Συγκρίνουμε δύο plug-in υβριδικές λιμουζίνες, αυτή την Κυριακή με την «Καθημερινή»

Συγκρίνουμε δύο plug-in υβριδικές λιμουζίνες, αυτή την Κυριακή με την «Καθημερινή»

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε ό,τι έχει να κάνει με πιο premium κατασκευές, τη δεκαετία του ’70 όλα είχαν έντονα γερμανικό χρώμα. Τότε άρχισε να παίρνει σάρκα και οστά μια ρεαλιστικότερη κατηγορία (σε σύγκριση πάντα με τις εμβληματικές μεγάλες λιμουζίνες), αυτή των sport sedan, αρχικά το 1975 με την πρώτη Σειρά 3 της BMW, και λίγο αργότερα με την απευθείας απάντηση της Mercedes, την «190», την οποία μετέπειτα διαδέχθηκε η γνωστή μας C-Class.

Από τότε μέχρι και πριν από μερικά χρόνια, αυτό το ζευγάρι έμελλε να κατατρέχει τα όνειρα των απανταχού αυτοκινητόφιλων, με τις εκάστοτε γενιές να εμπλέκονται σε ομηρικές μάχες (εμπορικές και όχι μόνο). Το πλήρωμα του χρόνου έφερε την άνθηση των SUV, πλήττοντας την κατηγορία των sport sedan, αν μη τι άλλο στην ευρωπαϊκή αγορά, εντούτοις η τεχνολογία των plug-in υβριδικών συστημάτων, σε άμεση συνάρτηση με την ευνοϊκή νομοθεσία εταιρικής χρήσης, κατάφερε να συγκρατήσει το ενδιαφέρον και για τις 4θυρες κατασκευές.

Η υβριδική προσέγγιση στα αυτοκίνητα της δοκιμής μας, την BMW 330e και τη Mercedes C300 e, είναι παρόμοια σε ό,τι αφορά την αρχιτεκτονική, αλλά και τις επιμέρους μονάδες. Έτσι, ένας 2λιτρος υπερτροφοδοτούμενος 4κύλινδρος τούρμπο θερμικός κινητήρας και ένα ηλεκτρικό μοτέρ που έχει ενσωματωθεί στο αυτόματο κιβώτιο συνδυάζονται αντλώντας την ηλεκτρική ενέργεια από μία μπαταρία ιόντων λιθίου. Οι επιμέρους αποδόσεις δεν παρουσιάζουν μεγάλες διαφορές σε ό,τι αφορά το βενζινοκινητήρα (184 ίπποι και 300 Nm για την BMW, 204 ίπποι και 320 Nm για τη Mercedes) και το ηλεκτρικό μοτέρ (109 ίπποι και 265 Nm για την BMW, 122 ίπποι και 440 Nm για τη Mercedes).

*Διαβάστε περισσότερα για την BMW 330e και τη Mercedes C300 e στο τεύχος Μαρτίου του περιοδικού 4ΤΡΟΧΟΙ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή