Αυτή την Κυριακή με την «Καθημερινή»: «Γαστρονόμος», «Η Ελλάδα στις κάλπες Β’ Τόμος», «Κ»

Αυτή την Κυριακή με την «Καθημερινή»: «Γαστρονόμος», «Η Ελλάδα στις κάλπες Β’ Τόμος», «Κ»

5' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο «Γαστρονόμος» Μαρτίου είναι ένα love letter στη Θεσσαλονίκη. Ένας οδηγός εξερεύνησης της πόλης και της κουζίνας της μέσα από το ιδιαίτερο δημοσιογραφικό πρίσμα του Γαστρονόμου. Μαζί, «Η Ελλάδα στις κάλπες», μη χάσετε τον Β’ τόμο ενός πρωτότυπου και απολαυστικού βιβλίου για τις εκλογές της μεταπολίτευσης, γεμάτο φωτογραφίες και αφίσες από τις καμπάνιες. Και στο «Κ» αυτής της Κυριακής, φάκελος ύπνος: Μαρτυρίες ανθρώπων που δίνουν τη μάχη τους με τον ύπνο, είτε λόγω επαγγέλματος είτε λόγω κάποιας πάθησης.

Κάθε Κυριακή η «Καθημερινή» έχει κάτι για όλους!

 

Γαστρονόμος 12/3: Από τη Θεσσαλονίκη με αγάπη 

Ο «Γαστρονόμος» Μαρτίου που κυκλοφορεί στις 12 Μαρτίου είναι ένα love letter στη Θεσσαλονίκη. Ένας οδηγός εξερεύνησης της πόλης και της κουζίνας της μέσα από το ιδιαίτερο δημοσιογραφικό πρίσμα του Γαστρονόμου

Αυτή την Κυριακή με την «Καθημερινή»: «Γαστρονόμος», «Η Ελλάδα στις κάλπες Β’ Τόμος», «Κ»-1

Από την Περαία μέχρι το Κορδελιό, όλη η πόλη στο πιάτο μας. Οι γειτονιές της, τα στέκια της, οι κρυφές γωνιές, τα καλτ μαγειρεία, τα ρετρό ζαχαροπλαστεία, οι εμβληματικές συνταγές της, οι άνθρωποι που διαμορφώνουν την γαστρονομική της ταυτότητα. Μια πόλη διαρκώς σε κίνηση, διαρκώς εξελισσόμενη, ζωηρή και πολυπολιτισμική κι ένα τεύχος που θέλει να βουτήξει στα βαθιά και να γνωρίσει την ιστορία και την ψυχή της Θεσσαλονίκης μέσα από την κουζίνα της.

Περπατήσαμε χιλιόμετρα ολόκληρα από και προς τις όχθες του Θερμαϊκού, περιπλανηθήκαμε στην πόλη, μπήκαμε σε σπίτια ντόπιων, συναντήσαμε τους μαγείρους της, δοκιμάσαμε τα εστιατόριά της και καταρτίσαμε έναν κατάλογο με επιλεγμένες προτάσεις για φαγητό και ποτό στην πόλη.

Ποια είναι τα καλύτερα τρίγωνα της πόλης; Δοκιμάσαμε σε τυφλή γευσιγνωσία όλα όσα μας πρότειναν και ξεχωρίσαμε τα τρία καλύτερα. Που θα φάμε τις πιο ωραίες μπουγάτσες και πού θα βρούμε το κουλούρι το σωστό; Τι είναι το αρμενοβίλ και πού το φτιάχνουν καλύτερα; Πώς μαγειρεύουν τα σουτζουκάκια οι Θεσσαλονικείς και ποια στέκια απογειώνουν το πιάτο; Ποια είναι τα τοπ γυράδικα και ποια τα αγαπημένα μπαρ και καφέ των ντόπιων;

Σε ωραίες γειτονιές, όπως στον Φραγκομαχαλά, στο Ντεπώ και στην οδό Ολύμπου στη Ρωμαϊκή Αγορά περιηγηθήκαμε και φάγαμε από πατσά μέχρι μπουγάτσα ορφανή κι από νέα ελληνική κουζίνα μέχρι ουζομεζέδες και γεωργιανό φαγητό. Κλείσαμε τραπέζια επωνύμως και ανωνύμως, ευχαριστηθήκαμε δείπνα περιωπής για τα οποία γράφουμε αναλυτικές εντυπώσεις, και καταρτίσαμε λίστες με τα πιο περιζήτητα εστιατόρια της πόλης: νέες αφίξεις και στέκια κλασικά που μας κάνουν και παραμιλάμε με το φαγητό τους. Η τάση με τη μαγειρική στα ξύλα έχει κατακτήσει και τη Θεσσαλονίκη, η ψαροφαγία καλά κρατεί, οι μεζέδες σερβίρονται με τρόπους μοντέρνους και παραδοσιακούς και στα ποτήρια ρέει άφθονη ρετσίνα και τσίπουρο.

Και τα γλυκά της. Αχ αυτά τα γλυκά της. Κάναμε στάση για old school γλυκάκια στα παλιά ζαχαροπλαστεία της που κρατούν ψηλά τον πήχη της ποιότητας, απολαύσαμε εργολάβους, εκμέκ και λουκουμάκια, και πήγαμε για τα ψώνια μας στις τρεις μεγάλες αγορές γύρω από την πλατεία Αριστοτέλους, τη Μοδιάνο, την Άθωνος και το Καπάνι. Γεμίσαμε τα καλάθια μας με διαλεχτά καλούδια από τα πιο ψαγμένα delicatessen και στο τέλος καταλήξαμε να πληρώσουμε υπέρβαρο στο αεροπορικό εισιτήριο της επιστροφής.

Στις βαλίτσες μας πήραμε λάφυρα μερικές από τις καλύτερες συνταγές της Θεσσαλονίκης, για τα κορυφαία σουτζουκάκια, για μεζεκλίκια και μπουγάτσα, για αυθεντικό ποντιακό και αρμένικο τσιμπούσι. Ο Αστέριος Κουστούδης εμπνεύστηκε από τα μακεδονίτικα κασέρια και μας δίνει μαστιχωτές συνταγές και ο Δημήτρης Μακρυνιώτης ζαχαροπλάθει τα πιο χαρακτηριστικά γλυκά που βρίσκουμε από τον Βαρδάρη μέχρι την Καλαμαριά, από αρμενοβίλ μέχρι τρίγωνα και ανώμαλα σοκολατάκια.

Στον «Γαστρονόμο» που κυκλοφορεί την Κυριακή 12 Μαρτίου με την «Καθημερινή».

 

Ένα πρωτότυπο και απολαυστικό βιβλίο για τις εκλογές της μεταπολίτευσης – Αυτή την Κυριακή με την «Καθημερινή»

Αυτή την Κυριακή με την «Καθημερινή»: «Γαστρονόμος», «Η Ελλάδα στις κάλπες Β’ Τόμος», «Κ»-2

Ο δεύτερος τόμος του πρωτότυπου βιβλίου του Νίκου Γουλιά, Η Ελλάδα στις κάλπες 1974-2019 – Εθνικές εκλογές, κόμματα και εκστρατείες αφορά τις εκλογικές αναμετρήσεις από το 1990 έως και το 2007.

Όπως και ο πρώτος τόμος, διαθέτει πλούτο υλικού, καρπό συστηματικής ερευνητικής δουλειάς και άμεσης επικοινωνίας του συγγραφέα με πρωταγωνιστές των εκλογικών αναμετρήσεων (διαφημιστές, επικεφαλής εκλογικών καμπανιών, στελέχη κομμάτων κ.ά.).

Το συναρπαστικό του κείμενο συνοδεύουν αφίσες, σποτ, πίνακες και φωτογραφίες από την προεκλογική δραστηριότητα των κομμάτων και των ηγετών τους.

Τόσο το κείμενο όσο και το εικονογραφικό υλικό μεταφέρουν το γενικότερο κλίμα της περιόδου αλλά και το ειδικότερο κλίμα των εκλογών, παρουσιάζουν τα κεντρικά συνθήματα, τις στοχεύσεις και τα χαρακτηριστικά της προεκλογικής καμπάνιας των κομμάτων, τα στελέχη που την οργάνωσαν, την ατμόσφαιρα των προεκλογικών συγκεντρώσεων, τα παραλειπόμενα κάθε αναμέτρησης.

Τα περιεχόμενα του Β΄ τόμου:

– 8 Απριλίου 1990 – Ν.Δ.: Με στόχο την πολυπόθητη αυτοδυναμία

– 10 Οκτωβρίου 1993 – Από το «Σκοπιανό» στην επιστροφή του Α. Παπανδρέου στην εξουσία

– 22 Σεπτεμβρίου 1996 – «Οι εκλογές του καναπέ»

– 9 Απριλίου 2000 – «Το μεγάλο ντέρμπι» με το Χρηματιστήριο στα ύψη

– 7 Μαρτίου 2004 – Ένας Καραμανλής και ένας Παπανδρέου ξανά αντιμέτωποι σε εκλογές

– 16 Σεπτεμβρίου 2007 – Αναμέτρηση με φόντο τα πύρινα μέτωπα

«Η Ελλάδα στις κάλπες» κυκλοφορεί την Κυριακή 12 Μαρτίου με την «Καθημερινή».

 

Ο μυστικός κόσμος του ύπνου – Στο περιοδικό «Κ» αυτή την Κυριακή με την «Καθημερινή»

Αυτή την Κυριακή με την «Καθημερινή»: «Γαστρονόμος», «Η Ελλάδα στις κάλπες Β’ Τόμος», «Κ»-3

Φάκελος ύπνος: Μαρτυρίες ανθρώπων που δίνουν τη μάχη τους με τον ύπνο, είτε λόγω επαγγέλματος είτε λόγω κάποιας πάθησης. Επίσης, ο ειδικός δρ Γκάι Λεζίνερ, επικεφαλής του Κέντρου Διαταραχών Ύπνου στο Guy’s Hospital στο Λονδίνο, εξηγεί τι συμβαίνει στον εγκέφαλό μας όταν κοιμόμαστε.

Αποκλειστική συνέντευξη του Τζον Φαβρό, δημιουργού της σειράς Mandalorian, για το φαινόμενο του Πολέμου των Άστρων που κερδίζει ένα νέο κοινό μέσω της πλατφόρμας του Disney+.

Μια Αμερικανίδα δημοσιογράφος, γοητευμένη από τη αλλοτινή αίγλη της σινεφίλ Αθήνας, περιγράφει το οδοιπορικό της στις ιστορικές αίθουσες της πόλης.

Συνέντευξη με τον ζωγράφο Αχιλλέα Ραζή, ο οποίος μέσα από τη νέα προσωπική του έκθεση μας ξεναγεί στην ελληνική επικράτεια, φωτίζοντας τους δρόμους, τα κτίσματα, τις απόμερες καντίνες και τους μοναχικούς σταθμούς μιας ζωής που συνήθως προσπερνάμε.

Το Παλέρμο και η Μαφία: Ένα κίνημα κατοίκων της σικελικής πόλης οργανώνει τουριστικές εκδρομές σε σημεία που σχετίζονται με τα εγκλήματα της Μαφίας και παλεύει να καταργήσει το «pizzo», την πληρωμή προστασίας, που ορίζει η Κόζα Νόστρα. Το «Κ» μίλησε με τους θαρραλέους Σικελούς για τις δράσεις και τα όνειρα που κάνουν για την πόλη τους.

Η ιεροτελεστία του μεσημεριανού τραπεζιού της Κυριακής όπως το ζούμε σε εστιατόρια της πόλης, που φροντίζουν να προσφέρουν παλιές και νέες εκδοχές νοστιμιάς και θαλπωρής.

Κυκλοφορούν την Κυριακή 12 Μαρτίου με την «Καθημερινή»

 

 

 

 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή