Κάθε μέρα περισσότερη τεχνητή νοημοσύνη – Στο περιοδικό «Κ» αυτή την Κυριακή με την «Καθημερινή»

Κάθε μέρα περισσότερη τεχνητή νοημοσύνη – Στο περιοδικό «Κ» αυτή την Κυριακή με την «Καθημερινή»

1' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καλώντας ένα ταξί μέσω εφαρμογής, βλέπετε στην οθόνη του κινητού σας την τοποθεσία του οδηγού και τον υπολογισμό του κόστους διαδρομής μέχρι τον προορισμό σας. Οι εφαρμογές αυτές χρησιμοποιούν μηχανική μάθηση, ένα από τα «παιδιά» της τεχνητής νοημοσύνης, η οποία συλλέγει διαρκώς δεδομένα και βελτιώνεται σταδιακά με την εμπειρία. Αυτή την τεχνολογία τη χρησιμοποιούν εφαρμογές προγραμματισμού αστικών μετακινήσεων (Μoovit, Google Maps), που ανιχνεύουν την κίνηση, τον χρόνο μετακίνησης και τα δρομολόγια των μέσων μαζικής μεταφοράς, αλλά και εύρεσης πτήσεων για οποιοδήποτε μέρος του κόσμου (Skyscanner).

Οι εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης έχουν μπει στη ζωή μας σε τέτοιο βαθμό που καμιά φορά το ξεχνάμε – τεχνητή νοημοσύνη δεν είναι μόνο το ChatGPT. Είναι και ο αλγόριθμος του Netflix και του Spotify, και η αυτόματη μετάφραση και τα chatbot που μας εξυπηρετούν (ή προσπαθούν, έστω) στις επιχειρήσεις. Σε μια απόπειρα χαρτογράφησης της ΤΝ στην καθημερινή ζωή, βρήκαμε και άλλες εφαρμογές, όπως αυτή που γράφεις τι έχει το ψυγείο σου για να μάθεις ποιες συνταγές μπορείς να φτιάξεις, ή μια άλλη που περιγράφεις τα αλλόκοτα στοιχεία του ονείρου σου για να βρεις μια πιθανή ερμηνεία.

Πολύ, λιγότερο (ή και καθόλου) χρήσιμες ιδέες τεχνητής νοημοσύνης μας δίνουν μια εικόνα της επόμενης μέρας.  

Διαβάστε περισσότερα στο νέο τεύχος του «Κ» που κυκλοφορεί την Κυριακή 21 Μαΐου με την «Καθημερινή».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή