«Πλατεία Λένιν, πρώην Συντάγματος», Β’ Τόμος – Την Κυριακή 14/7 με την «Καθημερινή»

«Πλατεία Λένιν, πρώην Συντάγματος», Β’ Τόμος – Την Κυριακή 14/7 με την «Καθημερινή»

Κι αν η Ελλάδα είχε γίνει Κόκκινη;

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυτή την Κυριακή, μη χάσετε τον Β’ Τόμο του ανατρεπτικού μυθιστορήματος του Δημήτρη Φύσσα «Πλατεία Λένιν, πρώην Συντάγματος».

Τι θα γινόταν αν ο Εμφύλιος είχε τελειώσει διαφορετικά;
Αν η Ελλάδα είχε συνταχθεί με το Ανατολικό Μπλοκ;
Αν η εξέγερση του Πολυτεχνείου στρεφόταν εναντίον ενός σοσιαλιστικού καθεστώτος;

Ο Απόστολος Δοξιάδης χαρακτηρίζει το μυθιστόρημα του Δημήτρη Φύσσα ως ένα έργο εμπνευσμένο, που δεν εξαντλείται στο να αναπτύξει ένα απλό «τι θα γινόταν αν», αλλά καταφέρνει και δίνει στο όραμα μιας εναλλακτικής εξέλιξης της ιστορίας την πνοή της αλήθειας.

O Τάκης Θεοδωρόπουλος γράφει στον πρόλογο της έκδοσης, «Η υπόθεση του μυθιστορήματος είναι απλή. […] Είναι μια υπόθεση που την έχουν κάνει όσοι έζησαν τον Εμφύλιο, τη μετεμφυλιακή Ελλάδα, ακόμη και τη Μεταπολίτευση. Πόσοι όμως τόλμησαν ή μπόρεσαν να την περιγράψουν με την ενάργεια και την ακρίβεια που την περιγράφει ο Φύσσας στο μυθιστόρημά του; Η υπόθεση προκαλεί ως επί το πλείστον συναισθηματικές αντιδράσεις, ανάλογα με τη θέση που πήρε ο καθένας στον Εμφύλιο, στη μετεμφυλιακή Ελλάδα, ακόμη και στη Μεταπολίτευση. Η “πίκρα” για τους ηττημένους του Εμφυλίου ήταν η κυρίαρχη φαντασίωση της πνευματικής Ελλάδας της Μεταπολίτευσης. Τόσες ταινίες, τόσα μυθιστορήματα, τόσα τραγούδια. Η Πλατεία Λένιν απαντά σ’ αυτή τη φαντασίωση».

Στο σταυροδρόμι της Ιστορίας και της Φαντασίας, το μυθιστόρημα του Δημήτρη Φύσσα στηρίζεται σε μια καθηλωτική πλοκή, η οποία στελεχώνεται από περίπλοκους χαρακτήρες, που αποκαλύπτουν τις αντιφάσεις και τα όνειρά τους σε έναν κόσμο διαφορετικό, αλλά παράλληλα οικείο• σε έναν κόσμο που ξαναγράφει την Ιστορία του.

Ένα μοναδικό μυθιστόρημα, που συναρπάζει αλλά και προβληματίζει, το Πλατεία Λένιν, πρώην Συντάγματος δεν πρέπει να λείπει από τη βιβλιοθήκη μας.

Ο Β’ Τόμος του μυθιστορήματος «Πλατεία Λένιν, πρώην Συντάγματος» κυκλοφορεί την Κυριακή 14 Ιουλίου με την «Καθημερινή».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT