Σήμερα με την «Καθημερινή»: «Η Τεχνητή Νοημοσύνη και εμείς», «4 Τροχοί», «Οινοχόος», «Κ»

Σήμερα με την «Καθημερινή»: «Η Τεχνητή Νοημοσύνη και εμείς», «4 Τροχοί», «Οινοχόος», «Κ»

5' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αισθάνονται; Έχουν συνείδηση; Μπορούμε να συνυπάρξουμε με μηχανές εξυπνότερες από εμάς; «Η Τεχνητή Νοημοσύνη και εμείς», ένα πρωτότυπο βιβλίο για το πιο καυτό θέμα της εποχής μας. Ακόμη, στους «4 Τροχούς» Ιουνίου, η Porsche κλείνει τα 75 και το γιορτάζουμε με μεγάλο αφιέρωμα, ενώ με τον «Οινοχόο» Ιουνίου, ταξιδεύουμε στην Κρήτη, αφηγούμαστε ιστορίες για τον Νότο, τις ποικιλίες κρασιών και το μέλλον του αμπελώνα μας. Και στο «Κ» αυτής της εβδομάδας, γνωρίζουμε τον Κίλιαν Μέρφι. Ο ηθοποιός με το βλέμμα που τρυπάει τοίχους, λίγο πριν τον ρόλο της ζωής του στο «Οπενχάιμερ».

Κάθε Κυριακή η «Καθημερινή» έχει κάτι για όλους! Κυκλοφορεί σήμερα.

 

Πώς αλλάζει η τεχνητή νοημοσύνη τη ζωή μας; – Σήμερα με την «Καθημερινή»

Σήμερα με την «Καθημερινή»: «Η Τεχνητή Νοημοσύνη και εμείς», «4 Τροχοί», «Οινοχόος», «Κ»-1

Μπορούμε να συνυπάρξουμε με μηχανές εξυπνότερες από εμάς; Ποιος κατέχει την τεχνητή νοημοσύνη και πώς η χρήση της θα επηρεάσει το μέλλον; Κινδυνεύουμε να αφανιστούμε αν δεν την ελέγξουμε εγκαίρως; Πώς θα αλλάξει τη ζωή μας;

Η τεχνητή νοημοσύνη είναι ήδη εδώ και δημιουργεί βάσιμες απορίες και προβληματισμούς. Πώς θα αξιοποιήσουμε τη δυναμική και τις ευκαιρίες της; Τι λένε οι ειδικοί για το ενδεχόμενο να αποκτήσουν κάποια στιγμή συνείδηση οι μηχανές; Πόσο συντονισμένη είναι η Ελλάδα με τις εξελίξεις στην πανίσχυρη αυτή τεχνολογία; Στην ειδική έκδοση «Η τεχνητή νοημοσύνη κι εμείς», επιχειρούμε να διατυπώσουμε καίριες ερωτήσεις και να δώσουμε  αξιόπιστες και ενημερωμένες απαντήσεις για τις κοσμοϊστορικές αλλαγές που φέρνουν οι μηχανές στις κοινωνίες και στις ζωές μας. Υποβάλλουμε σε έλεγχο τα Μεγάλα Γλωσσικά Μοντέλα, συνεργαζόμαστε μαζί τους σε κείμενα και εικόνες, ρωτάμε ειδικούς και επιστήμονες. Στο τέλος καλούμε τους αναγνώστες να απαντήσουν σε ένα πρωτότυπο τεστ που θα σας δείξει πόσο καλά γνωρίζετε την τεχνητή νοημοσύνη.

Καλωσορίσατε στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης. Ένας πλούσιος οδηγός πλοήγησης για μία από τις ισχυρότερες τεχνολογίες του καιρού μας που θα καθορίσει το μέλλον μας.

Πώς αλλάζει η τεχνητή νοημοσύνη τη ζωή μας; – Σήμερα με την «Καθημερινή»

 

Στους «4 Τροχούς» Ιουνίου, αφιέρωμα στα 75 χρόνια της Porsche – Σήμερα με την «Καθημερινή»

Σήμερα με την «Καθημερινή»: «Η Τεχνητή Νοημοσύνη και εμείς», «4 Τροχοί», «Οινοχόος», «Κ»-2

Στους 4Τροχούς Ιουνίου συμμετέχουμε στους εορτασμούς για τα 75 χρονα της Porsche με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Οδηγούμε το θρύλο, την «911» -το πιο εμβληματικό σπορ αυτοκίνητο στην ιστορία της αυτοκίνησης-, και μάλιστα στην πιο ολοκληρωμένη εκδοχή της, ως GT3 Touring με τον 4λιτρο ατμοσφαιρικό κινητήρα των 510 ίππων. Το αυτοκίνητο αποτελεί ένα ιδιαίτερα αγχολυτικό σύνολο, μέχρι να φορέσει το μανδύα του υπερόπλου. Στην ίδια αποστολή, μας δόθηκε η δυνατότητα να οδηγήσουμε την κορυφαία έκδοση της ηλεκτρικής Porsche Taycan, την Turbo S των 761 ίππων και των 1.050 Nm ροπής!

Ακόμα, ταξιδεύουμε στην Ιταλία, προκειμένου να οδηγήσουμε στην πίστα του Μπαλόκο το ηλεκτρικό Abarth 500e. Τη στιγμή που άλλοι κι άλλοι κατασκευαστές αυτοκινήτων επιδόσεων δεν ξέφυγαν από τη μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση, γιατί η Abarth να αποτελέσει εξαίρεση; Στην ερώτηση «γιατί ηλεκτρικό;», η Abarth απαντά «γιατί είναι πιο αποδοτικό». Επιπλέον, επικαλείται το όραμα του Κάρλο Άμπαρθ, που πάντα αναζητούσε καλύτερη επιτάχυνση, καλύτερο κράτημα, περισσότερη διασκέδαση από «μικρό πακέτο», τονίζοντας πως όλα αυτά περικλείονται στο Abarth 500e.

Και καθώς η μάρκα θέλει να κάνει απολύτως σαφές πως αυτό το πυραυλάκι τσέπης αξίζει ιδιαίτερης μνείας για τις επιδόσεις του, αποφάσισε να το παρουσιάσει, φέρνοντάς το μάλιστα και σε αντιπαράθεση με το έως σήμερα ταχύτερο σύγχρονο Abarth, το «695».

Και αν η οδήγηση ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου είναι πέρα για πέρα απολαυστική, εντούτοις οι υφιστάμενες υποδομές φόρτισης της χώρας μας θα προβληματίσουν τους περισσότερους στην προοπτική ενός μεγάλου ταξιδιού με ένα όχημα μηδενικών ρύπων. Υπό αυτό το πρίσμα, προτιμήσαμε το καταξιωμένο Nissan Qashqai, εν προκειμένω στην έκδοση που διαθέτει ένα ήπιο υβριδικό σύστημα κάτω από το καπό του, για το οδοιπορικό μας στη Λευκάδα. Το νησί αυτό αποτελεί έναν ιδανικό προορισμό, καθώς πλέον το προσεγγίζεις οδικώς σε περίπου τρεισήμισι ώρες από την Αθήνα και, φυσικά, με απόλυτη ασφάλεια.

Το τεύχος Ιουνίου φιλοξενεί ακόμα πλήθος δοκιμών, αλλά και δύο συγκριτικά τεστ οικογενειακών τετράτροχων, ενώ η ενότητα των Ιστορικών αυτοκινήτων, δικαιωματικά, είναι αφιερωμένη στα 75χρονα της Porsche.

Οι «4 Τροχοί» Ιουνίου κυκλοφορούν σήμερα με την «Καθημερινή».  

 

«Οινοχόος» Ιουνίου: Κρήτη, ιστορίες του Νότου – Σήμερα με την «Καθημερινή»

Σήμερα με την «Καθημερινή»: «Η Τεχνητή Νοημοσύνη και εμείς», «4 Τροχοί», «Οινοχόος», «Κ»-3

Στον «Οινοχόο» Ιουνίου, ταξιδεύουμε στην Κρήτη, αφηγούμαστε ιστορίες για τον Νότο, τους ανθρώπους, τις ποικιλίες και το μέλλον του αμπελώνα τους, μαθαίνουμε την ιστορία του Μαρουβά, δοκιμάζουμε Λιάτικο και εμφιαλωμένες τσικουδιές ενώ προτείνουμε δεκάδες κρασιά και αποστάγματα από τους κορυφαίους εκπροσώπους παραγωγούς.

Δοκιμάζουμε συνολικά περισσότερες από 220 ετικέτες κρασιού, από παλιές ποικιλίες με περίεργα ονόματα που συζητιούνται τελευταία, μέχρι Κυδωνίτσες, Αυγουστιάτες και φυσικά Μαλαγουζιές, Ρομπόλες, κρασιά της Νοτίου Αφρικής, αλλά και value for money κρασιά που κοστίζουν λιγότερο από 10 ευρώ. 

Παίρνουμε συνέντευξη από τον επιδραστικό εστιάτορα, δημιουργό του Noble Rot, Mark Andrew. Συναντάμε στο Λονδίνο τον σταρ σομελιέ και wine director Terry Kandylis.Ακόμα, έξι διεθνείς Master of Wine και Master Sommelier, μπροστά σε αναρίθμητες ετικέτες στον διαγωνισμό Θεσσαλονίκης και μας μιλούν για το ελληνικό κρασί στο εξωτερικό.

Ταξιδεύουμε στο Πόρτο και ανακαλύπτουμε την τοπική παραγωγή αλλά και τα πιο ενδιαφέροντα μέρη για να εξερευνήσει ο οινόφιλος επισκέπτης. 

Ρεπορτάζ: ποιο ειναι το μέλλον του φελλού;

Βάζουμε την ποικιλία Αυγουστιάτης στο μικροσκόπιο και προτείνουμε 22 ετικέτες που αξίζει να δοκιμάσετε.

Είναι η Μαλαγουζιά η σταχτοπούτα του ελληνικού αμπελώνα; 28 ετικέτες επιβεβαιώνουν πως πρόκειται για ένα εντυπωσιακό success story.

Κάνουμε τυφλή γευσιγνωσία σε λευκά ρούμια και φτιάχνουμε κλασικά κοκτέιλ για το καλοκαίρι. Προμηθευόμαστε καινούργια ελληνικά ποτά και αποστάγματα για να ετοιμάσουμε τα νοστιμότερα spritz στο σπίτι. Ξεψιδάμε με την παρέα μας με μπίρες του λίτρου, συνδυάζουμε λευκά τυριά με λευκά κρασιά και τρωγοπίνουμε ράθυμα στις αυλές και τα μπαλκόνια μας.

Ο «Οινοχόος» Ιουνίου έρχεται δροσερός και ξεδιψαστικός, με 208 σελίδες αφιερωμένες στο κρασί και τα αποστάγματα.

«Οινοχόος» Ιουνίου: Κρήτη, ιστορίες του Νότου – Σήμερα με την «Καθημερινή»

 

Γνωρίζοντας τον Κίλιαν Μέρφι – Στο περιοδικό «Κ» σήμερα με την «Καθημερινή»

Σήμερα με την «Καθημερινή»: «Η Τεχνητή Νοημοσύνη και εμείς», «4 Τροχοί», «Οινοχόος», «Κ»-4

Λίγο πριν από την πρεμιέρα του πολυαναμενόμενου Οπενχάιμερ του Κρίστοφερ Νόλαν, τα φώτα πέφτουν στον πρωταγωνιστή του, τον αυτοδίδακτο και εσωστρεφή Κίλιαν Μέρφι που απολαμβάνει τις πρόβες και τις μεγάλες σεναριακές προκλήσεις. Μια συνέντευξη με τον γοητευτικό Ιρλανδό ηθοποιό.

Τέσσερις εικαστικοί που χρησιμοποιούν ως «καμβά» το ίδιο τους το σώμα, με την τρανσουμανική εικονογραφία τους να προκαλεί απανωτά οπτικά σοκ και να μένει στη συλλογική μνήμη ως κομμάτι της παγκόσμιας ποπ κουλτούρας, εξερευνούν τι σημαίνει να είσαι σήμερα άνθρωπος ή κάτι πέρα απ’ αυτό.

Ένα ζευγάρι κοσμογυρισμένων Γάλλων εγκαταστάθηκε στο Λουράλ, ένα εγκαταλελειμμένο χωριό στην καρδιά της Πορτογαλίας, φιλοδοξώντας να δημιουργήσουν εκεί έναν οικολογικό παράδεισο. Τι μπορεί να μας διδάξει η επιλογή ζωής τους; 

Για μια γενιά σινεφίλ ο Αλέξανδρος Παρίσης είναι το πρόσωπο μιας από τις πιο πολυσυζητημένες ταινίες του σύγχρονου ελληνικού σινεμά. Σχεδόν είκοσι χρόνια μετά, ο Τσίου επιστρέφει για μια δεύτερη ζωή στο θέατρο.

Μια κουβέντα με τον καταξιωμένο τραγουδιστή Γκρέγκορι Πόρτερ γύρω από την τζαζ, τα παιδικά τραύματα και τη φωνή του που μεταφέρει συναισθήματα,  εν αναμονή της μεγάλης συναυλίας του στο Ηρώδειο.

Κάθε Κυριακή η «Καθημερινή» έχει κάτι για όλους! Κυκλοφορεί σήμερα.

 

 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή