Αυτή την Κυριακή με την «Καθημερινή»: «Γαστρονόμος», «Κ»

Αυτή την Κυριακή με την «Καθημερινή»: «Γαστρονόμος», «Κ»

4' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στον Γαστρονόμο Απριλίου: Πάσχα των Ελλήνων – Αυτή την Κυριακή με την «Καθημερινή»

Αυτή την Κυριακή με την «Καθημερινή»: «Γαστρονόμος», «Κ»-1

Στον Γαστρονόμο που κυκλοφορεί στις 10 Απριλίου με την «Καθημερινή της Κυριακής» γορτάζουμε το Πάσχα των Ελλήνων μέσα από διάφορες εκφάνσεις του. Πέντε μαγειρικές εμπειρίες για την πιο αυθεντική ελληνική γιορτή: Στην Κρήτη, στην Ήπειρο, στις Κυκλάδες, στη Ρούμελη, στο κέντρο της Αθήνας. Με σουβλιστά, αντικριστά και πίτες, με μεζέδες, μαγειρευτά και φουρνιστά, με τσουρέκια και γλυκά.

Αναστάσιμο δείπνο στην Κρήτη

Ταξιδεύουμε έξω από το Ηράκλειο, στο Χαρασό Χερσονήσου, και παίρνουμε μια γεύση από το Πάσχα στηνΚρήτη που είναι μια αληθινή γιορτή αναγέννησης της φύσης, η εποχή όπου περισσότερο από κάθε άλλη επιβιώνουν γαστρονομικές συνήθειες και δρώμενα από τους μινωικούς χρόνους. Η φύση οργιάζει και οι ντόπιοι μαζεύουν ένα σωρό άγρια χόρτα για τα μαγειρέματά τους. Εκεί ετοιμάσαμε ένα νόστιμο δείπνο για το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου, λουσμένο στο Άγιο φως της Ανάστασης με μαγειρίτσα με άγρια χόρτα και κρητικά γαρδουμάκια. Και για την Κυριακή του Πάσχα φτιάχνουμε το περίφημο αντικριστό, αλλά και κατσικάκι με περατζούνια (μικροσκοπικά άγρια αγκιναράκια), γαλατερά (τσουρέκια ζυμωμένα με γάλα) κ.ά.

Πάσχα στο Ζαγόρι

Στην πλατεία της Βίτσας, κάτω από τον κρυστάλλινο ουρανό των Ζαγορίων, παρέα με τους σεφ Νένα Ισμυρνόγλου, Παναγιώτη Σιαφάκα και Ιορδάνη Τσενεκλίδη, ψήσαμε αρνί στη μασίνα, την παλιά ξυλόσομπα των γιαγιάδων μας, ανοίξαμε φύλλο για τυρόπιτα, φτιάξαμε δύο από τις πιο ωραίες ηπειρώτικες πίτες, που αντί για φύλλο έχουν χυλό, την μπατσαριά και τη ζυμαρόπιτα, και τις ψήσαμε στη γάστρα όπως παλιά, δηλαδή πάνω σε πυροστιά, σκεπασμένες με το σιδερένιο θολωτό καπάκι που πάνω του έχει κάρβουνα και στάχτη. Ετοιμάσαμε και μια γρήγορη μαγειριά με μανιτάρια, κοκορέτσι στο τηγάνι, μαγειρίτσα με μανιτάρια κι άλλους ωραίους μεζέδες εμπνευσμένους από τη δωρική ηπειρώτικη κουζίνα και τα υλικά του τόπου. Τσουγκρίσαμε με κρασιά και τσίπουρα από ντεμπίνα, την τοπική ποικιλία σταφυλιού, και όταν άναψε για τα καλά το κέφι, σύραμε έναν αργό μερακλίδικο χορό κάτω από τον υπεραιωνόβιο πλάτανο της πλατείας με τον Κώστα Βέρδη να παίζει στο κλαρίνο αγαπημένους ηπειρώτικους σκοπούς. Ένα γνήσιο Πάσχα στο χωριό, όπου το φαγητό και το γλέντι είναι άρρηκτα συνδεδεμένα.

Η Λαμπρή στη Μικρά Αγγλία

Στην Άνδρο, την «έκπαγλο νήσο, την ωραιοτέρα όλων του κόσμου» σύμφωνα με τον Εμπειρίκο, παλέψαμε με τα μποφόρ και ηττηθήκαμε κατά κράτος. Ο άνεμος σήκωσε τα τραπεζομάντηλα και ξεγύμνωσε το τραπέζι μας. Έτσι είναι η Μικρά Αγγλία, ανεμοδαρμένη. Την Άνοιξη ο αέρας κουβαλάει μυρωδιές αλμύρας και αγριολούλουδων. Το ανδριώτικο Πάσχα έχει μια μοναδική μεγαλοπρέπεια και όλα τα έθιμα που συνδέονται με αυτό έχουν τελετουργική σημασία. Την ατμόσφαιρα αυτού του ξεχωριστού νησιού αποτυπώσαμε στο τραπέζι μας κι όλα τα φαγητά μας μαγειρεύτηκαν από ντόπιους μάγειρες.

Τα αστικά γλυκά της Άνδρου

Στην Άνδρο μελετάμε την ιδιαίτερη ζαχαροπλαστική παράδοση του νησιού, ένα κράμα νησιωτικής και αστικής ζαχαροπλαστικής, κληρονομιά του Ανδριώτη Αθηναίου, στο ζαχαροπλαστείο του οποίου στην Αλεξάνδρεια εκπαιδεύτηκαν συντοπίτες του. Οι απόγονοί τους, που διατηρούν σήμερα ζαχαροπλαστεία στο νησί, μας ετοιμάζουν κλασικές σπεσιαλιτέ τους, που είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με την κουζίνα του νησιού κι ας έχουν γαλλική εσάνς: τούρτες με καραμέλα και νουγκατίνες, καρυδάτα, πουτίγκες με κρέμα, παντεσπάνια και άλλα εμβληματικά γλυκά της Άνδρου, όπως το γλυκό κουταλιού ανθός νεραντζιού και το γλυκό παμπιλόνι.

Πάσχα στη Ρούμελη ίσον σούβλα

Στις εξοχές της Αττικής, εκεί που ακόμα ακούγονται κουδουνίσματα και βελάσματα, το Πάσχα γιορτάζεται όπως αιώνες τώρα, με σουβλιστό αρνί, πίτες και αναμνήσεις από ένα πρόσφατο παρελθόν, γνήσια κτηνοτροφικό. Εκεί βρεθήκαμε κι εμείς, παρέα με βοσκούς της περιοχής για να γυρίσουμε τον οβελία και να μάθουμε τα μυστικά του ψησίματός του.

Τα γαλακτομπούρεκα του Παρλιάρου

Για το τέλος, αφήσαμε το πιο ωραίο γλυκό της Άνοιξης. Το θεϊκό γαλακτομπούρεκο! Ο Στέλιος Παρλιάρος μας δίνει την συνταγή για το κλασικό αλλά και τέσσερις μοντέρνες παραλλαγές: με σοκολάτα, με τυρί κρέμα σαν τσίζκεϊκ, με φύλλο κανταΐφι αλλά και ένα υφάλμυρο.

Στον Γαστρονόμο που κυκλοφορεί την Κυριακή 10 Απριλίου με την «Καθημερινή» της Κυριακής

 

Η αναβίωση ενός μύθου και άλλες ντιζάιν ιστορίες – Στο περιοδικό «Κ» αυτή την Κυριακή με την «Καθημερινή»

Αυτή την Κυριακή με την «Καθημερινή»: «Γαστρονόμος», «Κ»-2

Ύστερα από 28 χρόνια αναμονής, το θρυλικό εστιατόριο Όλυμπος Νάουσα επιστρέφει και μαζί του εγκαινιάζεται ένα νέο, πολυτελές ξενοδοχείο, που φιλοδοξεί να αλλάξει τον τουριστικό χάρτη της συμπρωτεύουσας. Το «Κ» μπαίνει πρώτο στον ζωντανό μύθο της αστικής Θεσσαλονίκης και συναντά τους οικοδεσπότες αλλά και εκλεκτούς καλεσμένους.

Υπάρχει ντιζάιν made in Greece; Έντεκα σχεδιαστές και design studios μοιράζονται τις απόψεις τους γύρω από την ταυτότητα του ελληνικού σχεδιασμού, σχολιάζουν τον αντίκτυπο που έχει το έργο τους στη διεθνή σκηνή και επισημαίνουν τι πρέπει να γίνει για να ενισχυθεί το κλίμα εξωστρέφειας που χαρακτηρίζει τον τελευταίο καιρό την ελληνική δημιουργικότητα.

Η Martina Mondadori των οικογενειών Mondadori -ο μεγαλύτερος εκδοτικός οίκος στην Ιταλία- και Zanussi -ένα από τα ισχυρότερα brand οικιακού εξοπλισμού παγκοσμίως- δεν είναι (απλώς) μια όμορφη socialite, με λαμπερή ζωή και φωτογενή στιγμιότυπα ζωής. Είναι η εκδότρια του coffee table περιοδικού διακόσμησης και interior design Cabana. Και αυτός είναι ο λόγος που θελήσαμε να μιλήσουμε μαζί της.

Εσείς ξέρετε τι είναι το «Resimercial»; Ενώ η πανδημία επιταχύνει ριζικές αλλαγές στον τρόπο που εργαζόμαστε, ζητήσαμε από ένα ελληνικό αρχιτεκτονικό γραφείο με μεγάλη σχετική εμπειρία να μοιραστεί μαζί μας τα μυστικά μιας νέας εργασιακής πραγματικότητας που ήρθε για να μείνει.

Οι επτά Έλληνες δημιουργοί που θα εκπροσωπήσουν την Ελλάδα στη Βενετία, στο δεύτερο Homo Faber Event –τη μεγαλύτερη διοργάνωση για την ευρωπαϊκή χειροτεχνία στην Ευρώπη–, μιλούν για παλιές τεχνικές και τη σύνδεσή τους με το σήμερα, αλλά και για την αξία τού να δημιουργεί ο άνθρωπος με τα χέρια του.

 

Κυκλοφορούν την Κυριακή 10 Απριλίου με την «Καθημερινή της Κυριακής»

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή