Η μεγάλη ανατριχίλα

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τι σημαίνει ανατριχίλα;

Ότι από εκεί όπου οι τρίχες σου βρίσκονται ξαπλωμένες ωραία και καλά πάνω στην επιδερμίδα σου, ξαφνικά ανασηκώνονται! Αυτό συμβαίνει όταν οι μικροσκοπικοί μύες που βρίσκονται στις ρίζες των τριχών σου συστέλλονται (=μαζεύονται), τραβώντας μαζί τους και τις τρίχες. Την ίδια ώρα δημιουργούνται στο δέρμα σου τα μικρά γνωστά εξογκώματα που σε κάνουν να μοιάζεις με ξεπουπουλιασμένη κότα! Το κακό ξεκίνησε από παλιά. Από τότε που οι άνθρωποι –εκατομμύρια χρόνια πίσω- ήταν πιο τριχωτοί και η ανατριχίλα εξυπηρετούσε δύο σκοπούς: να τους προστατέψει από το κρύο και από τους εχθρούς τους.

Πώς οι ανασηκωμένες τρίχες τούς προστάτευαν από το κρύο;

Απλό! Το ανασηκωμένο τους τρίχωμα, μακρύ και πυκνό όπως ήταν, εγκλώβιζε μέσα του αέρα, ο οποίος λειτουργούσε σαν μονωτικό υλικό, εμποδίζοντας τη θερμότητα να φύγει από το δέρμα τους. Και πώς οι ανασηκωμένες τρίχες χρησίμευαν μπροστά στον εχθρό; Με το να τους κάνει να δείχνουν πιο μεγαλόσωμοι και τρομακτικοί. Το κακό με την ανατριχίλα είναι ότι έφτασε μέχρι τις μέρες μας, κι ας μην είμαστε πια τριχωτοί όπως παλιά. Έτσι, όταν κρυώνουμε ή βρισκόμαστε μπροστά σε κάτι που μας τρομάζει –π.χ. όταν κοιτάζουμε μια ταινία τρόμου–, η τρίχα μας εξακολουθεί να σηκώνεται κάγκελο!

Όμως ανατριχιάζουμε και για άλλους λόγους. Ας πούμε με κάποιους «ιδιαίτερους» ήχους, όπως όταν ένα νύχι γρατζουνάει έναν τοίχο ή όταν σχίζεται ένα χαρτί. Αυτό οφείλεται στην ανατομία του ανθρώπινου ακουστικού πόρου, που ενισχύει μέσα στο αυτί ορισμένες συχνότητες. Οι ανατριχιαστικές συχνότητες είναι από 2.000 έως 4.000 Hertz και στην κορυφή τους βρίσκονται… οι κιμωλίες που σέρνονται στο μαυροπίνακα! Ανατριχίλα νιώθουμε και με ήχους που μας προκαλούν δυνατά συναι-σθήματα, όπως μια μουσική που μας θυμίζει κάτι ευχάριστο από το παρελθόν, ας πούμε το νανούρισμα της γιαγιάς μας ή ο εθνικός ύμνος όταν έχουμε κερδίσει κάποιο άθλημα. Τώρα θα αναρωτιέστε γιατί τόσο διαφορετικά πράγματα –δυνατά συναισθήματα, κρύο, φόβος, περίεργοι ήχοι– προκαλούν το ίδιο αποτέλεσμα. Η απάντηση είναι ότι σε όλες αυτές τις περιπτώσεις το σώμα μας απελευθερώνει μια ορμόνη που ονομάζεται αδρεναλίνη, η οποία προκαλεί το «μάζεμα» των μυών και το σήκωμα των τριχών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή