Αυτή την Κυριακή με την «Καθημερινή»: «Peanuts #6», «Κ», «Η Έξοδος Ι’»

Αυτή την Κυριακή με την «Καθημερινή»: «Peanuts #6», «Κ», «Η Έξοδος Ι’»

3' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

6ος τόμος Peanuts – Αυτή την Κυριακή βουτάμε στη… νοσταλγία!

Αναζητήστε τις περιπέτειες του Σνούπυ και της παρέας του στον 6ο τόμο της συλλεκτικής σειράς με την Καθημερινή της Κυριακής.

Αυτή την Κυριακή με την «Καθημερινή»: «Peanuts #6», «Κ», «Η Έξοδος Ι’»-1

Τα θρυλικά Peanuts πρωτοεμφανίστηκαν το μακρινό 1950 και με τα 17.897 δημοσιευμένα κόμικς τους αποτελούν ένα παγκόσμιο φαινόμενο με φανατικούς θαυμαστές σε κάθε άκρη του πλανήτη.  

Ποιος προπονεί την πιο ξεχωριστή ομάδα μπέιζμπολ του σύμπαντος; Ποιο επτασφράγιστο μυστικό αποφασίζει να μοιραστεί η Σάλλυ πίσω από έναν καναπέ και ποια διαφωνεί ανοιχτά με τον Σρέντερ για την σπουδαιότητα του Μπετόβεν.  

Αυτή την Κυριακή 31/07 βουτήξτε στη… νοσταλγία και αναζητήστε τον 6ος τόμο της συλλεκτικής σειράς με την Καθημερινή της Κυριακής.  

 

Χίλια τεύχη, ένα τεύχος γιορτή – Στο περιοδικό «Κ» αυτή την Κυριακή με την «Καθημερινή»

Αυτή την Κυριακή με την «Καθημερινή»: «Peanuts #6», «Κ», «Η Έξοδος Ι’»-2

Δεκατέσσερα και ένα εξώφυλλα από τα χίλια του περιοδικού που για κάποιο λόγο ξεχωρίσαμε, ξεκινώντας από το πρώτο, τον Ιούνιο του 2003.

Είπαν στο «Κ»: Αποσπάσματα από δεκάδες συνεντεύξεις, στιγμές σοφίας και εξομολογήσεις από σημαντικά ονόματα από τον ελληνικό και τον διεθνή χώρο.

Μια επιλογή από θέματα που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό και κατέγραψαν τη ζωή στην εποχή μας: από τον ερχομό των σόσιαλ μίντια μέχρι την αλλαγή στον τρόπο που διασκεδάζουμε, το τι τρώμε, πώς ντυνόμαστε, τι αγωνίες έχουμε.

Πώς κατέγραψε το «Κ» την μεταμόρφωση της Αθήνας, από την εποχή των Ολυμπιακών έργων μέχρι το Ίδρυμα Νιάρχος και την εξάπλωση του μετρό. 

Ταξίδια μέσα στα χρόνια σε μια «άγνωστη» Ελλάδα. Πώς το «Κ» μετέφερε μέσα από τις σελίδες του τη ζωή στα ακριτικά χωριά, στα νησιά τους χειμωνιάτικους μήνες, στις αγροτικές περιοχές, στα βουνά, σε κάθε γωνιά της χώρας.

Συντάκτες και συνεργάτες του περιοδικού μοιράζονται σε πρώτο πρόσωπο τις σκέψεις τους για τη συμπλήρωση των χιλίων τευχών.

Μην χάσετε το νέο τεύχος του περιοδικού «Κ» που κυκλοφορεί στις 31 Ιουλίου μαζί με την «Καθημερινή της Κυριακής».

 

Η Έξοδος

Ο δέκατος τόμος αυτή την Κυριακή με την «Καθημερινή»

Αυτή την Κυριακή με την «Καθημερινή»: «Peanuts #6», «Κ», «Η Έξοδος Ι’»-3

Η «Καθημερινή» της Κυριακής, που κυκλοφορεί στις 31 Ιουλίου, φιλοξενεί τον δέκατο από τους δώδεκα τόμους με μαρτυρίες από τον ξεριζωμό του μικρασιατικού Ελληνισμού.

Στον δέκατο τόμο περιλαμβάνονται μαρτυρίες από τις περιφέρειες της Κερασούντας και της Τριπόλεως, στον δυτικό παράλιο Πόντο.

Χώρος με διαφορές από τον Ανατολικό και τον Μεσόγειο Πόντο, ο Δυτικός Παράλιος Πόντος παρουσίαζε μεγάλη οικονομική ανάπτυξη κατά την έσχατη περίοδο της εκεί παρουσίας του ποντιακού Ελληνισμού. Η οικονομική άνθηση και η επαφή με τον κοσμοπολιτισμό προσέφεραν την υποδομή για την αξιοσημείωτη ανάπτυξη της παιδείας, του εθνικού αισθήματος και της εκκλησιαστικής ζωής. Επιπλέον, εδώ η αντίσταση στην οθωμανική εξουσία εκδηλώθηκε αμέσως με την έναρξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Οι μαρτυρίες της Εξόδου βασίζονται στο υλικό του Αρχείου Προφορικής Παράδοσης του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών, της μεγαλύτερης και παλαιότερης συλλογής προφορικής ιστορίας στην Ελλάδα και μίας από τις σημαντικότερες της Ευρώπης.

«Το 1916 έπεσε στην Κερασούντα εξανθηματικός τύφος και θέριζε τον κόσμο», αναφέρει μία από τις μαρτυρίες. «Μέρα καλή από τότε δεν είδαμε. Στα 1919, που έγινε το κεμαλικό κίνημα, είχαμε στην Τραπεζούντα τον περίφημο Τοπάλ Οσμάν αγά, που μας κατέστρεψε πραγματικά. Και τι δεν έκανε! Και τις περιουσίες μας πήρε και σκοτώματα και μαρτύρια απίστευτα έκανε. Λέγανε “ο Τοπάλ Οσμάν έρχεται” κι έφευγαν όλοι μακριά. Έβαλε ένα παιδί μέσα σ’ ένα βαρέλι γεμάτο καρφιά και αφού το άφησε εκεί μέσα και τυραννίστηκε, το έριξε μαζί με το βαρέλι μέσα στη θάλασσα. Κάποιον Μαυρίδη από την Τραπεζούντα τον έβαλαν πάλι σε βαρέλι μέσα και τον πέταξαν στη θάλασσα.

»Και στα χωριά άρχισαν τα σκοτώματα και οι συλλήψεις χωρίς λόγο κι αιτία. Έστελναν τους άντρες σ’ εξορία, από δεκατεσσάρων χρονώ ως εξήντα. Κρύβονταν στα σπίτια, πλήρωναν για να γλιτώσουν. Τότε, στα ’19, προσπαθούσανε και πληρώνοντας φεύγανε στη Ρωσία. Ο ίδιος ο Τοπάλ, που στο βάθος του τίποτα δεν πίστευε, άμα τον πλήρωνες, σ’ έβαζε σε καΐκι κι έφευγες. Η δουλειά του ήταν ψαράς και είχε δικά του καΐκια. Ο Κεμάλ τον έκανε διοικητή της Μαύρης Θάλασσας. Στο τέλος, όμως, βρήκε κι’ αυτός άσκημο τέλος, γιατί και στους Τούρκους μέσα είχε εχθρούς. […]

»Εμείς φύγαμε όλοι από την Κερασούντα τον Οκτώβριο του 1922. Την ημέρα της γιορτής του Αγίου Δημητρίου βγήκανε στους δρόμους της Κερασούντας τελάληδες και φώναζαν παντού, να τους ακούσουν όλοι: “Να βγείτε όλοι οι γκιαούρηδες από τα σπίτια σας και να πάτε να μπείτε στα βαπόρια, να φύγετε στην πατρίδα σας, το Γιουνανιστάν”. Μας ήρθε ξαφνικό, αλλά και τι να κάνουμε! Βγήκαμε όλοι, κατεβαίνουμε στην προκυμαία και προσπαθούσαμε να βρούμε θέση σε βαπόρι, να φύγουμε. Ως την τελευταία στιγμή ό,τι μπορούσαν οι Τούρκοι του Τοπάλ το έκαναν».   

Μια πολύτομη έκδοση του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών από τη Βιβλιοθήκη Μνήμης της «Καθημερινής».

Κυκλοφορούν την Κυριακή 31 Ιουλίου με την «Καθημερινή»

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή