Γιατί κάνουμε «Ψηλά πέντε»;

Γιατί κάνουμε «Ψηλά πέντε»;

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πανηγυρίζεις. Και πλησιάζεις έναν φίλο σου ή συμπαίκτη σου που και αυτός συμμερίζεται τη χαρά. Σηκώνεις το χέρι στον αέρα. Το ίδιο κάνει και αυτός. Και χτυπάτε τις παλάμες σας. Πλαφ! High five!

Η φράση «high five», όπως είναι προφανές, προέρχεται από το ότι σηκώνεις ψηλά (high) το χέρι σου με τα πέντε (five) δάχτυλά σου. Υπάρχουν διάφορες εκδοχές για το πώς και πότε έγινε το πρώτο high five…

Η μία λέει ότι το πρώτο high five έγινε τον Οκτώβριο του 1977 μεταξύ των παικτών του μπέιζμπολ Glenn Burke και Dusty Baker της ομάδας των Los Angeles Dodgers. Ο Dusty Baker πέτυχε ένα home run (όταν μετά από χτύπημα ο παίκτης κάνει έναν ολόκληρο γύρο και επιστρέφει στην αρχική του βάση, το «σπίτι») που έκανε τους Dodgers την πρώτη ομάδα στην ιστορία του μπέιζμπολ με 4 παίκτες να έχουν 30 home run ο καθένας. Ο συμπαίκτης του Burke κατευθύνθηκε προς το home plate, για να συγχαρεί τον Baker καθώς αυτός έτρεχε στις βάσεις. Και σε μια μαγική στιγμή ο Burke σήκωσε το χέρι του θριαμβευτικά στον αέρα προς τον Baker, αυτός απάντησε στη χειρονομία και χτύπησαν τα χέρια τους: high five!

Μια άλλη εκδοχή θέλει το high five να προέρχεται από τους Wiley Brown και Derek Smith, παίκτες της ομάδας μπάσκετ Louisville Cardinals στη διάρκεια της σεζόν 1978-1979. Λέγεται πως ο Brown ήταν να δώσει ένα συνηθισμένο low five (χαμηλά πέντε) στον συμπαίκτη του Smith. Αντί να αντιγυρίσει το low five, ο Smith είπε: «Όχι. Up five». Ο Brown καταλάβαινε τι ήθελε να πει ο Smith. Οι Louisville Cardinals εκείνη τη χρονιά ήταν γνωστοί ως the Doctors of Dunk («οι γιατροί του καρφώματος»), επειδή έκαναν ψηλό παιχνίδι και κάρφωναν την μπάλα. Ο Brown σκέφτηκε «γιατί να μείνουμε χαμηλά (low) όταν παίζουμε τόσο ψηλά;». Έτσι σήκωσαν τα χέρια τους και high five!

Και οι δύο ιστορίες είναι καλά ντοκουμενταρισμένες. Ωστόσο υπάρχουν και άλλοι ισχυρισμοί που διεκδικούν τις απαρχές του high five σε άλλα σπορ, ακόμη και νωρίτερα. Πιθανόν η χειρονομία αυτή να αναπτύχθηκε σχεδόν ταυτόχρονα σε διάφορα γήπεδα. Και παραμένει ένα αναπόσπαστο κομμάτι της ποπ κουλτούρας, που δεν πρόκειται να εξαφανιστεί.

• Ο δικός σας πανηγυρισμός;

Δημιουργήστε τους δικούς σας τρόπους πανηγυρισμού με φίλους και συμπαίκτες. Η χειρονομία σας μπορεί να συμπεριλαμβάνει τα χέρια, τις πατούσες ή τα γόνατα και τους αγκώνες. Από σας εξαρτάται.

• Youtube   

Stjarnan F.C. – Best Celebrations

Η Stjarnan F.C. είναι μια ποδοσφαιρική ομάδα από την Ισλανδία. Οι παίκτες της μπορεί να μην έχουν στο ενεργητικό τους μεγάλες ποδοσφαιρικές στιγμές, ωστόσο είναι πασίγνωστοι για τον τρόπο που πανηγυρίζουν. Δείτε και θα καταλάβετε.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή