DJ στο πάρτι σου

3' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

DJ σημαίνει «Disc Jockey», δηλαδή «ιππέας δίσκων». Είναι αυτός που άλλαζε τα τραγούδια, αρχικά με δίσκους βινυλίου, στη συνέχεια με CD και πλέον με MP3. Όχι ότι έχουν σταματήσει οι DJ να βάζουν μουσική με βινύλια ή CD, απλώς ο συνηθέστε-ρος τρόπος τώρα πια είναι τα MP3. Η λογική είναι απλή: Υπάρχουν δύο players (Α+Β), ένας μείκτης και ακουστικά. Ο DJ βάζει στον player Α ένα τραγούδι να παίζει και με τα ακουστικά ακούει το επόμενο τραγούδι στον player Β. Όταν κρίνει πως είναι η κατάλληλη στιγμή, γυρίζει τον μείκτη από τον έναν player στον άλλο, το τραγούδι αλλάζει και η μουσική συνεχίζεται χωρίς να διακοπεί. Αυτό βέβαια είναι το εύκολο, αλλά και βασικό μέρος.

Υπάρχουν DJs που μιξάρουν τα κομμάτια, τα κόβουν και τα ράβουν, και χρησιμοποιούν κάποια μουσικά θέματα για να εναρμονίσουν κάτι καινούργιο. Το «ντιτζεϊλίκι» είναι μια διαδρομή όπου, εκτός από τις «στάσεις» με τα απλά κομμάτια (=βάζω το ένα τραγούδι και μετά βάζω το άλλο), ανακαλύπτεις στην πορεία ότι μπορείς να επιδοθείς σε πολλούς και ενδιαφέροντες πειραματισμούς. Πρόκειται για έναν τρόπο μουσικής έκφρασης που σου προσφέρει πολλές δυνατότητες για να δημιουργήσεις.

Virtual DJ

Το πιο διαδεδομένο πρόγραμμα για ηλεκτρονικούς υπολογιστές που χρησιμοποιούν οι DJs είναι το Virtual DJ. Στο www.virtualdj.com υπάρχει δωρεάν έκδοση με όλες τις λειτουργίες που θα χρειαστείς. Στη χρήση του είναι πολύ εύκολο. Εξομοιώνει τα μηχανήματα που χρησιμοποιεί ένας DJ στην οθόνη του υπολογιστή.

1. Δεξιά και αριστερά βλέπεις τα δύο Decks όπου βάζεις τα τραγούδια, τα οποία βρίσκεις στη λίστα αριστερά. Για να διαβαστούν, πρέπει να έχουν τη μορφή mp3.

2. Παίρνεις τα τραγούδια με το mouse, με τρόπο drag and drop, και τα βάζεις στα decks. Όταν βάλεις το τραγούδι, το πρόγραμμα θα το διαβάσει και θα δεις μια παλινδρομική γραμμή να απλώνεται πάνω από το deck. Η γραμμή αυτή δείχνει τον τρόπο με τον οποίο κυμαίνεται το τραγούδι, τα δυνατά, ήρεμα ή ήσυχά του σημεία, και τα beats.

3. Επίσης, άλλη μία ένδειξη στην οποία πρέπει να δώσεις σημασία είναι το BPM, δηλαδή Beats per Minute (Beat ανά λεπτό). Και για να σου βγαίνουν ομαλά οι αλλαγές τραγουδιών, καλό είναι να προσέχεις τα τραγούδια που ταιριάζεις να έχουν πάνω-κάτω τα ίδια BPM.

4. Ανάμεσα στα decks υπάρχουν οι δείκτες έντασης (αυξομειώνεις ανάλογα με το deck που θες να ακούγεται) και κάτω από αυτό ο μείκτης που αλλάζει την πηγή ήχου.

5. Χρήσιμο επίσης είναι το side list, όπου «πετάς» τα τραγούδια που σκοπεύεις να βάλεις στη συνέχεια, για να μην ψάχνεις στους φακέλους συνέχεια, και το playlist (πατάς δεξιά και ανοίγει), όπου φτιάχνεις λίστες να παίζουν χωρίς να είναι ανάγκη να είσαι από πάνω για την περίπτωση που θες να λείψεις για λίγο από τα decks.

6. Το ιδανικό βέβαια είναι να έχεις μία κάρτα ήχου συνδεδεμένη με τον ηλεκτρονικό υπολογιστή, με την οποία θα μπορέσεις να «σπάσεις» την πηγή του ήχου σε δύο κανάλια (γίνεται από το configuration). Με αυτό τον τρόπο θα μπορείς να βάζεις άλλο τραγούδι στα ηχεία και να κανονίζεις το επόμενο να μπει στην κατάλληλη στιγμή με τα ακουστικά.

Αυτές είναι κάποιες πολύ γενικές οδηγίες για το Virtual DJ. Μένει να το ψάξεις, για να ανακαλύψεις πολλές ακόμα από τις επιλογές που προσφέ-ρει. Πρόκειται σίγουρα για μια καλή εισαγωγή στον κόσμο των DJs.

Tips

• Έχε πάντα κάποιο μουσικό κομμάτι στο νου σου.

• Δες με τι είδους τραγούδια χορεύει ο κόσμος και κάνε επιλογές προς αυτή την κατεύθυνση.

• Μη βάζεις τα μεγάλα τραγούδια ολόκληρα, γιατί ο κόσμος βαριέται.

• Να είσαι ανοιχτός σε παραγγελιές.

• Δεν κάνεις επίδειξη των μουσικών σου γνώσεων.

• Μην παίζεις για τον εαυτό σου, αλλά για το κέφι.

• Τα πολυακουσμένα χιτάκια κάνουν καλή δουλειά.

• Έχε κατά νου μια ροή της μουσικής προς την οποία έχεις κατά νου να κινηθείς.

• Ταξινόμησε τη μουσική σου.

• Στα δύσκολα υπάρχει ο Michael Jackson…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή