Το αληθινό πρόσωπο του Ευριπίδη Λασκαρίδη – Στο περιοδικό «Κ» αυτή την Κυριακή με την «Καθημερινή»

Το αληθινό πρόσωπο του Ευριπίδη Λασκαρίδη – Στο περιοδικό «Κ» αυτή την Κυριακή με την «Καθημερινή»

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Οι καλοκαιρινές περιοδείες είναι πηγή έμπνευσης γι’ αυτό το έργο και η λέξη “τουρνέ” έχει πλάκα γιατί έχει αυτή την ξενολατρία. Αλλά και ετυμολογικά, η λέξη «στροφή-περιστροφή» είναι σαν μια πιρουέτα στον αέρα, που χωρίς να το έχει σκοπό, ερήμην της φέρνει την ανατροπή», λέει ο Ευριπίδης Λασκαρίδης λίγο πριν από την πρεμιέρα της νέας του παράστασης, Τουρνέ, στη Μικρή Επίδαυρο. «Ο σκοπός αυτού του έργου να είναι να ανακαλύψω εγώ ο ίδιος τη σχέση μου με το αρχαίο δράμα», προσθέτει.

Δεν του αρέσει να δίνει συνεντεύξεις, όπως λέει, αλλά θέλει να διαβάζει συνεντεύξεις άλλων. Στο ερώτημα αν θεωρεί τον εαυτό του ηθοποιό ή χορευτή, χορογράφο ή σκηνοθέτη, προτιμάει μάλλον το περφόρμερ, περιφόρμερ και δημιουργός, δυο λέξεις που, πάντως, τις θεωρεί λίγο αδόκιμες για τους δημοσιογράφους.

Υπάρχει κάποιος καλλιτέχνης στον οποίο διαχρονικά ανατρέχεις για να «ξυπνήσεις»; τον ρωτάμε. «Με βεβαιότητα μπορώ να απαντήσω τον Άντι Γουόρχολ, αλλά δεν γνωρίζω τον ακριβή λόγο. Δηλαδή μαζεύω τον χώρο πριν από τις πρόβες και, για να συγκεντρωθώ, μπορεί να βάλω να ακούω με ακουστικά κάποιο ντοκιμαντέρ για τη ζωή του. Ίσως είναι η Νέα Υόρκη των ’70s που έμοιαζε να έχει μια δυναμική κατά την οποία μέσα από το έγκλημα και τη βρομιά εμφανίζονταν διάφοροι καλλιτεχνικοί θησαυροί. Είναι μια στιγμή σε αυτή την πόλη που κάτι κινείται και τροφοδοτεί για χρόνια τη σύγχρονη τέχνη. Γι’ αυτό και δεν ανατρέχω τόσο στα έργα του Γουόρχολ, όσο στη ζωή του την ίδια. Δηλαδή αυτός ήξερε να σχεδιάζει καλά και γύρω από αυτό άρχισε να στροβιλίζεται ένα ολόκληρο σύμπαν, ένα σύμπαν τόσο δυναμικό που όμως πάντα παρέμενε δευτερεύον σε σχέση με τον ίδιο και το έργο του. Αυτό με γοητεύει πολύ».

Διαβάστε περισσότερα στο νέο τεύχος του «Κ» που κυκλοφορεί στις 17 Ιουλίου μαζί με την Καθημερινή της Κυριακής. 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή