Η ντομάτα είναι φρούτο ή λαχανικό;

Η ντομάτα είναι φρούτο ή λαχανικό;

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λέμε «ντομάτα» και «τομάτα». Και τα δύο σωστά είναι. Άλλοι, όμως, λένε πως η (ν)τομάτα είναι φρούτο και άλλοι πως είναι λαχανικό. Μπορεί να είναι και τα δύο; Ποιο λες να είναι το σωστό;

Ας δούμε πρώτα μερικά πράγματα για τα φρούτα και τα λαχανικά.

Οι επιστήμονες περιγράφουν τα φρούτα ως μέρη ενός φυτού που βγάζει σπόρους. Οι μάγειρες, πάλι, ορίζουν τα φρούτα ως τα φαγώσιμα μέρη ενός φυτού με γλυκιά γεύση.

Για τα λαχανικά οι μάγειρες λένε ότι είναι τα φαγώσιμα μέρη ενός φυτού που έχουν νόστιμη, έντονη γεύση. Για παράδειγμα, στα λαχανικά περιλαμβάνονται τα φύλλα (π.χ. το μαρούλι και το σπανάκι), τα κοτσάνια (π.χ. το σέλινο με μεγάλο μίσχο), οι ρίζες (π.χ. τα καρότα και οι πατάτες) και τα λουλούδια (π.χ. τα μπρόκολα και οι αγκινάρες) των φυτών.

Για τα λαχανικά οι επιστήμονες δεν δίνουν ιδιαίτερους ορισμούς. Πάντως, υποστηρίζουν με σιγουριά ότι οι ντομάτες είναι φρούτα, επειδή είναι καρποί ενός φυτού που βγάζει σπόρους. Αντίθετα, οι μάγειρες ταξινομούν συνήθως τις ντομάτες στα λαχανικά, επειδή έχουν δυνατή νοστιμιά παρά γλυκιά γεύση.

Αν έχεις μπλεχτεί, ας δούμε τις 5 βασικές γεύσεις που ξεχωρίζουμε:

1. γλυκιά 2. πικρή, 3. αλμυρή, 4. ξινή και 5. μια δυνατή και συμπυκνωμένη νοστιμιά, που αφήνουν στη γλώσσα κάποιες τροφές, όπως το κρέας και τα λαχανικά. Αυτή την 5η γεύση, που οι γευσιγνώστες ονομάζουν «ουμάμι», ανακάλυψε το 1908 ο Ιάπωνας χημικός Κικουνάε Ικέντα.

Και ποιος νοιάζεται αν η ντομάτα είναι φρούτο ή λαχανικό;

Αν κρίνουμε ότι το θέμα έφτασε στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, ναι, η διάκριση έχει σημασία! Το 1893 το δικαστήριο αυτό έκρινε ότι, επειδή οι ντομάτες τρώγονται συνήθως μαγειρεμένες ή σε σαλάτα μαζί με το φαγητό και όχι μετά από αυτό, είναι λαχανικό και όχι φρούτο. Η απόφαση είχε πρακτική αξία, καθώς θα φορολογούνταν διαφορετικά ως φρούτο. Πάντως, ενώ οι επιστήμονες εξακολουθούν να τη θεωρούν φρούτο, οι περισσότεροι άνθρωποι -και οι μάγειρες- θα συνεχίσουν να τη μαγειρεύουν και να την τρώνε σαν λαχανικό.

Η ντομάτα είναι φρούτο ή λαχανικό;-1

 

• Δεν είναι μόνο για τις ντομάτες… 

Οι μελιτζάνες, οι πιπεριές, τα αγγούρια, τα κολοκύθια είναι όλα φρούτα και μαγειρεύονται ή τρώγονται σαν λαχανικά ή σαλάτες!

• Τι νομίζεις ότι πιστεύουν οι ίδιες οι ντομάτες για τη διχογνωμία σχετικά με την ταυτότητά τους;

Πιστεύεις ότι μπερδεύονται; Αν ήσουν ντομάτα ή ντοματίνι, θα αισθανόσουν περισσότερο φρούτο ή λαχανικό; Πώς θα περιέγραφες τον εαυτό σου; Γράψε και στείλε μας την ιστορία σου!

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή