Χιονάτη

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην παράσταση της Παιδικής Σκηνής Ηλία Καρελλά κυριαρχούν η δράση, η περιπέτεια, το χιούμορ και το διαδραστικό στοιχείο, σε ένα εντυπωσιακό εικαστικό περιβάλλον με σκιές, κούκλες, γιγαντοφιγούρες και προβολές βίντεο, με πρωτότυπα κοστούμια και μαγικούς φωτισμούς. Περισσότερα γι’ αυτή την ξεχωριστή, θεατρική «Χιονάτη» θα μας πει ο σκηνοθέτης της παράστασης, Ηλίας Καρελλάς.

Η «Χιονάτη» είναι ένα πασίγνωστο παραμύθι. Γιατί κάποιες ιστορίες ταξιδεύουν τόσο πολύ στο χρόνο αλλά και στα πέρατα της Γης; 

Ηλίας Καρελλάς: Η «Χιονάτη» είναι ένα ιδιαίτερο παραμύθι, γνωστό σε όλο τον κόσμο με διάφορες παραλλαγές, το οποίο μας μιλάει για αξίες όπως η αγάπη, η πάλη του καλού και του κακού. Όλες αυτές οι αξίες το κάνουν διαχρονικό και αυτός είναι ο κύριος λόγος για τον οποίο επιλέξαμε να το παρουσιάσουμε φέτος στη σκηνή, με τη δική μας πάντα ξεχωριστή ματιά.

Έχετε κάνει αλλαγές στο παραμύθι; Η δική σας «Χιονάτη» τι καινούργιο φέρνει;

Η. Κ.: Οι αλλαγές στην παράσταση είναι αρκετές και «σεναριακά», δηλαδή ως προς τη διασκευή και το κείμενο. Kρατήσαμε, όμως, τον βασικό άξονα από την ιστορία, όπως τη γνωρίζουμε μικροί και μεγάλοι. Η ουσιαστική αλλαγή είναι τα διαφορετικά μέσα δραματοποίησης που χρησιμοποιούμε. Π.χ., οι νάνοι στη δική μας παράσταση είναι γιγαντοφιγούρες. ∆ημιουργούμε δηλαδή ένα εντελώς ξεχωριστό εικαστικό περιβάλλον με τη χρήση της σκιάς, της κούκλας, των φωτισμών, που ενισχύεται και από τη ζωντανή παραδοσιακή μουσική. Για τις ανάγκες της παράστασης ερευνήσαμε τις μουσικές παραδόσεις του κόσμου και χρησιμοποιήσαμε σκοπούς και τραγούδια από τα Βαλκάνια, την Κάτω Ιταλία, την Άπω Ανατολή, τη Λατινική Αμερική.

Γιατί να δούμε ένα έργο του οποίου την πλοκή γνωρίζουμε τόσο καλά;

Η. Κ.: Οι σημαντικές και διαχρονικές ιστορίες, όπως είναι η «Χιονάτη», έχουν πάντα πολλαπλές αναγνώσεις και πτυχές που μπορούν να αναδειχθούν στη σκηνή. Και τα παραμύθια έχουν πάντα κάτι καινούργιο να μας πουν. Μετά την περσινή επιτυχία της παράστασής μας «Η Πεντάμορφη και το Τέρας», ασχοληθήκαμε και φέτος με ένα κλασικό παραμύθι, το οποίο, έπειτα από έρευνα, παρουσιάζεται μέσα από μια νέα και φρέσκια εικαστική και σκηνοθετική ματιά.

Ιδέα-σκηνοθεσία: Ηλίας Καρελλάς Κείμενο-στίχοι: Νικόλας Φραγκιουδάκης Παίζουν: Ζαχαρούλα Κληματσάκη,

Έκτορας Κυριάκου, Ιωάννα Μυλωνά, Φάνης Παυλόπουλος, Χρήστος Σύγγελος, Νικόλας Φραγκιουδάκης

info

Παιδική Σκηνή Ηλία Καρελλά/Θέατρο Τριανόν: 

Κοδριγκτώνος 21 (Πατησίων 101).

Κάθε Κυριακή, 11.30 π.μ. Καθημερινά για σχολεία, 10.30 π.μ.

τηλ. 210-7777104 και 124, www.thiasoskarella.weebly.com

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή