Bloggers εν δράσει!

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καταχωρίζουν τη μία ανάρτηση πάνω από την άλλη. Από τη νεότερη στην παλιότερη. Πατάς το ποντίκι και κατεβαίνεις. Είναι σαν να ξετυλίγεται ένας πάπυρος, ένα μακρύ σε μήκος χαρτί. Είναι τα blogs, είναι αμέτρητα και η θεματολογία τους ποικίλλει. Μπορείτε κι εσείς να φτιάξετε το δικό σας blog και να μοιράζεστε στο Διαδίκτυο όσα σας ενδιαφέρουν. Δεν είναι καθόλου δύσκολο.

Blogs. Το πιθανότερο είναι να τα γνωρίζετε, να τα έχετε συναντήσει σερφάροντας στο Διαδίκτυο και να σας είναι οικεία η μορφή τους. Ίσως να παρα-κολουθείτε κάποιο που είναι σχετικό με τα ενδιαφέροντά σας. Ίσως πάλι να έχετε και οι ίδιοι ένα ενεργό blog, οπότε να ξέρετε από πρώτο χέρι για τι πράγμα μιλάμε. Τα blogs είναι διαδικτυακοί τόποι που καταχωρίζουν κάθετα τις αναρτήσεις, από την πιο πρόσφατη στην παλιότερη. Δηλαδή ό,τι καινούργιο γράφεται αναρτάται στο επάνω μέρος, κατεβάζοντας τη λίστα ένα «σκαλί» πιο κάτω, και πάει λέγοντας.

Το blogging είναι μια μορφή δημοσιογραφίας. Κάνει πράξη τη «Δημοσιογραφία των Πολιτών», όπου ο κάθε πολίτης, χωρίς να είναι επαγγελματίας δημοσιογράφος, έχει τη δυνατότητα να δημοσιεύει ένα κείμενο με κάποιο νέο που κρίνει ενδιαφέρον, ένα σχολιασμό στην επικαιρότητα ή οτιδήποτε άλλο που μπορεί να έχει δημόσιο ενδιαφέρον. Τα blogs εξελίχθηκαν σε ένα σημαντικό εργαλείο για τον δημόσιο διάλογο και την πολυφωνία, καθώς πολλές γνώμες μπορούν και ακούγονται ελεύθερα, χωρίς λογοκρισία. Όμως η ενημέρωσή μας από τυχαία ιστολόγια είναι επίφοβη, γιατί καθένας μπορεί να γράφει ανακρίβειες και κουταμάρες. Αν και θα ξέρετε ήδη ότι: οφείλουμε να διασταυρώνουμε τις πληροφορίες που βρίσκουμε στο Διαδίκτυο (και όχι μόνο στο Διαδίκτυο).

Τα blogs, ειδικά την εποχή πριν από το facebook, το twitter, το instagram και άλλα social media, γνώρισαν ραγδαία άνθηση. Το λογισμικό τους είναι απλό και εύκολο στη χρήση. Χωρίς να απαιτούνται γνώσεις web design και προγραμματισμού, καθένας που έχει μια μικρή εξοικείωση με το Διαδίκτυο και τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές μπορεί να ανεβάσει το δικό του blog. Και να αρχίσει να γράφει. Το μόνο που χρειάζεται είναι όρεξη και μεράκι.

Το περιεχόμενο των blogs ποικίλλει. Από νέα, ειδήσεις και επικαιρότητα μέχρι αθλητικά και τέχνες. Ζωγράφοι, δημιουργοί κόμικ, φωτογράφοι «τοιχοκολλούν» τις δουλειές τους. Καθώς δίνεται η δυνατότητα να αναρτηθούν αρχεία ήχου και βίντεο, φιλόδοξοι μουσικοί ανεβάζουν τις συνθέσεις τους, ποιητές ανεβάζουν τα στιχάκια τους και συγγραφείς τα κείμενά τους. Υπάρχουν ακόμη blogs με σκέψεις και ημερολόγια καθημερινότητας, με συνταγές μαγειρικής, ταξιδιωτικά από κοσμογυρισμένους ή και blogs με τουρλού θέματα. Κάποια από αυτά είναι μεταξύ φίλων για φίλους, άλλα είναι προχειρο-δουλειές, πολλά είναι αυτά που έχουν μείνει στη μέση γιατί όσοι τα ξεκίνησαν βαρέθηκαν, υπάρχουν όμως και blogs προσεγμένα, από τα οποία οι χρήστες τους κερδίζουν χρήματα από διαφημίσεις λόγω της μεγάλης τους επισκεψιμότητας.

Το δικό σας blog

Μπορείτε κι εσείς να φτιάξετε το δικό σας blog με όποιο θέμα επιθυμείτε. Είτε μόνοι σας είτε, καθώς υπάρχει η δυνατότητα να υπάρχουν πολλοί χειριστές του ίδιου blog, ως παρέα ή ως τάξη. Επιλέξτε το θέμα του blog σας: θα μπορούσε να είναι ένα που να σχολιάζει τα βιβλία που διαβάζετε, ένα ημερολόγιο τάξης ή ό,τι άλλο κατεβάσει το κεφάλι σας. Εμείς έχουμε να σας προτείνουμε δύο πλατφόρμες, δωρεάν, ιδιαίτερα εύχρηστες και με πολλές δυνατότητες, ώστε να διαμορφωθούν όπως επιθυμείτε. Τα «wordpress» και «tumblr», τα οποία είναι και τα πιο δημοφιλή. Μπαίνοντας να εγγραφείτε, κάθε site θα σας οδηγήσει βήμα προς βήμα στη δημιουργία του blog σας και της πρώτης σας ανάρτησης. Η συνέχεια, όμως, ίσως γίνει ένα ατελείωτο ταξίδι.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή