Διαβάστε στην «Καθημερινή της Κυριακής»

Διαβάστε στην «Καθημερινή της Κυριακής»

Το παρασκήνιο της Ουάσιγκτον και ο εκτροχιασμός Ερντογάν - Από την επίσκεψη Μητσοτάκη, στην κλιμάκωση των τουρκικών προκλήσεων

3' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο
Διαβάστε στην «Καθημερινή της Κυριακής»-1

  • Το παρασκήνιο της Ουάσιγκτον και ο εκτροχιασμός Ερντογάν – Από την επίσκεψη Μητσοτάκη, στην κλιμάκωση των τουρκικών προκλήσεων

Ενα νέο σκηνικό, κατά το οποίο «συνυπάρχει» σε μια εύθραυστη ισορροπία η αναβάθμιση της θέσης της χώρας, όπως αποτυπώθηκε στην επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, με τον εκτροχιασμό της Αγκυρας διαμορφώνεται στην περιοχή. Η Ελλάδα είναι σαφές πως διεκδικεί ισχυρή θέση στην «επόμενη ημέρα» του πολέμου στην Ουκρανία, καθώς η Ουάσιγκτον αναγνωρίζει την προοπτική να αναδειχθεί σε ενεργειακό κόμβο για τα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, αλλά και τη στρατηγική σημασία της Αλεξανδρούπολης. Στον αντίποδα, πηγή έντονου προβληματισμού αποτελεί η στάση της Τουρκίας, που καθίσταται απρόβλεπτη, καθώς μάλιστα ο Ταγίπ Ερντογάν οδεύει σε μια μακρά προεκλογική περίοδο από επισφαλή θέση. Η συγκρουσιακή κατάσταση με το ΝΑΤΟ, η κλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο και οι ρητορικές «εξάρσεις» της Αγκυρας βρίσκονται πλέον στο μικροσκόπιο της Αθήνας, ενώ είναι ενδεικτικό ότι για τις παραβιάσεις στην Αλεξανδρούπολη υπήρξε άμεση ενημέρωση της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ.       

  • Εως 8.000 ευρώ το «πακέτο» προετοιμασίας για τα ΑΕΙ

Από 4.000 έως 8.000 ευρώ ανέρχεται το «πακέτο» προετοιμασίας των μαθητών σε φροντιστήρια και ιδιαίτερα μαθήματα για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις και το εισιτήριο εισαγωγής σε ΑΕΙ· οι γονείς μιλούν για δυσβάσταχτο αλλά «αναγκαίο έξοδο». Το συνολικό ποσό που δαπανήθηκε για πάσης φύσεως εκπαιδευτική δραστηριότητα το 2020 (τελευταία στοιχεία έρευνας που παρουσιάζει η «Κ») ανήλθε σε 3,2 δισ. ευρώ.

Διαβάστε στην «Καθημερινή της Κυριακής»-2
  • Οι «ντετέκτιβ» εγκλημάτων πολέμου

Ημερολόγια φρίκης. Εκεί μαρτυρίες, επί γης αποδείξεις κτηνωδιών, ωμότητες που ξεθάβονται, εξαφανίσεις αμάχων, δορυφορικές φωτογραφίες, βίντεο, ταυτοποίηση σορών, όλα στην ιχνηλασία της αλήθειας. Είναι οι «ντετέκτιβ» πρώτης γραμμής, διαπιστευμένοι διεθνώς, γαλβανισμένοι σε πολλά μέτωπα συρράξεων, που διερευνούν τη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου, παραδίδοντας τεκμήρια στη δικαιοδοσία του μέλλοντος. Από τα χαλάσματα και τα χάσματα της Ουκρανίας μιλούν στην «Κ» για έναν –ακόμη– «άγνωστο πόλεμο».

Διαβάστε στην «Καθημερινή της Κυριακής»-3
  • « Εάν οι ηγέτες άκουγαν Μπαχ…»

Ο κόσμος μας θα ήταν καλύτερος εάν οι ηγέτες αφιέρωναν δεκαπέντε λεπτά κάθε πρωί ακούγοντας Μπαχ. Η ισχύς της μουσικής είναι τεράστια, λέει στην «Κ» ο κορυφαίος μαέστρος Κριστόφ Εσενμπαχ. «Κι όταν κοιτάζω τα παιδιά της Ουκρανίας με τα παγωμένα μάτια, θυμάμαι εμένα μικρό στο στρατόπεδο συγκέντρωσης των ναζί»… 

  • Συμφέρει Airbnb ή μακροχρόνια μίσθωση; 

Πολλοί ιδιοκτήτες αναρωτιούνται εάν συμφέρει να δώσουν το ακίνητό τους στο Airbnb ή να βρουν μόνιμο ένοικο. Σύμφωνα με ειδικούς, για να είναι συμφέρουσα η βραχυχρόνια μίσθωση πρέπει να έχει πληρότητα τουλάχιστον 200 ημέρες τον χρόνο. Αναλυτικά το κόστος και τα έσοδα των δύο τρόπων αξιοποίησης. 

  • «Μαμά, δεν αντέχω άλλο τα βασανιστήριά τους»

«Μαμά, δεν αντέχω άλλο τα βασανιστήριά τους», ήταν το «ενδεικτικό» ξέσπασμα μαθητή γυμνασίου, ενός από τα αμέτρητα θύματα σχολικού εκφοβισμού, φαινομένου που «υπήρχε, ποτέ όμως σε αυτόν τον βαθμό σκληρότητας»· οι συμμορίες εφήβων εκδηλώνουν τυφλή μανία κατά ομηλίκων τους. Γονείς καταθέτουν ανατριχιαστικά συμβάντα, ενώ «λέμε στους καθηγητές να παρέμβουν, αλλά πολλοί φοβούνται και γι’ αυτούς».

  • ΣΥΡΙΖΑ: Οι νέοι πόλοι σύγκρουσης

Οι νέοι συσχετισμοί στην Κεντρική Επιτροπή και οι πρωτιές που καταγράφηκαν διαμορφώνουν τους νέους πόλους σύγκρουσης στον ΣΥΡΙΖΑ. Η «Ομπρέλα» συρρικνώθηκε και η υπεροπλία «προεδρικών» – «πασοκογενών» σηματοδοτεί τη στροφή του κόμματος προς το Κέντρο.

  • Οι επιχειρήσεις να σταθούν στο πλευρό των εργαζομένων

Οι επιχειρήσεις πρέπει να βρίσκονται στο πλευρό των εργαζομένων και να καλύπτουν τις ανάγκες τους, τονίζει σε συνέντευξή του στην «Κ» ο κ. Θεόδωρος Φέσσας, πρόεδρος του ομίλου Quest και τέως πρόεδρος του ΣΕΒ. 

  • Η αξία της ανθρωπιάς και της ανάγνωσης

«Είναι ωραίο να μαθαίνεις νέα πράγματα, αλλά η συγγραφή χωρίς να είναι ευχάριστη και η ανάγνωση χωρίς ευχαρίστηση δεν αξίζουν τον κόπο», λέει στην «Κ» ο βραβευμένος με το Νομπέλ Λογοτεχνίας 2021, συγγραφέας, Αμπντουλραζάκ Γκούρνα με αφορμή το βιβλίο του «Αλλες ζωές», που αποκαλύπτει μια άγνωστη ιστορία της γερμανικής αποικιοκρατίας στην ανατολική Αφρική στη σκιά του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

  • «Πολιτεύομαι διότι δεν είμαι ευχαριστημένος…» – Οι εξομολογήσεις του Στέφανου Μάνου

«Τι τον θέλουμε τον βιομήχανο;» έλεγαν στη Νέα Δημοκρατία της δεκαετίας του ’70 για τον Στέφανο Μάνο. «Η παράταξη της Ν.Δ. δεν σας αντέχει άλλο, κύριε Μάνο», αργότερα. Περίπου πέντε δεκαετίες μετά, ο γνήσιος φιλελεύθερος, ο οποίος έχει συγκρουστεί ουκ ολίγες φορές με όλους και για όλα για να διορθωθούν τα «κακώς κείμενα», εξομολογείται στο βιβλίο «Τομή στην αδράνεια», που αποτελεί το απόσταγμα συνομιλιών άνω των 40 ωρών με τον δημοσιογράφο Αρη Πορτοσάλτε.

  • Γράφουν στην «Κ»:

Πέτρος Μαρτινίδης, Ομότιμος καθηγητής του Τμήματος Αρχιτεκτόνων του ΑΠΘ: Αλιείς αλητών.

Πλάτων Τήνιος, Οικονομολόγος, αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς: Αποστρατείες στην απασχόληση.

  • Βαγγέλης Παπαθανασίου, όλα γι΄αυτόν ήταν μουσική
  • Γιατροί και νοσηλευτές μιλούν στην «Κ» για την παραβατικότητα στα νοσοκομεία
  • Επίσκεψη υψηλού συμβολισμού του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου στο Αγιον Ορος
  • Τα νέα προσόντα-διαβατήριο για την πρόσληψη στο Δημόσιο

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή