«Toy Stories»

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Γιατί οι αρχαίοι Έλληνες, όταν μεγάλωναν, αφιέρωναν στις θεές τις κούκλες με τις οποίες έπαιζαν; Ποιος είναι ο Τeddybear; Πότε η Barbie ερωτεύτηκε τον Ken; Πόσο γρήγορα τρέχει ένα matchbox και από πότε το ποδόσφαιρο δεν παίζεται σε γήπεδο;

 

Απαντήσεις στα παραπάνω -και σε πολλά άλλα- ερωτήματα θα πάρετε στην έκθεση σπάνιων και πολύτιμων παιχνιδιών απ’ όλο τον κόσμο «Τοy Stories». Το σπουδαιότερο, όμως, είναι ότι στην έκθεση θα δείτε από κοντά, θα περιεργαστείτε, θα θαυμάσετε παιχνίδια που άλλοτε συντρόφεψαν παιδιά σαν κι εσάς, που άντεξαν στο χρόνο, που ταξίδεψαν μεγάλες αποστάσεις, που επιβίωσαν από πολέμους και καταστροφές. Παιχνίδια πολύτιμα, συλλεκτικά, μοναδικά, που μας διηγούνται ιστορίες πρωτότυπες, άγνω-στες, όμορφες, αλλοτινών παιδιών από αλλοτινές εποχές. 

 

Κάποια από αυτά τα παιχνίδια φτιάχτηκαν από άσημους κατασκευαστές, αλλά στην πορεία έγιναν διάσημα και κατέκλυσαν τον κόσμο. Κάποια άλλα είναι κατασκευασμένα στο χέρι, με τέχνη απαράμιλλη και ακριβά υλικά. Ποιο αγαπήθηκε πιο πολύ; Κανείς δεν ξέρει. Το αγαπημένο μας παιχνίδι δεν είναι το ακριβότερο ούτε το ομορφότερο, έτσι δεν είναι; 

Στην έκθεση-χρονομηχανή των παιχνιδιών θα δείτε πόσο μοιάζουν αυτά τα παλιά παιχνίδια με τα δικά μας. Πάντα τα παιδιά έπαιζαν με κούκλες! Αλλά και πόσο διαφορετικά είναι, από την άλλη, η τεχνολογία τους αλλά και τα υλικά τους.

«Toy Stories»-1

Japanese lavender robot Ένα πολύ σπάνιο μοβ τσίγκινο ρομπότ της ιαπωνικής εταιρείας Masudaya, που λειτουργεί με μπαταρίες. Κατασκευάστηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1950 με αρχές του 1960 και ανήκει στη διάσημη «Συμμορία των πέντε». Ήταν πέντε παρόμοια ρομπότ με διαφορετικά σχέδια!

«Toy Stories»-2

 

Pat and Nora Το μαύρο αρκουδάκι, η Pat, είναι του 1910. Η Nora από ανοιχτόχρωμο μοχέρ είναι λίγο μεγαλύτερη, του 1908. Συνοδεύονται από ένα σημειωματάριο, όπου γράφει η κάτοχός τους, η Kathleen Eleanora Phillips, που ζούσε στην Οξφόρδη και αγαπούσε πολύ τα αρκουδάκια της, περισσότερο από τις κούκλες της! Στο σημειωματάριο περιγράφει τις ξέγνοιαστες διακοπές της παρέα με τους δύο φίλους της: «Σάββατο, 25 Ιουλίου 1914. Το πρωί έπαιξα στον κήπο με την Pat και τη Nora, τα δύο αρκουδάκια μου…» «Πέμπτη, 17 Αυγούστου 1914. Έμεινα μέσα γιατί έβρεχε και διάβασα ένα βιβλίο… Μετά το τσάι πήρα την Pat και τη Nora για μια βόλτα…»

 

«Toy Stories»-3

Κυβάκια Τα παιχνίδια δεν έχουν σκοπό μόνο να διασκεδάζουν και να ψυχαγωγούν, αλλά και να ακονίζουν το μυαλό. Όπως αυτό το σετ από κυβάκια, τα οποία προσπαθούσαν τα παιδιά να βάλουν στη σωστή σειρά για να δημιουργήσουν μια εικόνα. Τη συγκεκριμένη εικόνα είχε δημιουργήσει ο εικονογράφος Νείρος τη δεκαετία του 1950-1960. Ένα από τα λίγα ελληνικά παιχνίδια της έκθεσης.

 

«Toy Stories»-4

«Blondine» fashionable doll Η «Blondine» είναι μια μοντέρνα «κυρία» από το 1865. Έχει δικό της θολωτό μπαούλο, όπουαποθηκεύονται όλα της τα ρούχα. Στην γκαρντα-ρόμπα της υπάρχουν, μεταξύ άλλων, μια ομπρέλα από μετάξι, μια κόκκινη μαροκινή θήκη αλληλο-γραφίας, με τρεις χειρόγραφες επιστολές από και προς την «Blondine», μια κάρτα χορού, ένα λεύκωμα φωτογραφιών, ένα ζευγάρι ματογυάλια Pince-Nez, ένα ζευγάρι μπότες, παπούτσια, κοσμήματα και καπέλα! Η Blondine δόθηκε στην Blanche Mathilde Montgolfier ως δώρο γενεθλίων για τα 10 της χρόνια.

 

info  ∆ευτ.-Πέμ. 9 π.μ.-1 μ.μ., Παρ. 9 π.μ.-8 μ.μ., Σάβ. 11 π.μ.-4 μ.μ., Κυρ. 10 π.μ.-6 μ.μ. • Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος»: Πειραιώς 254, Ταύρος, τηλ. 212-2540000 (διατίθεται δωρεάν χώρος στάθμευσης), www.hellenic-cosmos.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή