Μια ζαχαρο-μπαταρία, παρακαλώ

Μια ζαχαρο-μπαταρία, παρακαλώ

1' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σύμφωνα με τους ειδικούς, μια καινούργια, βιοδιασπώμενη, πιο οικονομική και με δυνατότητα να ξαναγεμίζει, μπαταρία ίσως αντικαταστήσει τις συμβατικές στο άμεσο μέλλον. Τουλάχιστον αυτό υποστηρίζει ο Πέρσιβαλ Ζανγκ, καθηγητής στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Βιρτζίνια.

Η ιδέα για τις μπαταρίες με ζάχαρη δεν είναι εντελώς νέα. Ο συγκεκριμένος τύπος,όμως, έχει μεγαλύτερη ενεργειακή πυκνότητα από τις άλλες, με αποτέλεσμα μια συσκευή να λειτουργεί περισσότερο πριν χρειαστεί να ξαναγεμίσουμε την μπαταρία. Ίσως μέσα στα επόμενα τρία χρόνια, κινητά τηλέφωνα, τάμπλετ, παιχνιδοσυσκευές, αλλά και κάθε είδους ηλεκτρονικό γκάτζετ, να καλύπτουν τις ενεργειακές τους ανάγκες με… ζάχαρη. Όπως υποστη-ρίζει ο Ζανγκ, «η ζάχαρη αποτελεί εξαιρετική “αποθήκη” ενέργειας. Ήταν φυσικό, λοιπόν, να θελήσουμε να αξιοποιήσουμε αυτήν τη φυσική ενέργεια με φιλικό για το περιβάλλον τρόπο».

Δισεκατομμύρια μπαταρίες γεμάτες τοξικές ουσίες καταλήγουν στις χωματερές κάθε χρόνο, γεγονός που απειλεί τόσο την υγεία μας όσο και το περιβάλλον. Εύκολα καταλαβαίνει, λοιπόν, κανείς πόσο σημαντικό θα ήταν να αντικατασταθούν από τις «γλυκές μπαταρίες». Ο Ζανγκ και η ομάδα του δημιούργησαν ένα «μονοπάτι» από ένζυμα, τα οποία αφαιρούν από τη ζάχαρη όλη την ενεργειακή δυνατότητά της, έτσι ώστε να παράγεται ηλεκτρισμός μέσα σε ένα κύτταρο καυσίμου, που αποτελείται επίσης από ένζυμα. Στη συνέχεια, άλλα, χαμηλού κόστους, βιοκαταλυτικά ένζυμα χρησιμοποιούνται σαν καταλύτης αντί για τη δαπανηρή πλατίνα, που χρησιμοποιείται συνήθως στις συμβατικές μπαταρίες.

Αντίθετα με ό,τι συμβαίνει σήμερα, η λύση της ενέργειας από τη ζάχαρη είναι απόλυτα ασφαλής: ούτε εκρήγνυται, ούτε καίγεται, ενώ διαθέτει μεγαλύτερη δυνατότητα για αποθήκευση ενέργειας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή