Αυτή την Κυριακή με την «Καθημερινή», το νέο, τέταρτο τεύχος των Σελίδων Ιστορίας φιλοξενεί στο κεντρικό του θέμα ένα αφιέρωμα σε έναν τόσο συναρπαστικό και ταυτόχρονα τόσο οικείο σε εμάς χώρο: τη «Θάλασσά μας», τη Mare Nostrum των Ρωμαίων, τη Μεσόγειο.
Το γαλάζιο της υπήρξε χώρος ανταγωνισμών και συγκρούσεων αλλά και «γέφυρα» ανταλλαγών, εμπορίου και πολιτισμικής αλληλεπίδρασης. Με τη συνδρομή καταξιωμένων ιστορικών, «ταξιδεύουμε» στις σελίδες του παρελθόντος της: στην πολύ μακρινή Προϊστορική εποχή, κατά την οποία οι παράτολμοι ναυτικοί -ανάμεσά τους οι Κυκλαδίτες, οι Μινωίτες και οι Μυκηναίοι- με τα μικρά τους πλεούμενα και χωρίς όργανα πλοήγησης πραγματοποιούσαν τα πρώτα τους ταξίδια. Στον 8ο αι. π.Χ. που οι Έλληνες τη διέσχιζαν για να επεκταθούν στις ακτές της. Στα χρόνια όπου Βυζαντινοί και Άραβες ή Γενουάτες και Βενετοί «όργωναν» τα νερά της συνεργαζόμενοι, εμπορευόμενοι ή συγκρουόμενοι. Και φυσικά, στις αρχές του 19ου αιώνα, που οι Έλληνες διαμόρφωναν τα δικά τους εμπορικά δίκτυα και οι ανταγωνισμοί οθωμανικού, ρωσικού, αγγλικού και γαλλικού στόλου έσπερναν θυελλώδεις ανέμους στην Ανατολική Μεσόγειο.
Η θάλασσα δηλώνει το «παρών» στο τεύχος και με την παρουσίαση της ενδιαφέρουσας, αλλά άγνωστης στο ευρύ κοινό προσωπικότητας του ελληνικής καταγωγής θαλασσοπόρου Χουάν ντε Φούκα. Όσο για το ταξίδι στο παρελθόν, αυτό το τεύχος από τις Σελίδες Ιστορίας ξεφεύγει από τα θαλάσσια μονοπάτια και κινείται με κάθε μέσο, σε κάθε τόπο και χρόνο. Αναλύει σημαντικά γεγονότα τα οποία συνέβησαν Σεπτέμβριο -από την άλωση της Τριπολιτσάς και τα Σεπτεμβριανά του 1955, έως την κρίση του 1973, η οποία οδήγησε στην αλλαγή του κυρίαρχου οικονομικού υποδείγματος. Μας ξεναγεί στη συλλογή του Ιδρύματος «Ακτία Νικόπολις», η οποία μας πληροφορεί για τα εγγειοβελτιωτικά έργα στην Ελλάδα του Μεσοπολέμου. Περιλαμβάνει μια συνέντευξη για τον Χένρι Κίσινγκερ, εμβληματική φιγούρα επί μισόν αιώνα της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής, ο οποίος φέτος συμπλήρωσε εκατό χρόνια ζωής. Κινείται σε γαστρονομικές ατραπούς, με κείμενα που αφορούν την επανάσταση που σηματοδότησαν τα γαλλικά εστιατόρια και τα πατατάκια. Αποτυπώνει τις μεταμορφώσεις της Barbie στον χρόνο και την αλληλεπίδραση τέχνης και πολιτικής σε έργα του Ντα Βίντσι και του Μιχαήλ Άγγελου. Τέλος, παρουσιάζει τον φημισμένο Έλληνα μαθηματικό Κωνσταντίνο Καραθεοδωρή, την ιστορία του Λέοντα της Χαιρώνειας και το πολύ σπουδαίο έργο -και για τη μετάφραση ελληνικών έργων- το οποίο επιτέλεσε ο Οίκος της Σοφίας στη Βαγδάτη, ο οποίος ιδρύθηκε από τους Αββασίδες χαλίφηδες κατά τον 9ο αιώνα.
Σελίδες Ιστορίας. Ένα καλειδοσκόπιο θεμάτων, με έγκυρη προσέγγιση και δημιουργική παρουσίαση, αφιερωμένο στις ιστορίες που έγραψαν την Ιστορία. Το τέταρτο τεύχος της σειράς, κυκλοφορεί την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου με την «Καθημερινή».