Τι κάνει το μελάνι ανεξίτηλο;

Τι κάνει το μελάνι ανεξίτηλο;

44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το μελάνι είναι ένα υγρό υλικό, που φτιάχνεται από φυτικές χρωστικές ή χημικές βαφές. Το χρησιμοποιούμε για να τυπώσουμε λέξεις ή εικόνες. Το μελάνι έρχεται από τα βάθη των αιώνων. Κανείς δε γνωρίζει ποιος το εφηύρε. Μάλλον οι αρχαίοι πολιτισμοί έφτιαξαν -ξεχωριστά ο καθένας- μελάνια όταν άρχισαν να γράφουν και να ζωγραφίζουν. Υπάρχουν κινεζικά μελάνια του 18ου αιώνα π.Χ., φτιαγμένα από φυτά, ζώα και ορυκτά, και ινδικά μελάνια του 4ου αιώνα π.Χ., φτιαγμένα από πίσσα ή καμένα κόκαλα.

Γιατί όμως να υπάρχουν τα ανεξίτηλα μελάνια, που αφαιρούνται τόσο δύσκολα, είτε από μια σελίδα είτε από τα… ρούχα μας;

Δε θα ήταν καλύτερα τα μολύβια;

Όχι απαραίτητα!

Το μελάνι έχει πολλά πλεονεκτήματα ως γραφική ύλη. Για παράδειγμα, υπάρχουν κείμενα και έργα τέχνης με μελάνι που θα θέλαμε να κρατήσουν μια ζωή. Αντίθετα με το μολύβι, οι βαφές του μελανιού διαλύονται σε νερό και αλκοόλ που, όταν εξατμίζονται, το μελάνι ξεραίνεται και ποτίζει το χαρτί, μένοντας εκεί για πάντα. Ε, και αν ποτέ λερωθούμε, υπάρχουν καθαριστικά που εξαφανίζουν και αυτόν το λεκέ…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή