκάλια Λίντενστραους, ανώτερη ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Μελετών Εθνικής Ασφάλειας
του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ: Η διαρκής δυναμική της συνεργασίας
Ελλάδας – Ισραήλ. Γιάννης Αληγιζάκης,Πρόεδρος του Συνδέσμου Εταιρειών Εμπορίας Πετρελαιοειδών Ελλάδος:Το 56% της τιμής της βενζίνης είναι φόροι. Μιχάλης Κατρίνης, επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΙΝΑΛ: Η μεγάλη μάχη μετά τον πόλεμο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή