Aπό πού μου έρχεται η μυγοσκοτώστρα;

Aπό πού μου έρχεται η μυγοσκοτώστρα;

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Χμ, ένας χαζός άνθρωπος με πλησιάζει. Ώρα για απογείωση», είπε η μύγα στον εαυτό της, και  -βζζζζζζζζζζζζζζζζζζζζ!- ξέφυγε αριστοτεχνικά από τη μυγοσκοτώστρα.

Μέχρι να ανοιγοκλείσει τα μάτια του ο χαζός -για τη μύγα- άνθρωπος, το μαυριδερό έντομο έχει κιόλας αντιληφθεί τις προθέσεις του και έχει προλάβει να αποφασίσει προς τα πού θα φύγει και να τοποθετήσει και το σώμα του σε θέση απογείωσης!

Οι επιστήμονες  γνωρίζουν εδώ και καιρό πως τα σύνθετα μάτια της μύγας –αυτά τα γουρλωτά μάτια που μοιάζουν με πολυγωνικές κυψέλες και αποτελούνται από 4.000 μικρότερα μάτια, τα ομματίδια- αντιδρούν τουλάχιστον 4 φορές πιο γρήγορα από τα ανθρώπινα. Μπορούν να διακρίνουν 200 εικόνες το λεπτό, χρόνο στον οποίο το ανθρώπινο μάτι διακρίνει μόνο 12. Με άλλα λόγια, το αντιπαθητικό ζουζούνι βλέπει οτιδήποτε κάνουμε εμείς σε αργή κίνηση. Έτσι η κίνηση μιας μυγοσκοτώστρας, που στα δικά μας μάτια φαίνεται πολύ γρήγορη, στα μάτια μιας μύγας φαίνεται… τεμπέλικη!

Σαν να μην έφτανε αυτό, οι επιστήμονες ανακάλυψαν και ένα άλλο μυστικό της μύγας για την ταχύτατη αντίδρασή της. Ότι το ενοχλητικό αυτό έντομο μπορεί να ετοιμάζεται για απογείωση μέσα σε 200 χιλιοστά του δευτερολέπτου –ναι, σε 200 χιλιοστά του δευτερολέπτου!- όσο δηλαδή χρειαζόμαστε εμείς για να ανοιγοκλείσουμε τα μάτια μας! Μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα η μύγα έχει αντιληφθεί από πού έρχεται η απειλή -ο άνθρωπος με τη μυγοσκοτώστρα- και έχει ανασκουμπώσει φτερά και πόδια ώστε να πάρουν την κατάλληλη θέση και να κάνουν τις σωστές κινήσεις που θα τη βοηθήσουν να ξεφύγει. Αν η μυγοσκοτώστρα έρχεται από μπροστά, η μύγα μετακινεί τα μεσαία πόδια της -μην ξεχνάμε πως έχει 3 πόδια από κάθε πλευρά- προς τα εμπρός και σηκώνει τα πίσω ώστε να απογειωθεί προς τα πίσω. Αν η απειλή έρχεται από το πλάι, η μύγα γέρνει προς την αντίθεση κατεύθυνση. Αυτό σημαίνει πως το νευρικό της σύστημα είναι εξαιρετικό και πάντα σε θέση μάχης.

Τα πειράματα αυτά  δεν είναι ότι προσφέρουν νέα επιστημονικά στοιχεία για τη μύγα -σκασίλα μας στο κάτω-κάτω- αλλά επιβεβαιώνουν την αξία ενός παλιού καλού τεχνάσματος. Πως είναι καλύτερο να μη χτυπάμε τις μύγες όταν κάθονται, αλλά να τις περιμένουμε με τις μυγοσκοτώστρες ή τις εφημερίδες έτοιμες σηκωμένες στον αέρα προς τα κει που θα πάνε να ξεφύγουν και να τις χτυπήσουμε αφού αρχίσουν να πετούν. Βζζζζζζζ, μπαμ! Ίσως έτσι τους αποδείξουμε πως δεν είμαστε δα και τόσο χαζοί!

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή