Mε ένα αντιβιοτικό τη μέρα… γίνομαι βακτήριο-τέρας!

Mε ένα αντιβιοτικό τη μέρα… γίνομαι βακτήριο-τέρας!

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πότε ήταν η τελευταία φορά που αρρώστησες; Μήπως χρειάστηκε να πάρεις κάποιο αντιβιοτικό για να γίνεις καλά; Γιατί άραγε;

Υπάρχουν κάποιες αρρώστιες που καταπολεμούνται με ειδικά φάρμακα, τα οποία θα πρέπει να σου γράψουν οι γιατροί. Π.χ., οι αμυγδαλές είναι μια κοινή ασθένεια, που την παθαίνουν πολλά παιδιά κάθε χρόνο. Επειδή προκαλούνται από βακτήρια, είναι απαραίτητη μια επίσκεψη στον γιατρό, ώστε να σου γράψει συνταγή για έναν τύπο φαρμάκου που ονομάζεται αντιβιοτικό.

Τα αντιβιοτικά είναι ειδικά φάρμακα που μάχονται τα βλαβερά βακτήρια και μας βοηθούν να νιώθουμε καλύτερα. Επειδή υπάρχουν πάρα πολλοί τύποι βλαβερών βακτηρίων, οι επιστήμονες έχουν φτιάξει χιλιάδες αντιβιοτικά και κάθε χρόνο συνεχίζουν να εφευρίσκουν καινούργια.

Κάποιες φορές, όμως, η αρρώστια που έχεις μπορεί να προκαλείται από ιό. Επειδή οι ιοί σπάνια, έως ποτέ, αντιδρούν στα αντιβιοτικά, οι γιατροί συνήθως δε σου συνιστούν να πάρεις αντιβιοτικό.    

Ναι, είναι απογοητευτικό να φεύγεις από έναν γιατρό χωρίς συνταγή που θα σε κάνει να νιώσεις καλύτερα. Όμως, ακόμη καλύτερο είναι να χρησιμοποιείς με σύνεση τα αντιβιοτικά. Οι γιατροί έχουν παρατηρήσει πως η υπερ-βολική χρήση τους οδηγεί στο να δημιουργηθούν πιο ανθεκτικά βακτήρια, με άλλα λόγια βακτήρια-τέρατα!

Για παράδειγμα, έχεις μια αρρώστια που έχει προκληθεί από ιό. Αν πάρεις αντιβιοτικά, δε θα σκοτώσουν τον ιό που σου προκαλεί την ασθένεια, ενώ την ίδια στιγμή κάποια βλαβερά βακτήρια που υπάρχουν στον οργανισμό σου θα αρχίσουν να συνηθίζουν στην παρουσία των αντιβιοτικών και με τον καιρό να τα αντέχουν και να αντιστέκονται σε αυτά.

Όσο πιο ανθεκτικό γίνεται ένα βακτήριο στα αντιβιοτικά, τόσο πιο δύσκολο είναι να το σκοτώσουμε. Αν μολυνθείς με ανθεκτικά βακτήρια, οι γιατροί θα πρέπει να σου δώσουν μεγαλύτερες δόσεις από πιο δυνατά αντιβιοτικά, που όμως έχουν περισσότερες παρενέργειες· έτσι, θα νιώθεις περισσότερο καιρό χάλια και θα χρειαστείς περισσότερο χρόνο να γιατρευτείς.

Είναι λοιπόν τόσο σοβαρό θέμα η αντοχή των βακτηρίων στα αντιβιοτικά; Ναι! Οι γιατροί θεωρούν τη βακτηριδιακή αντοχή «ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα στον κόσμο». Πολλές ασθένειες που μέχρι πριν από λίγο καιρό γιατρεύονταν εύκολα με αντιβιοτικά τώρα είναι δύσκολο να θεραπευτούν. Τέτοιες ασθένειες είναι η πνευμονία, η μηνιγγίτιδα και η φυματίωση, που «τριγυρίζουν» εύκολα μεσα στα σχολεία.

Τώρα κατάλαβες πόσο σοβαρό θέμα είναι το να μην παίρνεις αντιβιοτικά για ψύλλου πήδημα;

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή