ΜΕ ΤΗΝ «Κ»

Κερδίστε προσκλήσεις για θέατρο

exo-807
01-807

«Ηρακλής – Η αληθινή ιστορία»

kerdiste-proskliseis-gia-theatro0

Μπορεί ο μύθος του Ηρακλή να θυμίζει… κόμικ; Μπορεί, εκτός από το να θαυμάσουμε τα κατορθώματά του, να γελάσουμε μαζί του; Ναι, στην παράσταση «Ηρακλής – Η αληθινή ιστορία» ο μύθος παρουσιάζεται με έναν διαφορετικό τρόπο, με ακρίβεια, αλλά και χιούμορ.

14 ηθοποιοί-απόφοιτοι της Δραματικής Σχολής Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν παρουσιάζουν τη γνωστή ιστορία του ημίθεου Ηρακλή σύμφωνα με τους κώδικες του αυτοσχεδιασμού και του σωματικού θεάτρου, δίνοντάς μας την ευκαιρία για μια πρωτότυπη, βιωματική προσέγγιση της μυθολογίας. Θελήσαμε να μάθουμε περισσότερα από τον Δημήτρη Δεγαΐτη, τον σκηνοθέτη της παράστασης.

Τι σας παρακίνησε να παρουσιάσετε το μύθο του Ηρακλή;
Δημήτρης Δεγαΐτης: H παράσταση αυτή έχει ιστορία. Μια ομάδα ηθοποιών αποφοίτων του Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν δημιουργήσαμε πριν από περίπου 12 χρόνια την ομάδα «Πετάει» και απoφασίσαμε να φτιάξουμε μια παράσταση αυτοσχεδιασμού με θέμα τους άθλους του Ηρακλή, δοσμένους μέσα από μια κωμική… ματιά. Έτσι προέκυψε η παράσταση «Ηρακλής – Η αληθινή ιστορία». Ένας φίλος ηθοποιός, που έπαιζε τότε στην παράσταση, επέμενε πως αυτή η δουλειά έπρεπε να γίνει ξανά. Έτσι, με μια ομάδα ηθοποιών που τελείωσαν πρόσφατα τη σχολή του Θεάτρου Τέχνης, επαναλαμβάνουμε την παράσταση εκείνη, με κάποιες μικρές διαφορές.

Παρουσιάζετε τους άθλους του Ηρακλή με πρωτοτυπία και χιούμορ. Θα μας πείτε δυο λόγια γι’ αυτόν, τον διαφορετικό τρόπο;
Δ. Δ.:
Σε αυτόν τον «Ηρακλή» υπάρχει ελάχιστο κείμενο και αρκετός σωματικός αυτοσχεδιασμός. Οι σκηνικοί χώροι και το ίδιο το σκηνικό δημιουργούνται αποκλειστικά από ανθρώπινα σώματα: Η Λερναία  Ύδρα, ένα καράβι, γέφυρες, ρινγκ, ο ουρανός… O Ηρακλής αυτός έχει χιούμορ, είναι αδέξιος, είναι πλακατζής… Τον αγαπάς για τη γήινη πλευρά του. Είναι ένας Ηρακλής έξω καρδιά!

Κείμενο: Άνδρη Θεοδότου Σκηνοθεσία: Δημήτρης Δεγαΐτης Σκηνικά-κοστούμια: Γιώργος Σκαβάρας Μουσική: Νίκος Τσέκος Παραγωγή: εταιρεία θεάτρου «ΠΕΔΙΟ ΤΕΧΝΗΣ» Παίζουν: Δήμητρα Κωνσταντινοπούλου, Βερόνικα Δαβάκη, Αυγουστίνος Κούμουλος, Γιάννης Δαμάλας, Κωστάκης Ανδρικόπουλος, Γιάννης Ασκάρογλου, Ιουλία Γεωργίου, Χριστιάνα Δρόσου, Καίτη Ιωαννίδου, Θανάσης Πατριαρχέας, Ειρήνη Τσιριγώτη, Γιάννης Κόκκας, Ιζαμπέλα Μπαλτσαβιά, Δώρα Παρδάλη

info
Έως 22/2. Σάββατο και Κυριακή στις 5 μ.μ. 
Καθημερινές παραστάσεις για σχολεία 
(πληροφορίες-κρατήσεις: Ε. Πανουτσοπούλου, 6947-025226). Για παιδιά από 6 ετών 
Θέατρο OLVIO: Ιερά Οδός 67 και Φαλαισίας 7, Βοτανικός τηλ. 210-3414118

Όλοι μαζί θα φτιάξετε την παράσταση! 

kerdiste-proskliseis-gia-theatro2

Το έργο είναι βασισµένο στο βιβλίο του Χρήστου Μπουλώτη «Ο Τοµ Τιριτόµ και η πολιτεία που ήταν χωρισµένη στα δύο»*. Θα το ζωντανέψετε όλοι µαζί, αφού µοιραστείτε σκέψεις και συναισθήµατα, στη δηµιουργική παρέα του εργαστηρίου «Το Νήµα». 

