Μια ουτοπία στη σκιά των Ιμαλαΐων – Στο περιοδικό «Κ» αυτή την Κυριακή με την «Καθημερινή»

Μια ουτοπία στη σκιά των Ιμαλαΐων – Στο περιοδικό «Κ» αυτή την Κυριακή με την «Καθημερινή»

56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το 2016, η περιοχή Σίκκιμ της Ινδίας έγινε η πρώτη πλήρως βιολογική πολιτεία του κόσμου, με δηλωμένο στόχο την προστασία του τοπικού περιβάλλοντος, του εύθραυστου οικοσυστήματος και της πλούσιας βιοποικιλότητάς της, ώστε να εξασφαλίσει μια πιο υγιεινή ζωή για τους ανθρώπους της. Ήταν το αποκορύφωμα μιας διαδικασίας που είχε ξεκινήσει ήδη από το 2003, κατά τη διάρκεια της οποίας αποσύρθηκαν τα χημικά λιπάσματα και τα φυτοφάρμακα, εκπαιδεύτηκαν οι αγρότες στη βιολογική γεωργία και δημιουργήθηκαν λάκκοι κομποστοποίησης σε όλη την πολιτεία. Σήμερα όλα τα 188.000 στρέμματα καλλιεργήσιμης γης είναι πιστοποιημένα βιολογικά και η εισαγωγή και η χρήση χημικών απαγορεύεται αυστηρά.

Τίποτα δεν ήταν εύκολο και τα εμπόδια είναι πολλά ακόμα. Όπως όμως προκύπτει από όμως από αυτήν την αποστολή στον «παράδεισο», όπως λέγεται η συγκεκριμένη γειτονιά του κόσμου, το αποτέλεσμα δικαιώνει τους κατοίκους. Και σε μια εποχή που ο κόσμος ψάχνει μια βιώσιμη εναλλακτική στη βιομηχανική γεωργία, το μακροπρόθεσμο στοίχημα της Σίκκιμ είναι ένα παράδειγμα που εμπνέει και μπορεί να διαμορφώσει μια νέα, πιο εποικοδομητική σχέση μεταξύ ανθρώπου και φύσης.

Διαβάστε περισσότερα στο νέο τεύχος του «Κ» που κυκλοφορεί στις 18 Σεπτεμβρίου μαζί με την «Καθημερινή της Κυριακής». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή