Ξέρετε τις μπίρες saison;

1' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Γι’ αυτές τις χαμηλόβαθμες μπίρες άρχισαν να μιλούν οι Βέλγοι στις αρχές του 19ου αιώνα. Με αλκοόλ που τότε δεν ήταν πάνω από 4% vol., ήταν οι μπίρες των φτωχών στις αγροτικές περιοχές της γαλλόφωνης Βαλλονίας (Wallonie). Παραδοσιακά παράγονταν τον χειμώνα στις φάρμες, από σιτάρι ή κριθάρι, από τα ιδιοπαραγόμενα δημητριακά του εκάστοτε γαιοκτήμονα. Ζυμώνονταν σε ανοιχτές δεξαμενές με τον μύκητα που υπήρχε στην ατμόσφαιρα, μια μαγιά της ποικιλίας diastaticus. Ύστερα έμεναν μέσα σε ξύλινα βαρέλια και στη συνέχεια στα γερά και χοντρά μπουκάλια της σαμπάνιας, αφού, λόγω του ότι η ζύμωση δεν σταματούσε ποτέ, χρειάζονταν ανθεκτικοί περιέκτες. Επιπλέον, οι σεζόν –όπως προφέρονται– αποτελούσαν κάποιες φορές μέρος της πληρωμής για τους εποχικούς εργάτες (τους saisoniers) που δούλευαν τη θερινή σεζόν στη φάρμα.

Παραδοσιακά οι saison (στα γαλλικά σημαίνει «εποχή») έχουν έντονα φαινολικά χαρακτηριστικά, υπόξινη γεύση και πολύ ξηρό προφίλ. Είναι μπίρες υψηλού αφρισμού, ελαφριές, όχι μόνο χαμηλού αλκοόλ, αλλά και χωρίς σώμα. Η πιο γνωστή βελγική saison παγκοσμίως είναι η Saison Dupont από ένα μεγάλο τοπικό ζυθοποιείο, που, αν και ευρείας κατανάλωσης, έχει την αποδοχή των απανταχού οπαδών της μπίρας. Οι saison της Αμερικής λέγονται farmhouse ales και παράγονται με αντίστοιχη μεθοδολογία, ενώ και στην ελληνική αγορά κυκλοφορούν λίγες saison, αλλά πολύ αξιόλογες. Οι εθνικές μπίρες της βελγικής Βαλλονίας παράγονται και εγχωρίως από τις δικές μας ζυθοποιίες και δροσίζουν το καλοκαίρι μας.

Διαβάστε περισσότερα στον Οινοχόο που κυκλοφορεί αυτή την Κυριακή 5 Ιουνίου με την «Καθημερινή». 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή