Τα παιδικά βιβλία που ξεχώρισαν

Τα παιδικά βιβλία που ξεχώρισαν

4' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα βραβεία των βιβλίων είναι σαν… προβολείς. Είτε αναδεικνύουν βιβλία που έχουν κερδίσει ήδη το αναγνωστικό κοινό, πριν ακόμα κερδίσουν τον «τίτλο» τους, είτε βιβλία που αξίζουν την προσοχή μας και με αυτό τον τρόπο, τη βράβευσή τους, μας δίνεται η αφορμή να τα ανακαλύψουμε.

«Προβολείς» σε βιβλία που ξεχωρίζουν έριξαν τα Κρατικά Βραβεία Παιδικού βιβλίου, καθώς και τα Βραβεία του Ελληνικού Τμήματος ΙΒΒΥ – Κύκλος Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου (της Διεθνούς Οργάνωσης Βιβλίων για τη Νεότητα).

 

Κρατικά Βραβεία Παιδικού Βιβλίου 

 

Τα παιδικά βιβλία που ξεχώρισαν-1

Το υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων ανακοίνωσε την 1η Απριλίου τα Κρατικά Βραβεία Παιδικού Βιβλίου 2014, που αφορούν τις εκδόσεις του 2013. Τα μέλη της επιτροπής, ύστερα από πολλές συνεδρίες και μακρές συζητήσεις, κατέληξε στα βραβεία: 

• Βραβείο Παιδικού Λογοτεχνικού Βιβλίου: Σάκης Σερέφας για το βιβλίο του «Δρόμο παίρνω, δρόμο αφήνω» (εικονογράφηση Βασίλης Παπατσαρούχας, εκδόσεις Μεταίχμιο).

• Βραβείο Εφηβικού-Νεανικού Λογοτεχνικού Βιβλίου: Αλεξάνδρα Μήτσιαλη για το βιβλίο της «Θα σε σώσω ότι κι αν γίνει» (εκδόσεις Παπαδόπουλος).

• Βραβείο Εικονογραφημένου Παιδικού Βιβλίου: Κώστας Μαρκόπουλος για την εικονογράφηση στο βιβλίο του Δημήτρη Μπασλάμ «Η θυμωμένη μπετονιέρα» (εκδόσεις Επόμενος Σταθμός).

• Βραβείο Βιβλίου Γνώσεων για Παιδιά: Νάνση Τουμπακάρη για το βιβλίο της «Ένα βιολί διηγείται, εκπαιδευτικός οδηγός για τα λαϊκά  μουσικά όργανα» (εκδόσεις Καλειδοσκόπιο).  

Η Επιτροπή Κρατικών Βραβείων Παιδικού Βιβλίου αποτελείται από τους: Αναστασία Κατσίκη-Γκίβαλου (καθηγήτρια Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών-πρόεδρος), Αναστασία Οικονομίδου (επίκουρος καθηγήτρια Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης-αντιπρόεδρος), Δέσποινα Δαμιανού (επίκουρος καθηγήτρια Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης- μέλος), Ευαγγελία Καλισκάμη (κριτικός παιδικής λογοτεχνίας-μέλος), Ιωάννη Παπαδάτο (λέκτορα Τμήματος Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού του Πανεπιστημίου Αιγαίου-κριτικός παιδικής λογοτεχνίας-μέλος), Γιολάντα Πατεράκη (συγγραφέας-μέλος), Αναστασία Ροδοπούλου (συγγραφέας-μέλος),  Ευσταθία Λαδά (εικονογράφος-μέλος), Πέτρος Μπουλούμπασης (εικονογράφος-μέλος)  

 

 

Βραβεία του Ελληνικού Τμήματος ΙΒΒΥ – Κύκλος Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου

Τα παιδικά βιβλία που ξεχώρισαν-2

Το Ελληνικό Τμήμα ΙΒΒΥ – Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου ανακοίνωσε στις 2 Απριλίου τα ετήσια βραβεία του σε φυσικά πρόσωπα και φορείς, που με τη δράση τους προωθούν τη φιλαναγνωσία, καθώς και τα βραβεία για τη συγγραφή και εικονογράφηση λογοτεχνικών βιβλίων για παιδιά και νέους, που εκδόθηκαν το 2014.

Επίσης, στην ίδια εκδήλωση ανακοινώθηκαν οι ελληνικές υποψηφιότητες για τα Διεθνή Βραβεία Andersen 2015-2016, οι υποψηφιότητες για τo βραβείo Astrid Lingren και οι προτάσεις βιβλίων για τους τιμητικούς πίνακες της ΙΒΒΥ.

 

Βραβεία σε λογοτεχνικά βιβλία για παιδιά και νέους 

• Βραβείο «Λότη Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου» σε πρωτοεμφανιζόμενο συγγραφέα βιβλίου για παιδιά ή νέους: Εύα Βακιρτζή για το βιβλίο της «Το αυγό» (εικον. Νικόλας Ανδρικόπουλος, εκδόσεις Πατάκη). 

• Βραβείο «Πηνελόπη Μαξίμου» σε συγγραφέα βιβλίου αφήγησης βραχείας φόρμας για παιδιά: Θοδωρής Παπαϊωάννου για το βιβλίο του «Ανάποδα» (εκδόσεις Ίκαρος) και Χριστίνα Φραγκεσκάκη για το βιβλίο της «Να το πάρει το ποτάμι» (εικον. Ελίζα Βαβούρη, εκδόσεις Κέδρος). 

• Βραβείο σε εικονογράφο και συγγραφέα βιβλίου με πολύχρωμη εικονογράφηση (picture book ή album) για την εικονογράφηση και για το κείμενο: Αγγελική Δαρλάση (συγγραφή) – Ίριδα Σαμαρτζή (εικονογράφηση) για το βιβλίο «Το Παλιόπαιδο» (εκδόσεις Πατάκη) και Στέλλα Μιχαηλίδου (συγγραφή) – Πέρσα Ζαχαριά (εικονογράφηση) για το βιβλίο «Πολυξένη» (εκδόσεις Παπαδόπουλος).

• Βραβείο «Φανή Αποστολίδου» σε συγγραφέα μυθιστορήματος ή εκτενούς παραμυθιού για παιδιά έως 12 ετών: Φίλιππος Φιλίππου για το βιβλίο «Οι περιπέτειες της Ελεάννας στη θάλασσα» (εικον. Μυρτώ Δεληβοριά, εκδόσεις Πατάκη)

• Βραβείο σε συγγραφέα εφηβικού ή νεανικού μυθιστορήματος: Μαρία Λαμπαδαρίδου Πόθου για το βιβλίο «Συνέντευξη με το φάντασμα του βάλτου» (εκδόσεις Πατάκη)

• Βραβείο «Βίτω Αγγελοπούλου» σε συγγραφέα βιβλίου γνώσεων για παιδιά: Μαρία Αγγελίδου-Αντώνης Παπαθεοδούλου για το βιβλίο «Καράβια που δεν φοβήθηκαν» (εικον. Χρήστος Κούρτογλου, εκδόσεις Ίκαρος)

• Βραβείο σε μεταφρασμένο στα Ελληνικά βιβλίο για παιδιά ή νέους: Almond David, «Το αγόρι που κολύμπησε με τα πιράνχας», σε μετάφραση Κώστια Κοντολέων (εκδόσεις Ψυχογιός)   

Υποψήφιοι για τα Διεθνή Βραβεία Andersen

Υποψήφια Άντερσεν για τη Συγγραφή και Πρέσβειρα Παιδικού και Νεανικού Βιβλίου 2015-2016, η συγγραφέας Ελένη Δικαίου

Υποψήφια Άντερσεν για την Εικονογράφηση και Πρέσβειρα Παιδικού και Νεανικού Βιβλίου 2015-2016, η εικονογράφος Λήδα Βαρβαρούση

Αναγραφή στους τιμητικούς πίνακες της ΙΒΒΥ

«Το Παλιόπαιδο» της Αγγελικής Δαρλάση για τη συγγραφή (εκδόσεις Πατάκη)

«Το νησί της Ροδιάς» του Μάνου Κοντολέων για την εικονογράφηση της Μυρτώς Δεληβοριά (εκδόσεις Ψυχογιός)

«Θαύμα» του R.J.Palacio, για τη μετάφραση της Μαρίζας Ντεκάστρο (εκδόσεις Παπαδόπουλος)

Υποψήφιοι για το βραβείο Astrid Lingren:

Από την Ελλάδα, το πρόγραμμα «Future Library» και η αφηγήτρια-συγγραφέας Λιλή Λαμπρέλλη

Από το εξωτερικό, το πρόγραμμα «The Examined Life – Greek Studies in the Schools»

Βραβεία σε φυσικά πρόσωπα και φορείς

• Βραβείο «Κ. Π. Δεμερτζή – στον Έλληνα Δάσκαλο» σε εν ενεργεία εκπαιδευτικό πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης που δείχνει έμπρακτα και αποτελεσματικά το ενδιαφέρον του για τη φιλαναγνωσία και την παιδική λογοτεχνία: Σόνια Ευθυμιάδου-Παπασταύρου, δασκάλα στο Δημοτικό Σχολείο Μαυροχωρίου Καστοριάς.

• Βραβείο σε νηπιαγωγό, η οποία εισάγει με τους πιο ευφάνταστους τρόπους τα παιδιά της προσχολικής ηλικίας στον κόσμο του παιδικού βιβλίου: Ελένη Μπετεινάκη από το Ηράκλειο Κρήτης.

• Βραβείο «Βασίλης Αναγνωστόπουλος» σε εν ενεργεία εκπαιδευτικό δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που δείχνει έμπρακτα και αποτελεσματικά το ενδιαφέρον του για τη φιλαναγνωσία και τη νεανική λογοτεχνία: Διονύσης Λεϊμονής, φιλόλογος στο 3ο Γυμνάσιο Νέας Ιωνίας Βόλου.

• Βραβείο «Παντελής και Χρήστος Αλέφαντος» σε παιδική/νεανική βιβλιοθήκη για τη συνολική της δράση: Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Χαλκίδας.

• Βραβείο σε πρόγραμμα για την προώθηση της φιλαναγνωσίας στα παιδιά και τους νέους, το οποίο εκπόνησε και εφάρμοσε σχολείο, βιβλιοθήκη, άλλος φορέας ή φυσικό πρόσωπο: πρόγραμμα «Βιβλία σε ρόδες» (Πολιτιστική Εταιρεία ΠΥΡΝΑ).

• Βραβείο «Κυριάκος Παπαδόπουλος» σε σχολείο, βιβλιοθήκη ή άλλο φορέα που καλλιεργεί την αγάπη για το παιδικό/νεανικό βιβλίο με τη χρήση των νέων τεχνολογιών και κυρίως μέσω του Διαδικτύου: Λέσχη Ανάγνωσης Φιλαναγνωσίας – http://lesxhanagnosis.blogspot.gr

• Βραβείο σε Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων μαθητών Δημοτικού Σχολείου, Γυμνασίου ή Λυκείου που με τις δραστηριότητές του προωθεί την παιδική/νεανική λογοτεχνία: Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων 21ου Δημοτικού Σχολείου Βόλου.

• Βραβείο σε βιβλιοθηκονόμο που προωθεί συστηματικά και αποτελεσματικά την παιδική/νεανική λογοτεχνία και την καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας: Φωτεινή Αβδελλή, βιβλιοθηκονόμο στο Εργαστήρι Πολιτισμού του Δικτύου για τα Δικαιώματα του παιδιού.

• Βραβείο σε σχολικό-μαθητικό έντυπο το οποίο καλλιεργεί τη φιλαναγνωσία και προωθεί την ανάγνωση παιδικής λογοτεχνίας: «8κτώ», του 8ου Νηπιαγωγείου Νάουσας.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή