Παίζω και θεραπεύω

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Και όμως, είναι αλήθεια!

Όλοι οι συνειδητοποιημένοι gamers παίζουν πλέον το παιχνίδι «Play to Cure: Genes in Space», σε ελεύθερη μετάφραση «Παίξε για να θεραπεύσεις: Γονίδια στο Διάστημα». Πρόκειται για ένα παιχνίδι που κυκλοφορεί για κινητά τηλέφωνα iPhone και κινητά με Android, είναι δωρεάν και αναπτύχθηκε για λογαριασμό του βρετανικού κοινωφελούς ιδρύματος Cancer Research UK. Παίζοντας το παιχνίδι συμβάλλεις στο να γίνει πιο γρήγορα η αποκωδικοποίηση των πληροφοριών και να αποκαλυφθούν τα πρότυπα των γενετικών βλαβών που προκαλούν την εμφάνιση και την εξάπλωση του καρκίνου.

Το «Play to Cure: Genes in Space» είναι σχετικά εύκολο παιχνίδι.

Σκοπός του παίκτη είναι να συγκεντρώσει σε κάθε πίστα όσο το δυνατόν περισσότερη από την ουσία «Στοιχείο Άλφα». Για να το κάνει αυτό, πρέπει με τη βοήθεια του διαστημόπλοιού του να αποφύγει ή να καταστρέψει τους αστεροειδείς που έρχονται με μεγάλη ταχύτητα καταπάνω του.

Πώς βοηθά αυτό τους επιστήμονες;

Πολύ γενικά και συνοπτικά: Το σκηνικό του παιχνιδιού βασίζεται σε γενετικά δεδομένα από καρκινικά δείγματα, έτσι η πορεία που επιλέγει κάθε παίκτης υποδεικνύει στους επιστήμονες πού

συγκεκριμένα θα πρέπει να ψάξουν για καρκινικές μεταλλάξεις. Όσο περισσότεροι είναι οι παίκτες, τόσο πιο μεγάλος θα είναι ο όγκος των δειγμάτων που θα αναλύσουν, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για καινούργιες θεραπείες.

Αυτό θα πει πρόοδος!

Το videogame, εκτός από απλή διασκέδαση, να είναι και ιατρική έρευνα!

Στην υπηρεσία της επιστήμης

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι επιστήμονες επιστρατεύουν τη βοήθεια των χρηστών του Ίντερνετ και τους gamers για τις έρευνές τους. Με το πρόγραμμα  Folding@Home, η ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ προσπαθεί να κατανοήσει την «ορθή και λανθασμένη αναδίπλωση των πρωτεϊνών και τις σχετιζόμενες με αυτήν ασθένειες». Ζητά από τους χρήστες του Διαδικτύου να κατεβάσουν μια εφαρμογή και με αυτόν τον τρόπο να «δανείσουν» την υπολογιστική ισχύ του υπολογιστή τους για τις ανάγκες της έρευνας. Στην ιστοσελίδα www.zooniverse.org πάνω από 1.000.000 χρήστες παίζουν 30 παιχνίδια που βοηθούν τους επιστήμονες σε ισάριθμες έρευνες.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή