Αυτή την Κυριακή με την «Καθημερινή»: βιβλίο «Η Έξοδος, τόμος Ζ’», «Ταξίδια», «Hours», «Κ»

Αυτή την Κυριακή με την «Καθημερινή»: βιβλίο «Η Έξοδος, τόμος Ζ’», «Ταξίδια», «Hours», «Κ»

5' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Έξοδος

Ο έβδομος τόμος αυτή την Κυριακή με την «Καθημερινή»

Αυτή την Κυριακή με την «Καθημερινή»: βιβλίο «Η Έξοδος, τόμος Ζ’», «Ταξίδια», «Hours», «Κ»-1

Η «Καθημερινή» της Κυριακής, που κυκλοφορεί στις 19 Ιουνίου, φιλοξενεί τον έβδομο από τους δώδεκα τόμους με μαρτυρίες από τον ξεριζωμό του μικρασιατικού Ελληνισμού.

Οι μαρτυρίες αυτές αποτελούν καρπό μιας μακροχρόνιας ερευνητικής προσπάθειας του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών, η οποία διήρκεσε τέσσερις δεκαετίες.

Στον έβδομο τόμο της Εξόδου περιλαμβάνονται μαρτυρίες από επαρχίες του Μεσόγειου Πόντου και συγκεκριμένα τις περιφέρειες της Αργυρούπολης, της Γάρατζας και της Παϊπούρτης, καθώς και από τις περιοχές των πηγών και του άνω ρου των ποταμών Τίγρη και Ευφράτη.

Κατά τις παραμονές του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, στην Αργυρούπολη ζούσαν περίπου 3.000 άτομα, από τα οποία 1.600 ήταν Έλληνες και οι υπόλοιποι Τούρκοι και Αρμένιοι.

«Ήρθαν οι Ρώσοι», αναφέρει στη μαρτυρία του ο Γιάννης Κοσκίδης από τον οικισμό Άλμη. «Μας σήκωσαν ένα βράδυ και πήγαμε ως τη Σορόενα, ένα τουρκικό χωριό προς την Τραπεζούντα. Εκεί μαζεύτηκαν κι άλλα χωριά της Νίβενας και της Δέρενας. Όλα τα χωριά σηκώθηκαν. Εκεί μείναμε κάτω απ’ τα δέντρα. Έπεσε πάνω μας αρρώστια και μας θέριζε. Πάθαμε χολέρα. Θερίζαμε τα χωράφια, κοπανίζαμε το σιτάρι και κάναμε ψωμί.

»Πάλι μας σήκωσαν και μας πήγαν στην Τραπεζούντα. Ζωή δε γινότανε στην Σορόενα. Στην Τραπεζούντα δουλεύαμε και ζούσαμε. Καθήσαμε ενάμιση χρόνο. Στα 1918, επειδή οπισθοχωρούσε η Ρουσία, φύγαμε με βαπόρι και περάσαμε στη Σότσα [Σότσι]. Εκεί είχα ένα γαμπρό και αδελφή. Αντάμα δουλεύαμε και ζούσαμε. Ένα-ενάμιση χρόνο ζήσαμε στη Σότσα και μετά φύγαμε και πήγαμε στο Μπελαρέσκ, κοντά στο Κρούμσκι. Σταθήκαμε και κει εννέα μήνες και τέλος, στα 1921, στον καιρό του λιμού, κατεβήκαμε στο Νοβοροσίσκ. Στο Νοβοροσίσκ μείναμε επτά χρόνια και στα 1928 ήρθαμε στην Ελλάδα».

Η Ευρυδίκη Γαλανού από την Ίμερα, θυμάται: «Όταν είπαν ότι θα γίνει Ανταλλαγή, χαρήκαμε. Θα πάμε στο έθνος μας. Περιμέναμε να περάσει ο χειμώνας [του 1923] και την άνοιξη να ξεκινήσουμε. Έξαφνα, εφτά Ιανουαρίου έρχεται η διαταγή να βγούμε απ’ τα χωριά μας, μέσα στο χειμώνα. Ήρθαν τζανταρμάδες και μας έβγαζαν απ’ τα σπίτια μας. Χτυπούσαν τον μουχτάρη μας που καθυστερούσε. Τι θα κάνουμε; Μέσα στο χειμώνα γίνεται φευγιό; Βγάλαμε από τους φούρνους τα ψωμιά, ετοιμαστήκαμε γρήγορα-γρήγορα. Χιόνιζε! Παγωνιά! Κάναμε δύο φορτία τα κρεβάτια μας, πουλήσαμε όσο-όσο τα ζώα μας, τ’ άλογα, τα πρόβατα. Και κάναμε λεφτά για το ταξίδι. […] Έι, μαύρη Ίμερα! Αφήσαμε τα χώματα που γεννηθήκαμε και που θάψαμε τους ανθρώπους μας και φύγαμε. Περπατήσαμε μέσα στον Ιανουάριο. Στη Ζύγανα χιόνιζε. Κρύο! Φυσούσε! Κι όμως κανείς δεν πνίγηκε. Τα μωρά στα καλάθια πάνω στα ζώα. Οι γριές που δεν μπορούσαν να περπατήσουν, τις βάζαμε κι αυτές στα καλάθια. Βάσανα! Περπατούσαμε ώρες και ώρες. Καραβάνι. Κοιμηθήκαμε στην Άρdασα και μετά μείναμε εννιά-δέκα ημέρες ακόμα εκεί. Οι Τούρκοι έλεγαν ότι θα γυρίσουμε πίσω. Εμείς δεν ξαναγυρίζαμε πια στα χωριά μας. Τι θα κάνουμε πίσω; Ό,τι είχαμε τα πουλήσαμε και πώς θα ζούσαμε; Τα σπίτια μας τ’ αφήσαμε έρημα. Εμπρός θα πάμε, λέγαμε, πίσω δεν γυρίζουμε. Θα πάμε στην Ελλάδα, στο έθνος μας».     

Μια πολύτομη έκδοση του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών από τη Βιβλιοθήκη Μνήμης της «Καθημερινής».

Αναζητήστε τον έβδομο τόμο την Κυριακή 19 Ιουνίου με την «Καθημερινή».

 

Παραθερίστε έξυπνα – Στα «Ταξίδια» Ιουλίου αυτή την Κυριακή με την «Καθημερινή»

Αυτή την Κυριακή με την «Καθημερινή»: βιβλίο «Η Έξοδος, τόμος Ζ’», «Ταξίδια», «Hours», «Κ»-2

Αιγαίο, Κρήτη ή Ιόνιο; Βoρράς ή νότος; Βουνό ή θάλασσα; Με πλοίο, αυτοκίνητο ή αεροπλάνο; Τα «Ταξίδια» Ιουλίου αποκαλύπτουν όλα τα μυστικά για την οργάνωση των διακοπών, μοιράζονται τις πιο value for money προτάσεις και δίνουν χρήσιμα tips για το πιο χορταστικό καλοκαίρι. Από τη Λέσβο, το Ζαγόρι, τη Λευκάδα και το Πήλιο, στη Μεσσηνία, το Λασίθι, τη Νάξο, την Τήνο, την Αστυπάλαια και την ορεινή Χαλκιδική, δέκα προορισμοί για όλους με όσα πρέπει να γνωρίζετε πριν αποφασίσετε για το πού και το πώς.

Τα «Ταξίδια» Ιουλίου αναχωρούν όμως και για την Κρήτη, όπου ανακαλύπτουν την ουσία του κρητικού ευ ζην. Απολαμβάνουν τη φύση της Κεφαλονιάς σε δασωμένα βουνά, φαντασμαγορικές παραλίες και μυθικές σπηλιές. Δοκιμάζουν ένα διαφορετικό μοντέλο διακοπών σε τρία yoga retreats της Εύβοιας. Επισκέπτονται το Εδιμβούργο με φεστιβαλικές διαθέσεις, αφού το καλοκαίρι είναι η εποχή του. Και αφήνουν την Τυνησία να τους αποκαλύψει το αυθεντικό, γοητευτικό της πρόσωπο, μακριά από τον μαζικό τουρισμό που κατακλύζει τα παράλιά της.

Τα «Ταξίδια» Ιουλίου κυκλοφορούν την Κυριακή 19 Ιουνίου με την «Καθημερινή».

 

Στο καλοκαιρινό Hours είναι ώρα για σπορ (ρολόγια) – Αυτή την Κυριακή με την «Καθημερινή»

Αυτή την Κυριακή με την «Καθημερινή»: βιβλίο «Η Έξοδος, τόμος Ζ’», «Ταξίδια», «Hours», «Κ»-3

Με το καλοκαίρι να έχει μπει για τα καλά, το Hours που κυκλοφορεί αυτή την Κυριακή με την Καθημερινή επιλέγει τα ωραιότερα σπορ και καταδυτικά ρολόγια, αλλά και κοσμήματα και κομψά αξεσουάρ για να μας συνοδεύσουν στις διακοπές μας και στις εξορμήσεις μας στη θάλασσα και στη Φύση.

– Γνωρίζουμε τα ωραιότερα νέα μοντέλα των κορυφαίων οίκων υψηλής ωρολογοποιίας όπως παρουσιάστηκαν στην Watches&Wonders 2022 της Γενεύης

– Ενημερωνόμαστε για τις κυριότερες τάσεις στην ωρολογοποιία της χρονιάς ώστε να κάνουμε σωστές επιλογές

Μαθαίνουμε γιατί το RoyalOak της AudemarsPiguet είναι τόσο σημαντικό και επιθυμητό από τους απανταχού συλλέκτες

 Συνομιλούμε με τον FabrizioBuonamassaStigliani, τον άνθρωπο που σχεδίασε το OctoFinissimoUltra της Bulgari, το λεπτότερο αυτόματο ρολόι στον κόσμο με πάχος μόλις 1,8 χιλιοστά!

– Ανακαλύπτουμε πόσο έχουν αλλάξει τα γούστα ανδρών και γυναικών και πώς ανταποκρίνεται ο κόσμος της ωρολογοποιίας.

– Περιεργαζόμαστε τους νέους κεραμικούς χρονογράφους TOPGUN στην μπουτίκ της IWCS chaffhausen στην Αθήνα

Το περιοδικό Hours κυκλοφορεί την Κυριακή 19 Ιουνίου με την «Καθημερινή».

 

Πάτι Σμιθ, εμπιστευτικό – Στο περιοδικό «Κ» αυτή την Κυριακή με την «Καθημερινή»

Αυτή την Κυριακή με την «Καθημερινή»: βιβλίο «Η Έξοδος, τόμος Ζ’», «Ταξίδια», «Hours», «Κ»-4

Μια απολαυστική, αποκλειστική συνέντευξη με την ιέρεια της ροκ Πάτι Σμιθ, λίγες μέρες πριν από την εμφάνισή της στο Ηρώδειο. Οι αναμνήσεις της από τη δεκαετία του ’70, η ροκ και η πανκ σκηνή, η ποίηση, η ζωή σήμερα, οι δουλειές του σπιτιού, τα κοινωνικά δίκτυα, η πολιτική στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι άνθρωποι που της λείπουν, τα απρόοπτα σε μια συναυλία. Μια συζήτηση για όλα.

Ο σκοτεινός κόσμος του Telegram. Εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων και χώρος δικτύωσης ή καταφύγιο συνωμοσιολόγων; Εργαλείο ενημέρωσης ή προπαγάνδας; Γιατί το επιλέγει ο Ζελένσκι και ο Μακρόν; Και ποιος είναι ο αινιγματικός «Ρώσος Ζάκερμπεργκ», Πάβελ Ντούροφ;

Λίγο πριν την κυκλοφορία στα ελληνικά του καινούριου μυθιστορήματος της Σάλι Ρούνεϊ, «Όμορφε κόσμε, πού είσαι», το «Κ» επιχειρεί μια ανατομία ενός φαινομένου που ξεπερνάει τα όρια της λογοτεχνίας, καθιστώντας την 31χρονη Ιρλανδή συγγραφέα μια ποπ σταρ της γενιάς των μιλένιαλ.

Η επιστροφή του Green Park. Το «Κ» ήπιε καφέ στο καινούριο πρότζεκτ που ξεκινάει στο Πεδίο του Άρεως που φιλοδοξεί να σηματοδοτήσει τη γενικότερη επανεκκίνηση της ευρύτερης περιοχής.

Γιατί ζούμε μόνοι; Σημείο των καιρών ή κληροδότημα της πανδημίας; Ένα ρεπορτάζ για την τάση του να βγαίνουμε όλο και πιο εύκολα έξω για ένα μοναχικό ποτό, ίσως και για φαγητό, ακόμα και για οργανώνουμε τις διακοπές μας χωρίς παρέα. 

 

Κυκλοφορούν την Κυριακή 19 Ιουνίου με την «Καθημερινή»

 

 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή