Αυτή την Κυριακή με την «Καθημερινή»: «Ταξίδια», βιβλίο «Σερ Μπαζίλ Ζαχάρωφ», «Κ»

Αυτή την Κυριακή με την «Καθημερινή»: «Ταξίδια», βιβλίο «Σερ Μπαζίλ Ζαχάρωφ», «Κ»

3' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι φθινοπωρινές αποδράσεις ξεκινούν από την Πρέβεζα – Στα «Ταξίδια» Οκτωβρίου αυτή την Κυριακή με την «Καθημερινή»

Αυτή την Κυριακή με την «Καθημερινή»: «Ταξίδια», βιβλίο «Σερ Μπαζίλ Ζαχάρωφ», «Κ»-1

Ταξιδεύουμε στην άγνωστη Πρέβεζα, στην καταπράσινη Σαμοθράκη, στα γεωπάρκα της Κρήτης και στις Σπέτσες των ντόπιων. Αφουγκραζόμαστε το παρελθόν και το παρόν της Αλεξάνδρειας, οργανώνουμε ένα χορταστικό road trip στη λίμνη Κόμο της Ιταλίας και ανακαλύπτουμε την Ισπανία των Μαυριτανών σε μια μοναδική περιήγηση με άρωμα Ανδαλουσίας.

Στις εξορμήσεις μας στη Δυτική Ελλάδα, συνήθως την προσπερνάμε… Κι όμως, η Πρέβεζα και οι περιοχές γύρω από αυτήν συνθέτουν έναν συναρπαστικό προορισμό για foodies, φυσιολάτρες και ιστοριοδίφες, με γαστρονομικούς θησαυρούς, ένα εκπληκτικό ρωμαϊκό υδραγωγείο, έναν μυθικό ποταμό και μία «οικογενειακή» λίμνη. Εξίσου όμορφη, αν και πιο άγρια, είναι η Σαμοθράκη, ένα νησί που δεν μπαίνει σε ταξιδιωτικά καλούπια, με το υπερβατικό Ιερό των Μεγάλων Θεών, άφθονα τρεχούμενα νερά, ανεμοδαρμένα λαγκάδια και πυκνά δάση. Περιηγούμαστε στην Κρήτη και στα γεωπάρκα Σητείας και Ψηλορείτη, προτείνοντας δέκα αξέχαστες εμπειρίες, στις οποίες η περιπέτεια συναντά την ιστορία και τον πολιτισμό. Κι από τη Μεγαλόνησο πάμε στον Αργοσαρωνικό και τις Σπέτσες, όπου πέντε Σπετσιώτες -ένας καραβομαραγκός, ένας τεχνίτης βοτσαλωτών, μία εικαστικός, μία νεαρή ιστιοπλόος και ένας απόγονος της Μπουμπουλίνας- μας περιγράφουν τη ζωή στο νησί τους. Έπειτα, βάζουμε πλώρη για την Αλεξάνδρεια, μια πόλη με έντονο άρωμα νοσταλγίας, όπου άλλοι ψάχνουν τα χνάρια υπαρκτών προσώπων – του Καβάφη, του Τσίρκα, της οικογένειάς τους – και άλλοι τα στέκια λογοτεχνικών ηρώων. Κλείνουμε τις φθινοπωρινές περιπλανήσεις μας με δύο πλούσια οδοιπορικά στη λίμνη Κόμο και στην Ανδαλουσία.

Τα «Ταξίδια» Οκτωβρίου κυκλοφορούν την Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου με την «Καθημερινή».

 

Σερ Μπαζίλ Ζαχάρωφ – Ο μυστηριώδης άνδρας της Ευρώπης

Ένα αποκαλυπτικό βιβλίο αυτή την Κυριακή με την «Καθημερινή»

Αυτή την Κυριακή με την «Καθημερινή»: «Ταξίδια», βιβλίο «Σερ Μπαζίλ Ζαχάρωφ», «Κ»-2

Η «Καθημερινή» της Κυριακής, που κυκλοφορεί 18 Σεπτεμβρίουφιλοξενεί ένα αποκαλυπτικό ιστορικό αφήγημα για μια προσωπικότητα που επηρέασε καταλυτικά την ευρωπαϊκή και την ελληνική ιστορία.

Ζαχαρίας Βασίλειος Ζαχάρωφ (1849-1936). Ο σημαντικότερος από πλευράς διεθνούς επιρροής Έλληνας μετά την Επανάσταση. Ο μόνος Έλληνας που τοποθετείται από τους ιστορικούς πλάι σε προσωπικότητες της παγκόσμιας οικονομίας όπως οι Ρότσιλντ, Κρουπ και Χένρι Φορντ, ή της πολιτικής όπως ο Μακιαβέλι ή ο Μέτερνιχ.

Στο πρόσωπό του συνοψίζονται όλες οι αντιφάσεις που χαρακτηρίζουν τις εξέχουσες φυσιογνωμίες που σφράγισαν την ανθρώπινη ιστορία: κερδοσκόπος ολκής και φιλάνθρωπος, κοσμοπολίτης και φιλόπατρις, ιδεαλιστής και ρεαλιστής, που άλλαζε θέση ανάλογα με τις περιστάσεις.

Ως έμπορος όπλων, έγινε γνωστός από τα τέλη του 19ου αιώνα για τον τρόπο προώθησης και πώλησής τους –το λεγόμενο «σύστημα Ζαχάρωφ»–, που περιλάμβανε τις σχέσεις με πολιτικούς και κρατικούς παράγοντες, τον επηρεασμό της Κοινής Γνώμης μέσω του ελέγχου του Τύπου, ακόμη και την πώληση όπλων σε αντιμαχόμενα στρατόπεδα.

Ο τρόπος που κινούνταν και η προσωπική του ζωή καλύπτονταν, εντούτοις, από πέπλο σιωπής και μυστηρίου – αν όχι από την αχλύ του θρύλου.

Φιλόδοξος, με πάθος για κοινωνική ανάδειξη, συνομιλητής των Λόιντ Τζορτζ και Κλεμανσό και του τσάρου της Ρωσίας, και παράλληλα ο άνθρωπος που, μεταξύ άλλων, χρηματοδότησε το ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ, συντηρούσε ως υποτρόφους Έλληνες φοιτητές στο Παρίσι, πρόσφερε ένα μεγαλοπρεπές μέγαρο για να στεγαστεί η ελληνική πρεσβεία στη γαλλική πρωτεύουσα και, το κυριότερο, στήριξε τον εκσυγχρονισμό του ελληνικού στρατιωτικού εξοπλισμού από τα τέλη του 19ου αιώνα και τις προσπάθειες προώθησης της Μεγάλης Ιδέας.

Υποστήριξε τον Βενιζέλο στη Μικρασιατική Εκστρατεία, αλλά όταν αυτός ηττήθηκε στις εκλογές του 1920 υποστήριξε τον βασιλιά ως μοναδικό πλέον εκφραστή των ελληνικών σχεδίων για ενσωμάτωση της Μικράς Ασίας.

Το φθινόπωρο του 1920, το όνομά του είχε συζητηθεί για την ανάληψη ανώτατου πολιτικού αξιώματος, μετά την καταστροφή όμως απέσυρε το ενδιαφέρον του για τα ελληνικά ζητήματα.

Κυκλοφορεί την Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου με την «Καθημερινή»

 

Από το σκοτάδι στο φως – Στο περιοδικό «Κ» αυτή την Κυριακή με την «Καθημερινή»

Αυτή την Κυριακή με την «Καθημερινή»: «Ταξίδια», βιβλίο «Σερ Μπαζίλ Ζαχάρωφ», «Κ»-3

Μια εξομολόγηση του Νικ Κέιβ για την τραγωδία που έζησε με τον χαμό δυο γιων του και για το πώς κατάφερε να σταθεί στα πόδια του μέσα από την επαφή του με το κοινό του.

Η περίπτωση μιας πολιτείας της Ινδίας που στράφηκε εξολοκλήρου στη βιολογική γεωργία και βρήκε όλες τις απαντήσεις που χρειαζόταν στη σχέση των ανθρώπων της με τη φύση.

Μια περιήγηση στο κέντρο της Αθήνας και στα κρυφά «στέκια» (από μπαρ μέχρι κοσμηματοπωλεία και… παιδικούς σταθμούς) που βρίσκονται σε στοές, σε ορόφους, σε ακάλυπτους και βρίσκουν μέσα από έναν διακριτικό τρόπο τους πελάτες που τους ταιριάζουν

Η Λέλια Σαλγάδο επιμελήθηκε τη Νεοϋρκέζικη έκθεση του συζύγου της και διάσημου φωτογράφου, Σεμπαστιάο, και μίλησε στο «Κ» για το όραμά τους για έναν καλύτερο κόσμο.

Κεραμικά στον Κεραμεικό: μια επίσκεψη στο Κέντρο Μελέτης Νεώτερης Κεραμικής του Ιδρύματος Οικ. Γ. Ψαροπούλου, το αθηναϊκό νεοκλασικό που χτυπάει η καρδιά της πιο αγαπημένης τέχνης της πόλης.

Κυκλοφορούν την Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου με την «Καθημερινή»

 

 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή