Το δέντρο με τα αυγά

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το «αυγόδεντρο» του Saalfelder, μια μηλιά στον κήπο του Volker και της Christa Kraft στο Saalfeld της Θουριγγίας, το επισκέπτονται χιλιάδες άνθρωποι απ’ όλο τον κόσμο. Ο Kraft και η οικογένειά του ξεκίνησαν να διακοσμούν το δέντρο από το 1965, με μόλις 18 πλαστικά αυγά. Ήταν παιδικό όνειρο του Volker Kraft από τότε που είδε το πρώτο του «αυγόδεντρο», ένα θάμνο πασχαλιάς καθώς πήγαινε σχολείο το 1945. Μέχρι το 1994 οι Kraft είχαν αυξήσει τον αριθμό των ζωγραφισμένων αυγών σε περίπου 350 κομμάτια. Καθώς το δέντρο μεγάλωνε, χρειάζονταν όλο και περισσότερα αυγά για τη διακόσμησή του. ‘Ετσι, αποφάσισαν να εξαντλούν όλο το αποθεματικό των αυγών που χρησιμοποιούν στο νοικοκυριό τους κατά τη διάρκεια του έτους και να τα φυλάνε για την επόμενη χρονιά. Το 2015 υπήρχαν πάνω από 10.000 ζωγραφισμένα στο χέρι αυγά στο δέντρο του Πάσχα, και οι Kraft χρειάστηκαν δυο εβδομάδες για να το διακοσμήσουν. Δυστυχώς, όμως, αυτή θα είναι και η τελευταία φορά, καθώς, όπως δήλωσαν οι συνταξιούχοι, Volker και Christa Kraft, δυσκολεύονται πια να ανεβαίνουν στη σκάλα για το στόλισμα και το ξεστόλισμα του δέντρου.

Οι Kraft δεν πρωτοτυπούν με το αυγόδεντρό τους, αντίθετα, ακολουθούν μια μακραίωνη παράδοση στη Γερμανία. Το έθιμο να διακοσμούν κλαδιά δέντρων και θάμνων με πασχαλινά αυγά είναι πολύ παλιό, μόνο που οι ρίζες του έχουν χαθεί. Άλλωστε, το αυγό αποτελεί αρχαίο σύμβολο της ζωής σε όλο τον κόσμο. Το έθιμο απαντάται κυρίως στη Γερμανία και την Αυστρία, αλλά και σε άλλες χώρες με γερμανικές επιρροές, όπως στις Ουκρανία, Πολωνία, Τσεχική Δημοκρατία, Ουγγαρία και Μολδαβία.

Το δέντρο με τα αυγά-1

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή