Διαβάστε στην «Καθημερινή της Κυριακής»

Διαβάστε στην «Καθημερινή της Κυριακής»

Όλα τα πιθανά σενάρια κλιμάκωσης από πλευράς Τουρκίας εξετάζει η Αθήνα η οποία και θα προσαρμόζει αναλόγως τη στρατηγική της, καθώς παρότι διαμηνύει πως επιθυμεί ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με την Άγκυρα, οι δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προϊδεάζουν για ένα δύσκολο καλοκαίρι

4' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διαβάστε στην «Καθημερινή της Κυριακής»-1

* Τα σενάρια της έντασης και οι σχεδιασμοί της Αθήνας.

Όλα τα πιθανά σενάρια κλιμάκωσης από πλευράς Τουρκίας εξετάζει η Αθήνα η οποία και θα προσαρμόζει αναλόγως τη στρατηγική της, καθώς παρότι διαμηνύει πως επιθυμεί ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με την Άγκυρα, οι δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προϊδεάζουν για ένα δύσκολο καλοκαίρι. Η Αθήνα εξετάζει συνολικά έξι σενάρια, δύο από τα οποία είναι τα πλέον ακραία. Πρώτον την νέα εργαλειοποίηση του προσφυγικού, δεύτερον την έξαρση των υπερπτήσεων, τρίτον την έξοδο ερευνητικού στο Αιγαίο και τέταρτον την – δεδομένη – επανεκκίνηση των τουρκικών γεωτρήσεων στη Κυπριακή ΑΟΖ. Τα δύο ακραία σενάρια περιλαμβάνουν την παρενόχληση της μετακίνησης στρατιωτικών δυνάμεων στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και έρευνες στα ανοιχτά της Κρήτης. Η Αθήνα στέλνει μηνύματα προς όλες τις κατευθύνσεις για τη βούλησή της να πέσουν οι τόνοι και να γίνει διάλογος με βάση το Διεθνές Δίκαιο. Ωστόσο, η απόφαση για αυξημένη την επιφυλακή στο Ανατολικό Αιγαίο μετά τις δηλώσεις Τσαβούσογλου για τα νησιά είναι ενδεικτική της ετοιμότητας για όλα τα ενδεχόμενα. 

* Πρακτική άσκηση με αμοιβή για 400.000 φοιτητές.

Πρακτική άσκηση για περίπου 400.000 φοιτητές των ελληνικών ΑΕΙ προωθεί το υπουργείο Παιδείας. Στόχος, οι φοιτητές να συνδέσουν τη θεωρητική γνώση με την πρακτική εφαρμογή της και να αποκτήσουν πολύτιμη εργασιακή εμπειρία. Η πρακτική άσκηση που καθιερώνεται από το υπουργείο παιδείας θα γίνεται σε συνεργασία με φορείς του δημοσίου και επιχειρήσεις στην Ελλάδα ή και στο εξωτερικό. Επίσης, από τον Οκτώβριο ο αριθμός των θέσεων για τα δημόσια ΙΕΚ θα ξεπεράσει τις 16.000 – αύξηση 104% σε σχέση με πέρυσι. Η υπουργός Παιδείας κ. Νίκη Κεραμέως μιλά στην «Κ» για τις σημαντικές αλλαγές που προωθούνται στη λειτουργία των ΑΕΙ με ένα νόμο πλαίσιο ο οποίος στοχεύει να εισάγει τα ιδρύματα στην εποχή της ψηφιακής εκπαίδευσης διασφαλίζοντας παράλληλα την αξιοκρατία, τη λογοδοσία και αξιοποιώντας τις πολύτιμες δυνάμεις των Ελλήνων πανεπιστημιακών και ερευνητών.

* Ακριβές για τον Έλληνα οι καλοκαιρινές διακοπές.

Όνειρο θερινής νυκτός θα είναι φέτος για πολλούς Έλληνες οι διακοπές λόγω… τιμής. Δεν συρρικνώθηκε μόνο το διαθέσιμο εισόδημα, αλλά ταυτόχρονα έχουν εκτοξευθεί τα κόστη. Τα καταλύματα είναι ακριβότερα από 30% έως 50% σε σχέση με πέρυσι, τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια κατά 30%. Σημαντικά υψηλότερες είναι και οι τιμές στα εστιατόρια. 

Διαβάστε στην «Καθημερινή της Κυριακής»-2

* Η “Λερναία Ύδρα” του χουλιγκανισμού.

Η «Κ» ερευνά τα αίτια της βίας στα γήπεδα, ύστερα από τον πρόσφατο τελικό του Κυπέλλου στο ΟΑΚΑ. Η σκληρή πραγματικότητα του χουλιγκανισμού μέσα από αποκαλυπτικές μαρτυρίες των πρωταγωνιστών του οργανωμένου οπαδικού κινήματος και μέσα από την άποψη ενός καταξιωμένου εγκληματολόγου – ποινικολόγου. 

Διαβάστε στην «Καθημερινή της Κυριακής»-3

* Ανασκαφικός πυρετός σε ολόκληρο το Αιγαίο.

Από την ακρόπολη στο Βρεφόκαστρο της Κύθνου, στο Δεσποτικό, την Αστυπάλαια, τη Σίφνο, τη Μύκονο έως και τη Νάξο αναμένετια ανασκαφικός πυρετός φέτος το καλοκαίρι από αρχαιολόγους ερευνητές, φοιτητές ελληνικών και ξένων πανεπιστημίων, στη μετά – Covid εποχή.

* Είδα αμέτρητα “καλάμια”- τους λυπόμουν.

«Έκανα πολλούς ανθρώπους να κλάψουν από τα γέλια, τι άλλο να ζητήσω; Η έπαρση; Ίδιον των αποτυχημένων και είδα αμέτρητα “καλάμια” στην πορεία μου, τους λυπόμουν». Ο Γιάννης Βογιατζής, ετών 96, ένας ακάματος εργάτης της υποκριτικής, που ετοιμάζεται να ανέβει πάλι στη σκηνή, μιλάει στο Γεύμα με την «Κ» για πρόσωπα που σφράγισαν τον ελληνικό κινηματογράφο και το θέατρο. 

* Πώς επέστρεψε ενα μικρός θησαυρός.

Μιλάμε για δράστη έναν Ιταλό «μικρό Έλγιν»; Το μυστήριο παραμένει για το πώς ένα δακτυλίδι απαράμιλλης τέχνης, που κατασκευάστηκε το 1.200 π.Χ, στη Ρόδο κατέληξε, αιώνες μετά, από το τότε ιταλοκρατούμενο νησί μέσω Νάπολης στη Στοκχόλμη έως ότου επαναπατρισθεί ύστερα από γέφυρα πολιτισμού που στήθηκε μεταξύ Ελλάδας-Σουηδίας και το «πράσινο φως» του Ιδρύματος Νομπέλ . «Ήταν θέμα ηθικής τάξης» είπαν οι τέως κάτοχοί του… 

Διαβάστε στην «Καθημερινή της Κυριακής»-4

* Άγνωστο ποιήμα του Χέμινγουέι.

Άγνωστο νεανικό ποίημα με τον τίτλο «Έκαναν όλοι τους ειρήνη – τι είναι η ειρήνη;» του Ερνεστ Χέμινγουεϊ εντόπισε ο Χάρης Βλαβιανός στο περιοδικό Little Review, στο τεύχος της άνοιξης του 1923, που διεύθυνε ο Πάουντ. Ο Χέμινγουεϊ το είχε εμπνευστεί από τη συνδιάσκεψη της Λωζάννης την οποία κάλυψε ως δημοσιογράφος.

* Τα νέα όπλα στη μάχη κατά των κουνουπιών.

Η εξαπόλυση στείρων κουνουπιών «μαζικής παραγωγής» ώστε να μπει φραγή στον πολλαπλασιασμό του ύπουλου είδους, πατέντα που πρώτο εφάρμοσε το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο, βρήκε μιμητές σε πολλές άλλες χώρες. Τα κουνούπια, όπως εξηγούν στην «Κ» επιστήμονες, έγιναν επισκέπτες, λόγω κλιματικής αλλαγής, τεσσάρων εποχών, μιλώντας για τις παγίδες παρακολούθησης, τη νίκη στη μάχη της Βραυρώνας και για τα αυγά του επικίνδυνου «τίγρη».

* Φορτηγά χωρίς οδηγό- το πείραμα του Έβρου.

Το μέλλον των οδικών εμπορευματικών μεταφορών τεστάρεται στους Κήπους του Έβρου. Φορτηγά χωρίς οδηγό, με τη χρήση δικτύου 5G πέρασαν τα σύνορα με την Τουρκία, στο πλαίσιο ενός ευρωπαϊκού πειράματος, που διεξάγουν Έλληνες επιστήμονες. 

* Ακίνητη περιουσία εως 50.000 ευρω ένας στους δύο Έλληνες.

Παρά την αύξηση των τιμών ζώνης, το 55% των Ελλήνων έχει ακίνητη περιουσία αξίας έως 50.000 ευρώ και το 20,6% από 50.001 έως 100.000 ευρώ. Υπάρχουν και 54 φυσικά πρόσωπα που έχουν ακίνητα αξίας άνω των 10 εκατ. ευρώ ο καθένας.

* Βιοτεχνολογία- μιά πόρτα για το μέλλον.

Ιστορική ευκαιρία χαρακτηρίζουν την ανάπτυξη της βιοτεχνολογίας κορυφαίοι Ελληνες επιστήμονες, που μίλησαν στην «Κ» με την ευκαιρία διεθνούς συνεδρίου που έγινε στη Θεσσαλονίκη. Πρώτο βήμα; Η πάταξη της καταστροφικής γραφειοκρατίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή