Γαστρονόμος 12/3: Από τη Θεσσαλονίκη με αγάπη

Γαστρονόμος 12/3: Από τη Θεσσαλονίκη με αγάπη

Ο «Γαστρονόμος» Μαρτίου που κυκλοφορεί στις 12 Μαρτίου είναι ένα love letter στη Θεσσαλονίκη. Ένας οδηγός εξερεύνησης της πόλης και της κουζίνας της μέσα από το ιδιαίτερο δημοσιογραφικό πρίσμα του Γαστρονόμου

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από την Περαία μέχρι το Κορδελιό, όλη η πόλη στο πιάτο μας. Οι γειτονιές της, τα στέκια της, οι κρυφές γωνιές, τα καλτ μαγειρεία, τα ρετρό ζαχαροπλαστεία, οι εμβληματικές συνταγές της, οι άνθρωποι που διαμορφώνουν την γαστρονομική της ταυτότητα. Μια πόλη διαρκώς σε κίνηση, διαρκώς εξελισσόμενη, ζωηρή και πολυπολιτισμική κι ένα τεύχος που θέλει να βουτήξει στα βαθιά και να γνωρίσει την ιστορία και την ψυχή της Θεσσαλονίκης μέσα από την κουζίνα της.

Περπατήσαμε χιλιόμετρα ολόκληρα από και προς τις όχθες του Θερμαϊκού, περιπλανηθήκαμε στην πόλη, μπήκαμε σε σπίτια ντόπιων, συναντήσαμε τους μαγείρους της, δοκιμάσαμε τα εστιατόριά της και καταρτίσαμε έναν κατάλογο με επιλεγμένες προτάσεις για φαγητό και ποτό στην πόλη.

Ποια είναι τα καλύτερα τρίγωνα της πόλης; Δοκιμάσαμε σε τυφλή γευσιγνωσία όλα όσα μας πρότειναν και ξεχωρίσαμε τα τρία καλύτερα. Που θα φάμε τις πιο ωραίες μπουγάτσες και πού θα βρούμε το κουλούρι το σωστό; Τι είναι το αρμενοβίλ και πού το φτιάχνουν καλύτερα; Πώς μαγειρεύουν τα σουτζουκάκια οι Θεσσαλονικείς και ποια στέκια απογειώνουν το πιάτο; Ποια είναι τα τοπ γυράδικα και ποια τα αγαπημένα μπαρ και καφέ των ντόπιων;

Σε ωραίες γειτονιές, όπως στον Φραγκομαχαλά, στο Ντεπώ και στην οδό Ολύμπου στη Ρωμαϊκή Αγορά περιηγηθήκαμε και φάγαμε από πατσά μέχρι μπουγάτσα ορφανή κι από νέα ελληνική κουζίνα μέχρι ουζομεζέδες και γεωργιανό φαγητό. Κλείσαμε τραπέζια επωνύμως και ανωνύμως, ευχαριστηθήκαμε δείπνα περιωπής για τα οποία γράφουμε αναλυτικές εντυπώσεις, και καταρτίσαμε λίστες με τα πιο περιζήτητα εστιατόρια της πόλης: νέες αφίξεις και στέκια κλασικά που μας κάνουν και παραμιλάμε με το φαγητό τους. Η τάση με τη μαγειρική στα ξύλα έχει κατακτήσει και τη Θεσσαλονίκη, η ψαροφαγία καλά κρατεί, οι μεζέδες σερβίρονται με τρόπους μοντέρνους και παραδοσιακούς και στα ποτήρια ρέει άφθονη ρετσίνα και τσίπουρο.

Και τα γλυκά της. Αχ αυτά τα γλυκά της. Κάναμε στάση για old school γλυκάκια στα παλιά ζαχαροπλαστεία της που κρατούν ψηλά τον πήχη της ποιότητας, απολαύσαμε εργολάβους, εκμέκ και λουκουμάκια, και πήγαμε για τα ψώνια μας στις τρεις μεγάλες αγορές γύρω από την πλατεία Αριστοτέλους, τη Μοδιάνο, την Άθωνος και το Καπάνι. Γεμίσαμε τα καλάθια μας με διαλεχτά καλούδια από τα πιο ψαγμένα delicatessen και στο τέλος καταλήξαμε να πληρώσουμε υπέρβαρο στο αεροπορικό εισιτήριο της επιστροφής.

Στις βαλίτσες μας πήραμε λάφυρα μερικές από τις καλύτερες συνταγές της Θεσσαλονίκης, για τα κορυφαία σουτζουκάκια, για μεζεκλίκια και μπουγάτσα, για αυθεντικό ποντιακό και αρμένικο τσιμπούσι. Ο Αστέριος Κουστούδης εμπνεύστηκε από τα μακεδονίτικα κασέρια και μας δίνει μαστιχωτές συνταγές και ο Δημήτρης Μακρυνιώτης ζαχαροπλάθει τα πιο χαρακτηριστικά γλυκά που βρίσκουμε από τον Βαρδάρη μέχρι την Καλαμαριά, από αρμενοβίλ μέχρι τρίγωνα και ανώμαλα σοκολατάκια.

Στον «Γαστρονόμο» που κυκλοφορεί την Κυριακή 12 Μαρτίου με την «Καθημερινή».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή