Αυτή την Κυριακή με την «Καθημερινή»: «Γαστρονόμος», βιβλίο «Παγκόσμιο Κύπελλο» Β’ τόμος, ένθετο «ΕΚΕ», «Κ»

Αυτή την Κυριακή με την «Καθημερινή»: «Γαστρονόμος», βιβλίο «Παγκόσμιο Κύπελλο» Β’ τόμος, ένθετο «ΕΚΕ», «Κ»

6' 7" χρόνος ανάγνωσης

Στον «Γαστρονόμο» Νοεμβρίου, η Μεγάλη Κουζίνα της Μικράς Ασίας. 100 χρόνια μετά, ακολουθούμε τα χνάρια των Ελλήνων προσφύγων σε όλη την Ελλάδα και καταγράφουμε μοναδικές συνταγές τουλάχιστον 5 γενεών.

Μαζί, ο B’ τόμος από το Παγκόσμιο Κύπελλο, με συναρπαστικές ιστορίες από τον Σόκρατες, τον Ρόσι και τον Ντιέγκο, μέχρι τον Ροζέ Μιλά, τον Ρονάλντο, τον Ζιντάν και τον Μέσι. Επίσης, στο ένθετο «Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη» παρουσιάζονται οι τελευταίες εξελίξεις των εταιριών και οργανισμών εν μέσω ενεργειακής κρίσης, ενώ με το «Κ» αυτής της Κυριακής, ταξιδεύουμε στη Νέα Υόρκη για να γνωρίσουμε τους ανθρώπους του σούπερ τηλεσκοπίου James Webb.

Κάθε Κυριακή η «Καθημερινή» έχει κάτι για όλους!

 

Γαστρονόμος Νοεμβρίου: Η Μεγάλη Κουζίνα της Μικράς Ασίας – Αυτή την Κυριακή με την «Καθημερινή»

Αυτή την Κυριακή με την «Καθημερινή»: «Γαστρονόμος», βιβλίο «Παγκόσμιο Κύπελλο» Β’ τόμος, ένθετο «ΕΚΕ», «Κ»-1

Στο νέο τεύχος του Γαστρονόμου που κυκλοφορεί στις 13 Νοεμβρίου με την «Καθημερινή της Κυριακής» ταξιδεύουμε ανά την Ελλάδα, σε μέρη όπου ρίζωσαν οι Μικρασιάτες μετά τη μεγάλη καταστροφή, και αναμοχλεύουμε την Ιστορία μέσα στις κατσαρόλες τους.

Εκατό χρόνια μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, ο «Γαστρονόμος» αναζητά τα χνάρια των προσφύγων σε διάφορα μέρη της Ελλάδας με σκοπό να καταγράψει τις μνήμες, τις οικογενειακές τους ιστορίες και φυσικά τις συνταγές τους, που συνιστούν την σπουδαία κουζίνα της Μικράς Ασίας. Μια σπάνια καταγραφή με 80 μοναδικές συνταγές τουλάχιστον 5 γενεών, από τη Σμύρνη, την Πέργαμο, τον Μαρμαρά, τον Τσεσμέ, το Αϊβαλί, τη Φώκαια, την Κύζικο και την Καππαδοκία.

Για το τεύχος αυτό, ταξιδέψαμε σε οχτώ περιοχές της Ελλάδας που δέχτηκαν πολλούς Μικρασιάτες μετά τον ξεριζωμό -τη Χίο, τις Οινούσσες, τη Λέσβο, τη Σύρο, την Κρήτη, τον Βαθύλακκο Κοζάνης, τη Νέα Αρτάκη Εύβοιας και την Αθήνα-, και συναντήσαμε 70 απογόνους των πρώτων εκείνων προσφύγων. Μικρασιάτες δεύτερης, τρίτης, τέταρτης και πέμπτης γενιάς που όλοι, από τον μεγαλύτερο μέχρι τον μικρότερο, διατηρούν άσβεστο το κερί της μνήμης και τιμούν στην καθημερινότητά τους τις συνήθειές των προγόνων τους, τις μαγειρικές τους, ακόμα και την ντοπιολαλιά και τη διάλεκτο που χρησιμοποιούσαν οι παππούδες και οι προπαππούδες τους στις ιδιαίτερες πατρίδες τους. Και μία τεράστια έκπληξη: ανάμεσα στους ανθρώπους που συναντήσαμε ήταν και η κ. Μελπομένη Κανταρτζή, 101 ετών, η μόνη εν ζωή πρόσφυγας από τη Μικρασία, σύμφωνα με τους δικούς της. Ενός έτους βρέφος ήταν όταν ήρθαν οι δικοί της στην Ελλάδα, κρυμμένοι σε μια βάρκα, από τα Φάρασα της Καππαδοκίας.

Οι οικογενειακές τους ιστορίες είναι πικρές και βίαιες, γεμάτες πόνο και αδικία. Αλλά και γεμάτες δύναμη και ελπίδα, καθώς γενιά με τη γενιά βελτίωναν τη μοίρα τους. Η κληρονομιά τους, πέρα από μερικά κειμήλια και κάτι παλιές φωτογραφίες, είναι ως επί το πλείστον άυλη: ένας τεράστιος ανεκτίμητος πλούτος από συνήθειες και τρόπους που άλλαξαν την ίδια την Ελλάδα. Τα γλέντια τους, οι μουσικές και τα τραγούδια τους, ο κοσμοπολιτισμός τους, η ευγένεια και η εξυπνάδα τους στάλαξαν στην ελληνική κοινωνία τους γόνιμους χυμούς τους. Όσο για τη νοστιμιά των φαγητών τους, μπόλιασε την ελληνική κουζίνα σε τόσο μεγάλο βαθμό που πλέον οι συνταγές τους είναι κτήμα κάθε Έλληνα, ασχέτως καταγωγής. Πού θα ήταν η ελληνική κουζίνα σήμερα χωρίς τα ντολμαδάκια και τα σουτζουκάκια, τα απαράμιλλα πιλάφια, τα μπουρέκια και τα μαντί;

Μην χάσετε αυτό το τεύχος. Είναι ένα μοναδικό ντοκουμέντο με ζωντανές μαρτυρίες, γλαφυρές και συγκινητικές αφηγήσεις που ζωντανεύουν την ίδια την ιστορία του ελληνισμού. Και οι συνταγές, σπαρταριστά δείγματα μιας κουζίνας που πρώτα από όλα έβαζε τη φιλοξενία και τη γενναιοδωρία, τη γιορτή και το γλέντι. Σοφή και οικονομημένη μεν, αλλά γλεντζέδικη και με πρόσημο γιορτινό. Η κουζίνα της Μικράς Ασίας είναι μια κουζίνα ανοιχτόκαρδη και γενναιόδωρη, όπως οι άνθρωποι που συναντήσαμε.

Στον «Γαστρονόμο» που κυκλοφορεί την Κυριακή 13/11 με την «Καθημερινή»

 

Παγκόσμιο Κύπελλο: Τα παιχνίδια της ζωής μας

Ο δεύτερος τόμος ενός πρωτότυπου εκδοτικού έργου με συναρπαστικές ιστορίες από τα Μουντιάλ (1982-2022)

Αυτή την Κυριακή με την «Καθημερινή»: «Γαστρονόμος», βιβλίο «Παγκόσμιο Κύπελλο» Β’ τόμος, ένθετο «ΕΚΕ», «Κ»-2

Μπαίνοντας στη δεκαετία του ’80, όταν μιλάμε για τα Παγκόσμια Κύπελλα, σημαίνει ότι μπαίνουμε στη δεκαετία του Ντιέγκο Μαραντόνα. Από όλους τους ήρωες στην ποδοσφαιρική ιστορία, κανένας δεν έχει προκαλέσει πιο δυνατά συναισθήματα από τον Αργεντίνο· συναισθήματα απόλυτης λατρείας, μέγιστου θαυμασμού, ακόμα και μίσους. Θυμάται κανείς πόσοι ήταν οι Άγγλοι ποδοσφαιριστές που πέρασε το 1986 για να πετύχει το «γκολ του αιώνα»; Πόσες φορές άγγιξε την μπάλα; Πόσο βήματα έκανε;  

Υπογραφές από την Ελλάδα και το εξωτερικό, απόψεις, συνεντεύξεις, λογοτεχνία, πλούσιο φωτογραφικό υλικό. Από τον Σόκρατες, τον Ρόσι και τον Ντιέγκο, μέχρι τον Ροζέ Μιλά, τον Ρονάλντο, τον Ζιντάν και τον Μέσι. Από το «χέρι του θεού» μέχρι το «τίκι τάκα» της Ισπανίας, την «μούλτι κούλτι» Γερμανία και τις πρώτες αποφάσεις του VAR. Από τις αναμνήσεις του Όλεγκ Προτάσοφ από τη μεγάλη ΕΣΣΔ μέχρι τις αφηγήσεις του Δημήτρη Σαραβάκου και του Στέλιου Μανωλά για την παράξενη εμπειρία του ταξιδιού της Ελλάδας στις ΗΠΑ το 1994. Από τον Αλκέτα Παναγούλια μέχρι τον Φερνάντο Σάντος. Από τη δολοφονία του Αντρές Εσκομπάρ μέχρι το αμφιλεγόμενο φετινό τουρνουά του Κατάρ που θα φέρει τον καινούριο πρωταθλητή -πόσο παράξενο- παραμονές Χριστουγέννων.

Το «Παγκόσμιο Κύπελλο» έρχεται όπως δεν το έχετε… ξαναδιαβάσει. Αυτή την Κυριακή 13 Νοεμβρίου με την «Καθημερινή», ο δεύτερος τόμος.

 

Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη: Σε σημείο καμπής – Αυτή την Κυριακή με την «Καθημερινή»

Αυτή την Κυριακή με την «Καθημερινή»: «Γαστρονόμος», βιβλίο «Παγκόσμιο Κύπελλο» Β’ τόμος, ένθετο «ΕΚΕ», «Κ»-3

Η ενεργειακή κρίση, ο υψηλός πληθωρισμός και η αβεβαιότητα που προκαλούν οι προοπτικές μιας ύφεσης, έστω και αν αυτή αναμένεται να είναι βραχύβια, δημιουργούν νέες συνθήκες στις δράσεις Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης σε ζητήματα Περιβάλλοντος – Κοινωνίας – Διακυβέρνησης, γνωστά με τον όρο ESG.

Τα κριτήρια Περιβάλλοντος – Κοινωνίας – Διακυβέρνησης (ESG) αποκτούν ολοένα και πιο μεγάλη σημασία στις αποφάσεις που παίρνουν όλα τα εμπλεκόμενα μέρη: Από τους επενδυτές έως τους εργαζομένους και τους καταναλωτές. Οι διευθύνοντες σύμβουλοι των μεγαλύτερων εταιρειών παγκοσμίως, αλλά και στην Ελλάδα, αναφέρουν πλέον πως τα ζητήματα ESG έχουν αναβαθμιστεί από συμπληρωματικά στοιχεία της επιχειρηματικής δράσης σε αναπόσπαστο κομμάτι της μακροπρόθεσμης οικονομικής επιτυχίας. 

Όσο όμως όλοι εξοικειώνονται με τον όρο ESG αυξάνονται οι απαιτήσεις για πιο σωστή και ολοκληρωμένη πληροφόρηση με τους αναλυτές να σημειώνουν πως τα κριτήρια εταιρικής υπευθυνότητας ή θα βελτιωθούν στους τομείς της αξιοπιστίας, της σαφήνειας και της συγκρισιμότητας, είτε τελικά θα απαξιωθούν και θα καταργηθούν. 

H ειδική έκδοση της Καθημερινής παρουσιάζει τις τελευταίες εξελίξεις στην Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη αλλά και τις δράσεις των εταιρειών και οργανισμών εν μέσω ενεργειακής κρίσης σε ένα περιβάλλον έντονης αβεβαιότητας. 

Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη, κυκλοφορεί την Κυριακή 13 Νοεμβρίου με την «Καθημερινή»

 

Το μαγικό τηλεσκόπιο της NASA – Στο περιοδικό «Κ» αυτή την Κυριακή με την «Καθημερινή»

Αυτή την Κυριακή με την «Καθημερινή»: «Γαστρονόμος», βιβλίο «Παγκόσμιο Κύπελλο» Β’ τόμος, ένθετο «ΕΚΕ», «Κ»-4

Αποστολή στη Νέα Υόρκη: Ένα ραντεβού στο Μανχάταν, ένας νομπελίστας φυσικός, ένα χρυσό έργο τέχνης με τρία χέρια και οι μηχανικοί της NASA που έστειλαν το τηλεσκόπιο James Webb στο διάστημα, για να μαρτυρήσει τα μεγάλα μυστικά του κόσμου μας.

Ο Αχμάντ Κοντάρ, πρωταγωνιστής της νέας ταινίας του Πάνου Χ. Κούτρα, μιλάει για την αισιόδοξη και γεμάτη ανατροπές διαδρομή της ζωής του, πώς ξεκίνησε ως πρόσφυγας από τη Συρία και πώς κατάφερε να είναι σήμερα ένα από τα πιο επιτυχημένα μοντέλα στον πλανήτη.

Το «Κ» παρακολούθησε τον ηθοποιό Προκόπη Αγαθοκλέους να μεταμορφώνεται στο είδωλό του, Τσάρλι Τσάπλιν, ενώ ετοιμάζεται για τον ρόλο της ζωής του στη διασκευή του Εθνικού στα Φώτα της πόλης.

Αστική κουλτούρα: δυο μεγάλες παρέες, μια με ποδήλατα και μια με ρόλερς, εξηγούν τι τους ενώνει και περιγράφουν την εμπειρία της πόλης μέσα από το χόμπι τους.

Αφιέρωμα Deco: Η νέα τάση των microapartments, οι Έλληνες σχεδιαστές που πειραματίζονται στον χώρο του επίπλου, η εταιρεία Muevo που συνεργάζεται με τα πιο μεγάλα μουσεία του κόσμου και όλες οι τάσεις για τη χρονιά που έρχονται.

Κυκλοφορούν την Κυριακή 13 Νοεμβρίου με την «Καθημερινή»