Ο Τιριτόµ αποφασίζει να ενώσει την πολιτεία του µε την απέναντι πολιτεία. Ενώ παλιά ήταν ενωµένες και αγαπηµένες, ξαφνικά χωρίστηκαν από τους κατοίκους τους για «ασήµαντη αφορµή»… Ποια µπορεί να είναι η αφορµή, όµως, για εσάς και τους γονείς σας, που θα ζωντανέψετε το παραµύθι; Πώς θα φανταστείτε τον Τιριτόµ; Άραγε, θα αποφασίσετε να χτίσετε το γεφύρι µε τις εφτά καµάρες;

Με φόντο ένα όµορφο σκηνικό, θα έχετε τη δυνατότητα να δώσετε την τελική µορφή στο παραµύθι. Επίσης, στην παράσταση που θα παιχτεί στο θέατρο την επόµενη χρονιά, τους ήρωές της, τον Τιριτόµ και τη Μαρία, αν θέλετε, µπορείτε να τους ενσαρκώσετε και εσείς! Τι σηµαίνει αυτό; Μας το εξηγεί η Αριστέα Κοντραφούρη, που σκηνοθετεί την παράσταση.

Κάθε εβδοµάδα δηµιουργείται µια παράσταση. ∆ηλαδή; Τα παιδιά γίνονται ηθοποιοί και σκηνοθέτες;  
Aριστέα Κοντραφούρη:
Το προσχέδιο της παράστασης υπάρχει. Παιδιά και γονείς συµµετέχουν σε αυτό το προσχέδιο µέσα από παιχνίδια, κατασκευές, ρόλους. Αυτό που θα καταθέσουν θα αξιολογηθεί και θα ενταχθεί στο προσχέδιο, θα το εµπλουτίσει, θα του δώσει ζωή. Κάποια σκηνή του παραµυθιού πράγµατι θα τη σκηνοθετήσουν. Το υλικό που θα προκύψει από τα εργαστήρια θα είναι πηγή ερεθισµάτων για την τελική µορφή της παράστασης, που θα παρουσιαστεί του χρόνου στο θέατρο.

Του χρόνου, στην παράσταση θα παίζουν κάθε εβδοµάδα τον Τοµ και τη Μαρία διαφορετικά παιδιά. Θα είναι παιδιά που παίρνουν µέρος φέτος στο εργαστήριο; Και πώς θα γίνει η επιλογή; 
Α. Κ.:
Τα παιχίδια, οι σκηνές που θα παίξουν και οι διάλογοι που θα ανα-πτυχθούν κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου θα αναδείξουν τα παιδιά που επιθυµούν να ανέβουν στη σκηνή και να ερµηνεύσουν τους ρόλους. ∆ε θέλουν πάντα όλα τα παιδιά να το κάνουν, αυτά όµως που το επιθυµούν πολύ το εκφράζουν. Θα συζητήσουµε όλοι µαζί, συµµετέχοντες και συντελεστές, ποια παιδιά πιστεύουµε ότι ταιριάζουν πιο πολύ µε τους ήρωες του παραµυθιού. Όµως, εκτός από τους ρόλους του Τοµ και της Μαρίας, υπάρχει και µια άλλη σκηνή που θα δώσει σε όλα τα παιδιά που θα πάρουν µέρος στο εργαστήριο τη δυνατότητα να ανέβουν στη σκηνή.

* To βιβλίο «Ο Τοµ Τιριτόµ και η πολιτεία που ήταν χωρισµένη στα δύο» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη.

Το Νήμα…
…είναι μια ομάδα επαγγελματιών των ανθρωπιστικών επιστημών και του θεάτρου. Την αποτελούν ο Ιωάννης Πίμπας, ψυχολόγος MSc, η Αριστέα Κοντραφούρη, ηθοποιός και παιγνιοθεραπεύτρια, και η Λαμπρινή Κουβαρά, ψυχοπαιδαγωγός και παιγνιοθεραπεύτρια. Η ομάδα χρησιμοποιεί το παιχνίδι ως μέσο διερεύνησης και ανακάλυψης και σκοπό έχει να μας δώσει τα ερεθίσματα εκείνα που θα μας βοηθήσουν να εκφραστούμε. 

 

Σύλληψη, σκηνοθεσία, δραματουργική επεξεργασία-στίχοι, ερμηνεία: Aριστέα Κοντραφούρη Συντονισμός εργαστηρίων: Αριστέα Κοντραφούρη, Λαμπρινή Κουβαρά, Γιάννης Πίμπας Κατασκευή κούκλας: Αριστέα Κοντραφούρη, με την καθοδήγηση της Εμμανουέλας Καποκάκη 
 

info 
Κάθε Κυριακή στις 5 µ.µ. 
Το Νήµα: Αιολέων 36, Άνω Πετράλωνα, τηλ. κρατήσεων: 6945-252935 (10 π.µ.-1 µ.µ.) 

Δείτε πώς θα κερδίσετε τις προσκλήσεις στο τεύχος των «Ερευνητών» που κυκλοφορεί το Σάββατο 31 Ιανουαρίου με την «Καθημερινή».