Δεδομένα πολύ… προσωπικά

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα προσωπικά δεδομένα είναι όλες οι πληροφορίες που αναφέρονται σ’ εσένα. Είναι το όνομά σου, η διεύθυνσή σου, ο αριθμός του κινητού σου, το σχολείο στο οποίο πηγαίνεις, τα μέρη όπου ταξιδεύεις, το προφίλ σου σε σελίδες κοινωνικής δικτύωσης, οι φωτογραφίες σου από πέρυσι το καλοκαίρι, το βίντεο της παρέας σου από το χθεσινό πάρτι…

Πολλές από τις καθημερινές σου δραστηριότητες βασίζονται στην επεξεργασία των προσωπικών δεδομένων σου. Π.χ.:

• Η φόρμα που συμπληρώνεις για συμμετοχή σε κάποιο διαγωνισμό περιέχει προσωπικά στοιχεία: όνομα, τηλέφωνο, διεύθυνση και ηλικία.

• Το ίδιο συμβαίνει και κατά την εγγραφή σου σε ένα on-line κατάστημα.

• Το σχολείο σου κρατάει αρχεία με τους βαθμούς και τις επιδόσεις σου.

• Ο αθλητικός σύλλογος στον οποίο είσαι μέλος έχει στη διάθεσή του τα στοιχεία που έδωσες κατά την εγγραφή σου.

• Το προφίλ σου σε ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης περιέχει πληροφορίες για τους φίλους σου, τα ενδιαφέροντά σου, αλλά και άλμπουμ με φωτογραφίες σου.

• Το ηλεκτρονικό φόρουμ για μουσική που παρακολουθείς περιέχει στοιχεία για τη μουσική που σου αρέσει.

Είναι δυνατόν τα προσωπικά μου δεδομένα να χρησιμοποιηθούν… εναντίον μου;

Αν δεν προσέξεις πώς και πού τα δημοσιοποιείς ή αν πέσουν σε λάθος χέρια, μπορεί να χρησιμοποιηθούν από άλλους, για να σε δυσφημήσουν ή να σε φέρουν σε δύσκολη θέση.

Για να χρησιμοποιήσει κάποιος τα προσωπικά σου δεδομένα, πρέπει να έχει εξασφαλίσει τη συγκατάθεσή σου και τη συναίνεση των γονιών σου. Δηλαδή να σας έχει ενημερώσει για το ποιος είναι, για ποιο λόγο θέλει να τα χρησιμοποιήσει, ποια στοιχεία θέλει να πάρει και με ποιους θα τα μοιραστεί. Η συγκατάθεση είναι ο γενικός κανόνας, αλλά υπάρχουν και εξαιρέσεις. Κάποιοι οργανισμοί, όπως π.χ. το σχολείο σου, μπορεί να επεξεργάζεται συγκεκριμένα προσωπικά δεδομένα χωρίς τη συγκατάθεσή σου. Κρίνεται απαραίτητο για να εκτελέσει το έργο του.

Έχεις το δικαίωμα:

• Να γνωρίζεις ποια δεδομένα έχουν στη διάθεσή ους οι άλλοι (οργανισμοί ή άτομα) για σένα και μπορείς να τους ζητάς να σε ενημερώνουν γι’ αυτό.

• Να ζητάς τη διαγραφή ή τη διόρθωση των προσωπικών δεδομένων σου, όταν θεωρείς ότι η πληροφορία αυτή σε θίγει ή είναι λανθασμένη ή όταν διαφωνείς με την επεξεργασία τους.

Αν ανακαλύψεις ότι κάποιος παραβιάζει τα προσωπικά σου δεδομένα, π.χ. «ανεβάζει» φωτογραφίες σου στο Ίντερνετ χωρίς τη συγκατάθεσή σου, ενημέρωσε αμέσως τους γονείς σου και απευθύνσου στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (www.dpa.gr, Κηφισίας 1-3, Αθήνα, τηλ. 210-6475600).

* Πληροφορίες για τη σύνταξη του άρθρου αντλήσαμε από την ιστοσελίδα της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα www.dpa.gr.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή